characters characters

Cand sa mergi la terapie

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 iulie 2022    |   520 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

cand mergi la terapie
Ca parinti, propriul echilibru emotional este esential cand vine vorba de felul in care ne indeplinim responsabilitatile legate de cresterea copiilor. Decizia de a merge la terapie insa ramane una dificila, inconjurata de stima sociala, teama si prejudecati. Cum iti dai seama ca este momentul sa ceri ajutor de la un specialist?

Citeste si:


Sanatatea emotionala a tatilor


Sapte principii care iti protejeaza sanatatea emotionala


Cand sa mergi la terapie


Dincolo de prejudecatile si stigma sociala care inconjoara mersul la terapie (de exemplu, convingerea ca „Trebuie sa fie ceva total in neregula cu tine daca mergi la psiholog.”), decizia de a cere ajutor de specialitate poate fi dificila pentru ca presupune costuri materiale, resurse de timp si energie si eforturi legate de documentare si alegere a terapeutului si terapiei potrivite. In plus, este nevoie sa ne dam seama daca problema cu care ne confruntam poate fi rezolvata doar cu sprijin emotional si practic din partea celor din jur sau daca necesita, intr-adevar ajutor de specialitate.

Asociatia Americana de Psihologie ofera cateva indrumari pentru persoanele care se gandesc sa apeleze la terapie sau consiliere:

  • Problema cu care te confrunti iti ocupa timpul - de exemplu, te gandesti cel putin o ora pe zi la solutii sau modalitati de gestionare a acesteia.
  • Problema cu care te confrunti iti creeaza rusine sau te face sa eviti interactiunile cu alte persoane.
  • Calitatea generala a vietii tale a scazut din cauza dificultatii cu care te confrunti.
  • Iti este afectata viata sociala, profesionala sau academica.
  • Pentru a rezolva problema, ai facut schimbari sau ai dezvoltat obiceiuri care nu iti sunt benefice pe termen lung – de exemplu, consumul de substante pentru a gestiona stresul sau timpul petrecut excesiv in fata ecranului.
  • Simti ca nu ai control asupra simptomelor – emotiilor sau comportamentelor tale.
  • Problema cu care te confrunti face rau celor din jur sau iti face rau tie – de exemplu, furia duce la comportamente violente sau anxietatea excesiva produce stres celor din jur.

In general, daca ideea de a merge la terapie ti-a trecut deja prin minte, este un semn ca merita explorata. In rolul de parinte, propria dezvoltare emotionala si propriile dificultati emotionale vor fi scoase in evidenta in relatia cu copilul, deseori din primele zile de viata ale acestuia. Conflictele repetate cu copiii, lipsa de solutii in fata comportamentelor acestuia sau realizarea de legaturi dintre propria copilarie si felul in care ne comportam ca parinti pot fi motive pentru care terapia sau consilierea ne trezesc interesul. „Cum pot fi un parinte mai bun pentru copilul meu?” sau „Cum sa nu repet greselile propriilor mei parinti?” sunt intrebarile cu care multi parinti incep procesul de terapie.

Iata si alte semne ca este nevoie sa cauti ajutor de specialitate:

Esti coplesit de stress si anxietate. Te confrunti cu atat de multe probleme si responsabilitati incat simti ca nu le vei putea face fata. Stresul se manifesta in feluri care ii afecteaza si pe cei din jur sau iti limiteaza activitatea – de exemplu, atacurile de panica sau agorafobia.

Lipsa de speranta. Sentimentul ca lucrurile nu se pot imbunatati sau ca nu exista solutii pentru problemele cu care te confrunti poate duce la depresie, indiferent daca este un sentiment justificat sau nu.

Lipsa de energie si apatia. Desi poate avea si cause fizice, pe care este important sa le explorezi, lipsa de energie si lipsa de interes pentru activitati si persoane pot indica de asemenea depresie sau alte probleme emotionale.

Dificultati in gestionarea furiei. Emotiile explosive, care iti afecteaza relatiile cu cei din jur sunt un motiv intemeiat de a cauta ajutor terapeutic.

Ganduri intrusive sau tendinte compulsive. Daca esti afectat de temeri irationale, dar pe care nu simti ca le poti controla sau ai comportamente pe care nu le poti stapani (de exemplu, mancatul emotional), este benefic sa iei in considerare optiunea terapiei.

Pe de alta parte, nu este nevoie sa ai probleme serioase emotionale sau sociale pentru a decide sa mergi la terapie. Poate simti ca te-ar ajuta sa vorbesti cu cineva despre tine insuti sau poate vrei sa descoperi cum sa ai o viata mai implinita – si acestea sunt motive suficiente pentru a incepe procesul de terapie. Este important insa sa iti asumi efortul si responsabilitatea care insotesc decizia de a incepe terapia, pentru ca aceasta sa fie cu adevarat eficienta.

Terapia te ajuta sa iti acorzi timpul si spatiul necesar pentru a explora propriile emotii, ganduri si convingeri, intr-o relatie sigura din punct de vedere emotional, in care accentul este intotdeauna pus pe starea ta de bine. Relatia terapeutica este un tip de relatie pe care il gasim rareori in afara cabinetului de terapie, in relatiile cu cei din jur si poate fi exact ce avem nevoie la un moment dat in viata, fiecare dintre noi.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe