characters characters

Cand empatia parintilor devine daunatoare

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 octombrie 2020    |   1903 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

empatia parintilor poate deveni daunatoare
Un studiu recent publicat, arata ca epuizarea emotionala, prin munca/efort exagerat, apare mai des in cazul oamenilor cu o inteligenta emotionala ridicata. Inteligenta emotionala se refera in general la doua aspecte: competenta interpersonala (a fi inteligent emotional cu privire la emotiile altora) si competenta emotionala intrapersonala (a fi inteligent cu privire la propriile emotii). Ambele aspecte sunt foarte importante pentru parinti fiindca cu ajutorul lor, pot sa fie parinti mai buni si sa isi ajute mai mult copiii.

Citeste si:

Epuizarea emotionala – ce inseamna si cum apare la parinti

Cum poti evita epuizarea si stresul


Competenta intrapersonala are mai multe componente:

  • Identificarea emotiilor - „Stiu ce emotie simt.”
  • Intelegerea acestora - „Inteleg ce simt acum.”
  • Exprimarea emotiilor - „Pot sa imi afisez emotiile astfel incat sa ii ajut pe cei din jur sa inteleaga ce simt.”
  • Utilizarea emotiilor - „Ma pot folosi de emotiile mele pentru a oferi informatii despre actiunile pe care le voi face.”
  • Reglarea emotionala - „Imi pot regla emotiile si tolera distresul/ imi pot controla emotiile in exces.”

Competenta interpersonala are aceleasi aspecte, doar ca raportate la cei din jur. Pentru parinti, componenta interpersonala se manifesta astfel:

  • Identificarea emotiilor - „Stiu ce emotie simte copilul meu.”
  • Intelegerea emotiilor - „Inteleg de ce copilul meu simte aceasta emotie.”
  • Exprimarea emotiilor - „Pot comunica cu copilul meu despre emotiile sale.”
  • Utilizarea emotiilor - „Pot invata sa inteleg emotiile copilului meu pentru a fi un parinte mai bun.”
  • Reglarea emotionala - „Imi pot ajuta copilul sa isi regleze emotiile si sa mi le reglez pe ale mele pentru a-i fi de folos lui.”

Ambele componente sunt necesare si benefice parintilor fiindca ii ajuta pe acestia sa inteleaga mai acurat emotiile copiilor, sa discute cu acestia despre emotii. Totusi, prea multa empatie din partea parintilor poate deveni daunatoare pentru copii, dar si pentru parinti, pentru ca favorizeaza aparitia epuizarii parentale. Acest fenomen apare atunci cand parintii tind sa isi concentreze majoritatea energiei si atentiei catre starea de bine a copilului si cand considera ca datoria lor este sa asigure fericirea copiilor si sa ii protejeze de emotiile dificile.

Nivelurile ridicate de inteligenta emotionala pot contribui la epuizarea parentala pentru ca ele consuma din resursele necesare pentru autoreglarea emotiilor. Un parinte cu o inteligenta emotionala ridicata poate ajunge sa se neglijeze pe sine insusi fiindca observa usor semnele de distres la propriul copil si isi dedica energia rezolvarii acestora. Acest fenomen apare in special in cazul parintilor perfectionisti, care simt nevoia sa ofere copilului tot ce acesta are nevoie, la cele mai bune standarde posibile, tot timpul. In viata reala, aceste standarde inalte nu pot fi atinse tot timpul, iar incercarea de a le atinge duce rapid la epuizare emotionala.

Astfel, paradoxal, parintii capabili sa inteleaga emotiile copiilor sunt cei care risca cel mai mult sa ajunga la starea de epuizare emotionala si, indirect la neglijarea emotionala a copiilor. Cand parintii nu au grija de propriile nevoi emotionale si fizice, nu vor putea avea grija in mod eficient de copii.

Solutia: accentul pe reglarea propriilor emotii si pe indeplinirea propriilor nevoi

Competenta emotionala intrapersonala este astfel extrem de importanta si poate constitui un factor protectiv pentru copii. Parintii cu aceasta competenta ridicata reusesc sa identifice la timp semnele de epuizare si sa le gestioneze.

In plus, copiii au nevoie sa invete sa exprime si sa gestioneze emotii dificile, asa ca scopul parintilor nu ar trebui sa fie acela dea-l proteja pe copil de acestea, ci de a-l sprijini si ghida in exprimarea si reglarea lor.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe