characters characters

Cand copilul isi plange de mila

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 februarie 2018    |   3601 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

cand copilul isi plange de mila
Aproape toti parintii recunosc momentele in care copilul isi plange de mila: regulile sunt nedrepte, o anumita jucarie trebuie neaparat cumparata (desi mai are acasa inca cinci asemanatoare) sau pur si simplu nu vrea sa plece de la locul de joaca. Cand copilul protesteaza insotindu-si protestele sau cerintele cu plans sau ton plangagios, de multe ori parintii tind sa cedeze in fata acestora doar pentru a evita un moment dificil.

Este important insa sa stii ca plansul de mila al copilului transmite de fapt un mesaj precum:

  • Un strigat de ajutor
  • O nevoie de a se descarca de emotii sau stres
  • Nevoia de a „consuma” sau exprima tristetea sau frustrarea
  • Nevoia de a te simti aproape (de a fi consolat sau pur si simplu imbratisat)
  • Nevoia de a primi atentia parintelui, mai ales daca acesta a reactionat in trecut la plansul de mila al copilului

Citeste si alte materiale pe aceeasi tema:


Cand copiii cresc inconjurati de mila, invata sa se autocompatimeasca


Cand copiii isi plang de mila prea des


Plansul de mila incepe sa apara cel mai frecvent in intervalul de varsta 2-4 ani si poate fi pentru cei din jur destul de deranjant. Uneori copiii se plang fiindca sunt pur si simplu mai sensibili decat altii sau fiindca simt nevoia de atentie si de conexiune cu cei din jur. Alteori insa plansul de mila este p erpetuat pana la varste mai mari si devine un comportament invatat (un obicei) pentru care exista din fericire, solutii.

Atunci cand reactionezi la plansul de mila cu furie, cu un ton ridicat sau cuvinte apasate, nu faci decat sa cresti tensiunea deja existenta. In plus este contraproductiv mai ales daca ti-ai propus sa cresti un copil constient de sine si de propriile emotii si capabil sa se autogestioneze din toate punctele de vedere. Daca ceri ca plansul de mila- comportament specific varstei si absolut normal- sa inceteze inainte de a oferi grija, atentie sau ajutor se vor intampla doua lucruri:

  • Copilul va plange mai mult ca raspuns la nivelul de stres ce creste in intensitate
  • Copilul se va inchide emotional si va tine in el stresul pe care il simte, pana cand, mai tarziu va refula in comportamente posibil mult mai agresive

Ce sa faci cand copilul isi plange de mila in mod frecvent?

Din fericire poti sparge acest tipar intr-un mod in care sa incurajezi dezvoltarea copilului, mai degraba decat sa il pedepsesti. Atunci cand vei inceta sa mai fi frustrat pe plansetul copilului, copilul va inceta. Pentru a face acest lucru este nevoie insa de un bun autocontrol. Iata cateva modalitati prin care sa reactionezi:

  • Refuza sa te lasi deranjat de comportamentul copilului. Alege un moment linistit in care sa stai de vorba cu copilul tau si sa ii explici ca atunci cand il vei auzi ca incepe sa se planga, nu ii vei raspunde. Atunci cand are loc episodul de suparare al copilului, pastreaza-ti o expresie faciala neutra si explica-i ca nu intelegi ce doreste decat daca foloseste cuvintele.
  • Invata-l pe copilul tau sa exprime politicos in cuvinte ce isi doreste sa obtina. In momentele de calm, arata-i copilului cum poate formula in cuvinte o cerinta, fara ca aceasta sa fie insotita de lacrimi sau tristete excesiva. In unele cazuri s-ar putea sa nici nu-si dea seama ca se plange sau poate nici nu intelege cu adevarat starea pe care o traieste. Atunci este util sa ii vorbesti copilului despre emotii si sa il ajuti sa le identifice.
  • Ofera laude atunci cand copilul reuseste sa nu isi planga de mila in situatii dificile. Parintii uita sa ofere laude atunci cand copiii au comportamente potrivite.

Plansul de mila poate afecta relatiile sociale ale copilului, dar si increderea in sine pe termen lung, deoarece se poate obisnui cu o imagine de sine de timp victima. Este important sa il inveti pe copil sa isi orienteze atentia catre lucrurile pe care le poate controla si sa ii formezi abilitatea de a rezolva probleme. Astfel, in timp, copilul tau va renunta in mod natural la plansul de mila si va putea deveni independent si increzator in propriile forte.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

  • Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    16 octombrie 2024   

    Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.

Mai multe