characters characters

Ambivalenta emotionala la parinti

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 septembrie 2020    |   610 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

ambivalenta emotionala la parinti
„Este frumos, dar si greu sa fii parinte.” sunt cuvintele care cuprind in simplitatea lor un fenomen mult mai complex din punct de vedere psihologic, despre care este important sa discutam deschis: ambivalenta emotionala. Ambivalenta emotionala poate fi descrisa simplu ca trairea de emotii contradictorii sau opuse fata de o persoana, un eveniment sau o activitate. 

Citeste si:

Parintii fericiti sunt parintii echilibrati emotional

Furia parintilor - o emotie acceptabila?


Ambivalenta emotionala la parinti - un fenomen natural

Emotiile pe care le traim pot fi nuantate, in functie de situatia in care ne aflăm: unele aspecte ale acesteia ne pot trezi emotii pozitive (de exemplu, entuziasm, dorinta unui noi inceput), altele ne pot trezi emotii negative (teama de schimbare, tristete sau indoiala). Putem accepta cu usurinta aceasta idee cand vine vorba de aproape toate aspectele vietii noastre, insa cand vorbim de rolul de parinte, acceptarea ambivalentei emotionale este mai dificila. Majoritatea parintilor se simt vinovati daca recunosc ca responsabilitatile care vin o data cu cresterea unui copil le trezesc emotii dificile precum furia, frustrarea, dezamagirea, resentimente sau tristete.


De ce este bine sa acceptam ambivalenta emotionala ca parinti?

Emotiile dificile pe care le simtim au rolul de a ne atrage atentia asupra propriilor nevoi care nu sunt implinite. De aceea, ca parinte, este important sa iti asculti propriile trairi emotionale dificile: ele iti pot spune ca ai nevoie de o pauza, ca solutia pe care incerci sa o aplici nu functioneaza sau ca ar fi bine sa dedici efort si timp si altor activitati. 


Daca incercam sa suprimam emotiile dificile, acestea vor creste in intensitate. Ai observat ca, uneori, cu cat iti propui sa nu fii nervos, cu atat te enervezi mai repede sau mai mult? In plus, incercarea de a suprima emotiile inseamna un consum de energie mai mare decat a le accepta. Emotiile sunt temporare si cu cat le acceptam mai repede, cu atat dureaza mai putin.


Doar pentru ca nu acceptam propriile emotii dificile, nu inseamna ca alte persoane sau propriii copii nu le simt. Mai ales la varste mici, copiii sunt foarte sensibili la starea emotionala a parintilor lor, pe care o pot simti din tonul vocii, atitudine sau gesturi. 


Ambivalenta emotionala. Cum o poti gestiona eficient


Accepta ca rolul de parinte nu aduce doar fericire. Este un fapt cu care majoritatea parintilor pot fi de acord. Invata sa dai dovada de autocompasiune fata de tine insuti si sa faci diferenta dintre emotiile pe care le simti si comportamentele pe care le ai: toate emotiile sunt acceptabile, dar nu si toate comportamentele.


Vorbeste deschis cu un alt adult despre emotiile dificile pe care le traiesti ca parinte.
Poate fi partenerul tau de cuplu, propriii tai parinti sau un prieten apropiat. Este important sa fie o persoana care te intelege si nu judeca.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe