characters characters

Care este legatura dintre fericirea parintilor si dezvoltarea armonioasa a copiilor

Parintii fericiti sunt parintii echilibrati emotional

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 februarie 2020    |   2411 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

parintii fericiti sunt parinti echilibrati
Desi se spune ca parintii trebuie sa sacrifice totul pentru binele copiilor, studiile ne arata ca acesta este primul pas catre nefericirea personala si implicit, cea familiala. Prea mult sacrificiu si prea putina grija de sine aduce un dezechilibru in familie, iar capacitatea copiilor de a face fata problemelor in viata, va fi afectata de atitudinea parintilor.

Citeste si:

De ce e importanta pentru copii dezvoltarea personala a parintilor

Obiceiurile mamelor fericite


Donna Matthews, psiholog specializat in psihologia dezvoltarii si autoare de carti pentru copii si parinti, arata ca cea mai importanta responsabilitate a parintilor este aceea de a-si mentine capacitatea de a raspunde copilului, in sensul de a oferi copilului un raspuns dezirabil, nu o reactie automata. Aceasta capacitate face diferenta dintre momentele in care ne pierdem rabdarea in fata copilului si momentele in care incercam sa intelegem cu blandete care sunt motivele comportamentelor sale.

Capacitatea parintilor de a raspunde copiilor depinde in mod direct de starea emotionala si fizica in care se afla. Cu cat suntem mai obositi, stresati sau nefericiti, cu atat mai putin vom fi capabili sa reactionam calm in momentele cele mai importante din relatia cu copilul nostru. Acesta este principalul motiv pentru care parintilor li se recomanda sa acorde prioritate si nevoilor personale, nu doar nevoilor copilului.

Astfel, cu cat parintii sunt mai relaxati si au o stare de bine generala ridicata, cu atat copiii vor reusi sa isi rezolve problemele mai usor, spre deosebire de copiii ai caror parinti s-au stresat prea mult, au renuntat la propriile placeri si la activitatile care ii faceau fericiti in favoarea statului cu copiii non-stop. Tot studiile ne arata ca fericirea parintilor este o variabila care conteaza enorm de mult, in special, cea a mamei.

Cu cat mamele sunt mai binedispuse si mai fericite, cu atat ele vor fi mai relaxate in interactiunile cu propriii lor copii. „Ceea ce poti sa faci cel mai bine ca parinte pentru copilul tau este sa ai grija de tine, chiar daca uneori asta inseamna sa nu faci la timp toate sarcinile casnice si sa iti indeplinesti toate obligatiile. Putina neglijare a responsabilitatilor (pentru a avea mai mult timp pentru nevoile personale) va insemna un model echilibrat pe care copilul il va avea in viata”, explica oamenii de stiinta.

Cum afecteaza nefericirea parintilor dezvoltarea copiilor

Un studiu international arata ca cele mai periculoase medii familiale pentru un copil sunt cele in care:

 • parintii se cearta frecvent
 • parintii nu vorbesc despre problemele pe care le au si nu cauta impreuna solutii
 • parintii nu ofera copiilor afectiune
 • exista un nivel ridicat de control al copilului si mai ales asteptari extrem de ridicate fata de realizarile scolare ale acestuia
 • parintii au trasaturi de personalitate problematice, precum lipsa rabdarii sau un temperament coleric

 

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe