characters characters

9 abilitati de viata esentiale pe care le pot exersa copiii in vacanta de vara

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 august 2021    |   997 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

9 abilitati de viata pe care copiii le pot exersa in vacanta de vara
In ultimii ani, tot mai multi parinti pun accent pe abilitatile academice ale copiilor, cu toate ca noi studii arata ca exista alte abilitati de viata mult mai importante, de care copiii au nevoie.

Citeste si:

10 idei pentru a petrece mai mult timp impreuna cu copilul tau in vacanta

Vacanta de vara. Activitati in natura pentru copii


9 abilitati socio-emotionale pe care le pot dezvolta copiii in aceasta vara

Un raport realizat de Forumul Economic Mondial arata ca tinerii au nevoie de abilitati socio-emotionale din ce in mai complexe pentru a avea succes pe piata muncii, abilitati pe care nu toate scolile le incurajeaza in mod special. Raportul atrage atentia asupra faptului ca educatia socio-emotionala a copiilor ii ajuta sa obtina rezultate scolare mai bune si, in viitor, sa aiba o rata de angajare mai buna.

Iata cateva dintre abilitatile socio-emotionale esentiale pentru succesul copiilor, pe care acestia le pot exersa in aceasta vara.

Rezolvarea de probleme. Poti sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte aceasta abilitate renuntand la a mai face totul in locul lui si incurajandu-l sa gandeasca singur solutii la problemele cu care se confrunta (chiar si in privinta activitatilor simple precum rezolvarea unui puzzle). Joaca nestructurata poate fi o cale minunata de a-l incuraja pe copil sa rezolve independent probleme. Fara indrumari clare si directe, copilul va descoperi, prin incercare si eroare, pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a depasi un obstacol.

Gandirea critica. Conversatiile despre subiecte de interes pentru copii si despre evenimente actuale pornind de la intrebari care dezvolta gandirea critica a copiilor si adolescentilor reprezinta principala modalitate de a incuraja gandirea critica a acestora. Atelierele de filosofie, lecturile si jocurile logice sunt alte modalitati prin care gandirea critica a copiilor poate fi dezvoltata. Invata-l pe copil diferenta dintre fapte si opinii si ajuta-l sa le recunoasca rapid atunci cand citeste stiri, declaratii sau postari pe retelele de socializare.

Comunicarea. Copiii invata cel mai mult despre comunicare in familie. Cu cat au modele de comunicare bune, cu atat vor fi mai pregatiti sa faca fata interactiunilor din afara casei. Poti incepe sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte abilitatile de comunicare nu doar povestind cu el, ci si ascultandu-l. Ascultarea activa si empatia ii ajuta pe copii, fiindca cu cat se vor simti mai auziti si intelesi cu atat vor proceda la fel si cu ceilalti cu care interactioneaza. O alta modalitate de a-l invata pe copil despre comunicare este prin dezbateri si argumente pro si contra. Aceste situatii sunt oportunitati pentru copii sa invete sa isi dezvolte abilitatile de comunicare.

Colaborarea. Pentru copiii mai mici, joaca alaturi de alti copii este cea mai buna cale de a promova abilitatile de cooperare. Este nevoie insa ca interventia parintilor sa fie minima in aceste situatii, astfel incat interesul si comunicarea dintre copii sa sedesfasoare natural. Scolile si taberele de vara, atelierele pentru copii si proiectele de grup sunt modalitati excelente de a exersa colaborarea in vacanta. Il poti ajuta pe copil sa invete sa colaboreze vorbind deschis cu el despre dificultatile pe care le intampina cand interactioneaza cu alti copii si invatandu-l modalitati eficiente de gestionare a propriilor emotii.

Creativitatea. Aceasta este abilitatea de folosire a imaginatiei pentru a genera idei originale. Adesea creativitatea si rezolvarea de probleme merg mana in mana. Copiii isi pot dezvolta creativitatea daca au acces la cat mai multe puzzle uri, materiale si obiecte cu care sa poata construi sau inventa diferite jocuri si activitati. Joaca nestructurata libera este esentiala pentru primii ani de viata ai copilului. Activitatile artistice si experimentele stiintifice realizate pe cont propriu incurajeaza de asemenea creativitatea copiilor de varste mai mari.

Inteligenta emotionala. Identificarea, intelegerea si gestionarea emotiilor proprii si ale celor din jur poarta numele de inteligenta emotionala. Cercetarile arata ca aceasta ablitate poate fi invatata si dezvoltata, astfel ca parintii au un rol important. Cu cat oferi mai multe oportunitati de conexiune si invatare, cu cat asculti si validezi mai des emotiile copilului, cu cat il ajuti sa le numeasca si ii oferi sprijin copilului sa isi rezolve problemele emotionale, cu atat isi va dezvolta mai bine aceasta abilitate.

Perseverenta. Un copil cu un nivel ridicat de persistenta va avea curajul sa abordeze orice sarcina oricat de dificila ar parea si sa ramana angajat in activitate pana la finalul ei. Aceasta abilitate este foarte importanta mai ales pentru antreprenori, oameni de stiinta si alte domenii in care activitatea independenta este esentiala. Poti cultiva aceasta calitate in vacanta incurajandu-l sa inceapa proiecte pe termen lung, sa invete lucruri noi sau sa incerce sa rezolve o problema care necesita mai multi pasi. Redefiniti impreuna esecurile ca obstacole temporare din care aveti lucruri utile de invatat si sprijina-l pe copil sa caute abordari noi pentru problemele cu care se confrunta.

Initiativa si motivatia intrinseca. Acestea sunt strans legate, deoarece interesul autentic ii poate activa pe copii sa aiba initiative in diverse directii. Vacanta de vara este perfecta pentru a-l ajuta pe copil sa descopere ce il pasioneaza, sa exploreze domenii asociate cu interesele sale principale - de exemplu, un copil pasionat de fotbal poate incerca si baschetul sau handbalul – sau sa descopere domenii de cunoastere total necunoscute. Resursele online adecvate copiilor pot fi valorificate in vacanta de vara – propune-i copilului tau sa urmariti impreuna documentare, sa urmati un curs online sau sa descoperiti noi bloguri ale oamenilor de stiinta sau ale artistilor internationali.

Deschiderea sociala si culturala. Cu cat lumea devine mai conectata si mai diversa din punct de vedere etnic si cultural, cu atat copiii au nevoie sa inteleaga mai bine ce inseamna diversitatea culturala. Vorbeste copilului tau despre diferente culturale pe care le puteti observa daca plecati in vacanta in alte tari, descoperiti impreuna lucruri inedite despre alte culturi si ajuta-l sa inteleaga ca, indiferent de infatisare fizica, religie sau obiceiuri, toti oamenii au aceleasi drepturi si aceleasi nevoi.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe