characters characters

Un lucru simplu pe care il poti face in perioada pandemiei pentru copilul tau: asculta-l

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 august 2020    |   1752 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

ascultarea in relatia parinte-copil
De cate ori nu ti s-a intamplat sa vina copilul la tine dornic sa iti impartaseasca o problema, iar tu ai oferit rapid o solutie, pentru ca apoi sa nu intelegi cum a inceput un conflict intre tine si copil? Majoritatea parintilor se grabesc sa „rezolve”orice problema cu care copilul ar veni la ei, cu toate ca cei mici nu au nevoie intotdeauna de solutii, ci doar sa fie ascultati.

Citeste si:

Ascultarea activa in relatia parinte-copil

Cum il inveti pe copil sa asculte


Ce ne impiedica sa il ascultam cu adevarat pe copil?

Deseori, nu reusim sa ascultam cu adevarat ce spun copiii nostri pentru ca emotiile sau convingerile noastre ne impiedica sa facem acest lucru. Iata cateva motive pentru care apar conflicte in comunicarea dintre parinte si copil, desi intentia parintelui este mereu de a ajuta:

  • Convingerea parintelui ca rolul sau este de a invata copilul tot timpul cate ceva util.
  • Emotiile dificile ale parintelui pe care acesta le traieste ca urmare a ceea ce copilul spune. Poate fi vorba de rusine, vinovatie, dezamagire, frustrare, furie etc. Cand cuvintele copiilor trezesc emotii puternice in parinti, acestia nu vor mai putea sa asculte calm si cu intentia de a intelege.
  • Nevoia parintelui de a controla ceea ce gandeste sau simte copilul. Una dintre reactiile specifice in aceasta situatie este: "Dar nu ai de ce sa gandesti/simti astfel!".
  • Stresul si oboseala excesiva a parintilor ii impiedica pe acestia sa asculte in mod eficient.
  • Neglijarea propriilor nevoi emotionale care duce la epuizare parentala si la incapacitatea de a fi prezent cu adevarat in relatia cu copilul.
  • Diferentele de temperament. Parintii cu temperament introvertit vor avea deseori dificultati in a tine pasul cu copiii cu temperament extravertit.

Cum ajuta ascultarea activa in relatia parinte-copil


Il vei ajuta pe copil sa se simta in siguranta.
Pandemia Covid-19 a fost si este in continuare o perioada de confuzie, stres si nesiguranta. In aceasta perioada, copiii au cu atat mai multa nevoie de atentia parintilor si de comunicare deschisa cu acestia.

Copilul va tinde sa te asculte si el. O persoana care se simte respectata si apreciata se va comporta la fel cu cei din jur. Atata timp cat ii arati respect copilului si apreciere, si el va incepe sa adopte aceeasi atitudine fata de tine. Conexiunea este extrem de importanta in relatia parinte-copil.

Creste stima de sine a copilului. Atentia si timpul parintilor sunt „ingredientele” necesare pentru ca un copil sa se simta valorizat si sa aiba o stima de sine ridicata.

Iti vei intelege copilul mai bine. Deseori comportamentele dificile ale copiilor pot fi depasite mai usor daca parintele intelege cauzele acestora. Iar fara a-l asculta cu atentie si fara a-i pune intrebarile potrivite, va fi greu sa intelegi de ce apar aceste comportamente.

Ii formezi copilului abilitati sociale mai bune. A asculta activ este o abilitate ce poate fi invatata nu doar de catre parinte, ci si de catre copil. Aceste abilitati il vor ajuta in relatiile sale sociale viitoare. E important sa invete de la varste mici cum se simte sa oferi intr-o conversatie, sa primesti si sa fii ascultat.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe