characters characters

Cum il inveti pe copil sa asculte

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 iunie 2020    |   843 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

cum ii invatam pe copii sa asculte
Vorbim des despre cum pot parintii sa ii asculte activ pe copii pentru a-i intelege cat mai bine si a comunica eficient cu acestia. Dar la fel de importanta este abilitatea de a asculta si pentru copii. Ascultarea (si intelegerea) unui discurs este una din cele mai importante componente ale invatarii. Ascultarea in sine implica abilitatea de a prelua informatia, de a raspunde la ea si de a impartasi idei, ganduri si opinii.

Citeste si:

Cum il inveti pe copil sa nu intrerupa discutiile altor parinti

De ce se plictisesc usor copiii si nu au rabdare


Ascultarea se refera la a intelege semnificatia cuvintelor auzite si de a fi capabil sa relationezi cu ele intr-un fel sau altul. Abilitatea unui copil de a asculta activ are un impact major asupra abilitatilor de comunicare de care are nevoie atat in scoala, cat si in viata de zi cu zi. Ascultarea activa este la fel de importanta ca rezolvarea de probleme, leadershipul si munca in echipa.

Multe probleme de invatare si de comunicare apar in randul copiilor pentru ca acestia inca nu si-au dezvoltat capacitatea de a asculta cu atentie si de a intelege instructiuni, informatii noi sau mesajele transmise de alte persoane in interactiuni sociale.

Pentru a dezvolta capacitatea de ascultare a prescolarilor, poti folosi si urmatoarele activitati:

 • Cititul povestilor. Inainte de a da pagina, intreaba-l pe copil ce crede ca urmeaza sa se intample. Din cand in cand, cere-i parerea in legatura cu actiunile personajelor. Cand ii recitesti aceeasi poveste, schimba cateva detalii, pentru a verifica daca a fost atent. Inventati impreuna povesti, contribuind pe rand la dezvoltarea acestora
 • Gatiti impreuna. Este o ocazie perfecta de a exersa atentia si rabdarea copilului: citeste-i reteta si cere-i ajutorul cand vine vorba de pasi simpli pe care ii poate face.
 • Intreaba-l si vorbeste-i despre lucrurile si subiectele care il pasioneaza pe copil.
 • Jucandu-va de-a telefonul fara fir pentru ca acest joc implica un nivel ridicat de concentrare.
 • Jucati-va de-a interviul. Copilul este reporterul, iar tu sau fratii lui raspund la intrebari.
 • Invatati impreuna cuvinte noi. Vocabularul limitat al copiilor duce la lipsa motivatiei acestuia de a asculta: daca nu intelege un cuvant, o intreaga fraza isi poate pierde sensul, iar copilul va evita sa mai asculte sau sa comunice.

La varste mai mari, poti sa il inveti pe copil sa asculte astfel:

Mentine contactul vizual in timpul discutiilor cu copilul tau. Obisnuieste-l pe copil sa te priveasca atunci cand vorbesti cu el. Va prelua acest obicei si in relatiile cu alte persoane, fiindu-i astfel mai usor sa fie atent la ceea ce acestea ii spun.

Invata-l pe copil sa nu intrerupa. In conversatiile cu tine, roaga-l sa te lase sa termini ce ai de spus. Faceti o regula din acest principiu: in familie, fiecare asculta ce are de spus celalalt.


Invata-l sa verifice daca ce a inteles este corect. Este una dintre abilitatile care ii vor fi utile toata viata. „Vrei sa spui ca...?”, „Am inteles corect:....?”, „Adica ai vrea....?”sunt replici pe care le poate folosi in situatiile de comunicare in care vrea sa fie sigur ca a inteles corect ce i se spune.

Atrage-i atentia asupra comunicarii nonverbale. Deseori, spunem mai multe prin gesturi si atitudine decat prin cuvinte.


Nu in ultimul rand, fii la randul tau un ascultator calm si rabdator. Copiii vor prelua comportamentele si atitudinea ta.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Metode inedite prin care incurajezi comunicarea despre subiecte dificile
  Metode inedite prin care incurajezi comunicarea despre subiecte dificile
  19 iunie 2020   

  La varste mici, copiii vorbesc despre orice, aproape cu oricine. Pe masura ce cresc insa, copiii invata ca nu toate subiectele sunt usor de abordat, ca unele lucruri mai bine raman nespuse si, bineinteles, ca daca ascund greselile sau poznele pe care le fac, vor scapa de pedepse.

 • Cum pastram armonia in familie in perioada de criza Covid-19
  Cum pastram armonia in familie in perioadele de criza
  28 mai 2020   

  Armonia intr-o familie este o stare de spirit in care membrii se simt in siguranta, conectati si intelesi. In momentele in care calmul dispare, se spun lucruri care ranesc, se incalca reguli sau ceilalti devin reactivi, apare dezechilibrul, iar armonia dispare.

 • Conectarea emotionala in perioada de izolare
  Conectarea emotionala in perioada de izolare 1
  14 aprilie 2020   

  Lipsa prietenilor, interactiunile reduse cu acestia, lipsa activitatilor realizate impreuna, pot duce la aparitia simptomelor de depresie in randul copiilor si nu numai. Putem incuraja insa conectarea emotionala si in perioada izolarii. Iata cum.

Mai multe