characters characters

Tulburarea dismorfica corporala

Preocuparea excesiva pentru defecte fizice minore sau inexistente

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 iulie 2022    |   669 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

tulburarea dismorfica corporala
Incepand cu preadolescenta, copiii devin din ce in ce mai preocupati de infatisarea fizica proprie: se compara mai mult cu cei de aceeasi varsta, isi formeaza o imagine fizica ideala pe care ar dori sa o aiba si experimenteaza diverse stiluri pentru a-l gasi pe cel potrivit lor. In unele cazuri, aceasta preocupare devine o sursa de suferinta pentru adolescenti si tineri, afectandu-le toate aspectele vietii.

Citeste si:


Imaginea corporala la copii si adolescenti


Nemultumirea de sine la adolescenti


Tulburarea dismorfica corporala 

Tulburarea dismorfica corporala consta in preocuparea excesiva fata de defecte fizice inexistente sau minore si in comportamente repetitive legate de corectarea, ascunderea sau observarea defectelor respective. Preocuparea excesiva fata de greutatea fizica nu este diagnosticata ca tulburare dismorfica corporala daca este mai bine explicata de catre o tulburare de comportament alimentar.

Tulburarea dismorfica corporala nu trebuie confundata cu preocuparile specifice adolescentei fata de infatisarea fizica, nascute din presiunea sociala si din promovarea unor standarde nerealiste de frumusete fizica in mass-media. Tulburarea dismorfica inseamna ca preocuparea fata de defectele fizice duce la dificultati importante in mediul social - legate de scoala si de interactiunile cu cei din jur, de exemplu. Riscul ideatiei suicidare, tentativelor de suicid si al dependentelor de substante este crescut in randul tinerilor care sufera de aceasta tulburare.

Adolescentii si tinerii care sufera de aceasta tulburare tind sa ia masuri concrete in directia „repararii” defectelor fizice, prin operatii sau tratamente, care deseori fie nu schimba infatisarea fizica in mod semnificativ, fie duc la schimbari dramatice, care la randul lor dau nastere la anxietate si simptome depresive.

Preocuparea excesiva legata de ascunderea sau corectarea defectelor fizice duce la comportamente care impiedica o buna functionare sociala a adolescentilor si tinerilor. Iata cateva exemple:

 • fetele dedica un timp indelungat machiajului sau alegerii hainelor, astfel incat intarzie in fiecare zi la scoala.
 • adolescentii evita interactiunile sociale, pentru ca se tem ca vor fi respinsi sau criticati de cei din jur din cauza defectelor fizice.
 • cauta frecvent incurajari din partea celor din jur si cer parerea acestora legata de vizibilitatea defectelor.

Tulburarea dismorfica apare in adolescenta, in medie in jurul varstei de 15-16 ani, aproximativ doua treimi din cazuri incepand inainte de varsta de 18 ani.

Deseori, ingrijorarea si nemultumirea fata de infatisarea fizica incepe cu un singur defect si continua cu identificarea altora.

Persoanele care sufera de aceasta tulburare nu isi pot controla preocuparea fata de defectele fizice percepute, ajungand sa se gandeasca la acestea timp de ore intregi in fiecare zi.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Lectiile anului 2023. Bilant de sfarsit de an
  Lectiile anului 2023. Bilant de sfarsit de an
  28 decembrie 2023   

  Fiecare sfarsit de an aduce prilejul de a reflecta la evenimentele, alegerile si rezultatele pe care le-am trait in ultimele 12 luni.

 • 12 trasaturi ale parintilor buni
  12 trasaturi ale parintilor buni
  14 decembrie 2023   

  Toti copiii au nevoie de acelasi lucru: grija, atentie si iubire neconditionata din partea parintilor.

 • Cum contribuie parintii la anxietatea copiilor
  Cum contribuie parintii la anxietatea copiilor
  12 decembrie 2023   

  In calitate de parinte joci un rol foarte important in conturarea sanatatii emotionale a copilului tau, de aceea e important sa acorzi o mai mare atentie, mesajelor pe care le transmiti la nivel constient, dar mai ales inconstient.

Mai multe