characters characters

Trei motive pentru care apar conflictele in relatia de cuplu

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 august 2023    |   401 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

trei tipuri de conflicte in relatia de cuplu
Relatia cu partenerul de viata sufera schimbari, pe masura ce trece timpul. La fel se intampla cu orice relatie dintre doua persoane, indiferent de natura ei. In majoritatea relatiilor de cuplu, schimbarile presupun conflicte - deseori, conflicte aproape identice care se repeta frecvent si care nu par a-si gasi o rezolvare. Cum poti intelege mai bine conflictele cu partenerul de cuplu, pentru a le depasi mai usor?

Citeste si:


Ce invata copilul din relatia ta de cuplu


Fericirea in cuplu dupa nasterea copilului


Trei cauze frecvente ale conflictelor in cuplu


Indiferent ca vorbim de vase nespalate, stat pe telefon prea mult timp, discutii in contradictoriu pe teme banale, certurile escaladeaza pana la punctul in care furia si frustrarea pe care le simtim ne ingrijoreaza.

De ce apar frecvent conflictele in relatia de cuplu? 

Cu cat relatia dintre doua persoane devine mai apropiata, cu atat riscul conflictelor si emotiilor intense creste, deoarece nivelul de vulnerabilitate creste la randul sau. Cu cat suntem mai vulnerabili intr-o relatie, cu atat mai ridicat este riscul de a retrai emotii dificile pe care le-am trait in trecut. De exemplu, intr-o relatie de cuplu, unul dintre parteneri se poate simti neglijat atunci cand celalalt alege sa petreaca timp in fata ecranului imediat dupa ce ajunge acasa sau cand alege sa petreaca o seara pe saptamana cu grupul de prieteni, in timp ce in alte relatii de cuplu, aceste probleme nu apar. Deseori, emotiile intense pe care le simtim in relatiile de cuplu au legatura cu situatii din trecut (cand persoana respectiva s-a simtit sau a fost cu adevarat neglijata) si cu nevoi care nu sunt exprimate sau intelese corect (nevoia de afectiune fizica sau de apropiere emotionala.)


De aceea, majoritatea certurilor in cuplu au la baza alte motive decat "continutul" lor - certurile despre cine spala vasele sau cine duce gunoiul nu sunt doar despre problemele concrete care aduc frustrare, ci si despre nevoile emotionale ale ambilor parteneri de cuplu.

Specialistii sustin ca exista 3 motive pentru care apar conflictele in relatii:


1. Putere si control

Ambii parteneri de cuplu au nevoie sa simta ca au putere si control in relatie, in familie si in viata personala. Cand deciziile sunt luate ignorand preferintele sau nevoile unuia dintre parteneri sau cand deciziile luate de unul dintre parteneri sunt schimbate de celalalt, inevitabil vor aparea conflicte:

  • ”Ma subestimezi in fata copilului.”
  • ”Pentru ca nu castig la fel de mult ca tine, trebuie sa te intreb mereu cand vreau sa cumpar ceva, chiar daca nu mi-ai cerut niciodata sa fac asta, asa simt”.

Certurile despre responsabilitatile casnice, despre decizii financiare sau legate de cresterea copilului sunt cateva exemple de conflicte care au la baza nevoia de control si putere.


2. Atentia si afectiunea fata de celalalt

Ambii parteneri au nevoie sa se simta iubiti, deseori pornind de la limbaje ale iubirii diferite. Reprosurile despre timpul petrecut de catre partener in fata ecranului sau impreuna cu alte persoane au la baza nevoia de atentie si afectiune. De asemenea, conflictele care apar atunci cand unul dintre parteneri nu pare sa asculte cu atentie povestea spusa de celalalt sau cand unul dintre parteneri se implica mai putin in viata de familie sunt alte exemple de situatii dificile care au la baza aceasta nevoie.

  • ”De ce atunci cand ma vezi nesigur, ma faci sa ma simt prost fiindca ma consideri slab?”
  • ”De ce doar eu sunt cel/cea care te suna sau te cauta in timpul zilei cand esti plecat/a de acasa?”


3. Respectul si recunoasterea

Cat de apreciat si respect se simte fiecare partener in relatia de cuplu influenteaza cat de fericit si implinit se va simti in relatie.

  • ”Accepti o invitatie in oras, fara sa te gandesti la ce fac eu in lipsa ta”.
  • ”Niciodata nu apreciezi ceea ce fac/rezultatele pe care le obtin/munca pe care o depun”.
  • ”Nu realizezi cat de mult efort depun sa mearga relatia si casnicia bine”.

In focul emotiilor e greu sa gandesti rational, insa atunci cand o persoana este furioasa sau profund suparata, este pentru ca ii pasa. Ceea ce e bine, doar ca e nevoie de putin ajutor pentru a canaliza toata furia sau supararea, in directia potrivita. Invata sa privesti din alta perspectiva orice interpretare pe care tinzi sa o generezi imediat ce are loc un eveniment sau o situatie. Pe de alta parte, creeaza noi obiceiuri prin care sa deveniti constienti de nevoile proprii si de cele ale partenerului pentru a va imbunatati dinamica de cuplu.

In final, comunicarea este cea care salveaza orice relatie. Atunci cand esti dispus sa comunici binele si raul pe care il simti, fara a fi criticat, ci ascultat, lucrurile vor merge mai bine pentru amandoi. Cu trecerea anilor tindem sa credem ca partenerul stie ce gandim fiindca in atatia ani, a ajuns sa ne cunoasca, insa de cele mai multe ori, celalalt nu mai este atent la semne si nu stie ce am vrea noi sa stie. Cum altfel sa cunoasca ce dorim daca nu comunicand ce avem in minte si in suflet, ingrijorarile, bucuriile, asteptarile, sperantele sau fricile personale?


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe