characters characters

Fericirea in cuplu dupa nasterea copilului

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 septembrie 2021    |   672 vizualizări

Varsta: 18 ani +, 0 - 3 ani.

fericirea in cuplu dupa nasterea copilului
Chiar si in cele mai reusite casnicii, lucrurile pot sa se schimbe o data cu aparitia unui copil. Venirea pe lume a unui membru nou in familie este un eveniment deosebit, insa aduce deopotriva si o multime de intorsaturi imprevizibile. Majoritatea cuplurilor raporteaza o scadere a satisfactiei in relatia de cuplu, pana la 3 ani dupa nasterea unui copil. Exista insa si vesti bune.

Citeste si:

Depresia postnatala - cum o recunosti

Cum pot face fata proaspetii parinti somnului insuficient


Fericirea in cuplu dupa nasterea copilului


Iata cateva principii care va pot ajuta sa diminuati problemele care apar in mod obisnuit in cuplu dupa nasterea copilului.

Pastrati o perspectiva realista. Pentru ca niciunul dintre voi nu s-a confruntat cu responsabilitatea de a ingriji un bebelus si de a lua decizii privind siguranta si sanatatea lui, dar si pentru ca apar schimbari hormonale, emotionale si legate de stilul de viata, nasterea copilului va afecta cu siguranta relatia voastra de cuplu. Fiti pregatiti pentru mai multe momente tensionate, oboseala excesiva, discutii in contradictoriu si stres ridicat, cel putin in primele saptamani. Ambii parinti se pot simti frecvent neintelesi, nesprijiniti sau descurajati. Aceste emotii sunt naturale, nu inseamna ca este ceva neaparat in neregula, ci ca treceti printr-o etapa in care va obisnuiti cu cea mai importanta responsabilitate a vietii voastre: cea pentru viata copilului vostru.

Amintiti-va sa aveti compasiune fata de partener si fata de sine. Din toate aceste motive mentionate mai sus, faceti-va un obicei din a va aminti ca fiecare dintre voi trece printr-o perioada dificila. Chiar daca tatii se implica in general mai putin in ingrijirea copilului, si acestia pot trece prin stari de anxietate, pot fi afectati de lipsa de somn sau se pot simti nepregatiti sa aiba grija de un bebelus. Pe de alta parte, mamele risca sa sufere de epuizare fizica si emotionala, iar partenerul de cuplu si familia apropiata ar trebui sa fie informati cu privire la semnele depresiei postnatale, pentru a-i oferi sprijinul de care are nevoie.

Puneti accentul pe cooperare si stabiliti rutine si predictibilitate in ingrijirea copilului. Ambii parinti ar trebui sa fie implicati in ingrijirea copilului, chiar daca mama ramane acasa cu acesta dupa nastere. Tatal poate prelua sarcinile legate de ingrijirea acestuia seara si in weekend, astfel incat mama sa se poata odihni si relaxa.

Evitati prejudecatile si criticile reciproce. La nivel social, mamele care stau acasa sunt privite ca si cum doar stau acasa cand au grija de bebelus. Replici precum „Ce ai facut toata ziua?”, „Nu ai dormit cand a dormit copilul?” sau „Nu ai avut timp sa pregatesti cina?”, chiar daca au la baza o curiozitate sincera, nu vor face decat sa duca la distanta emotionala intre partenerii de cuplu. De asemenea, mamele tind sa critice felul in care tatii incearca sa aiba grija de copil, corectandu-i excesiv sau incercand sa limiteze implicarea acestora, pentru ca sunt convinse ca se pot descurca mai bine decat tatii. Cu cat evitati mai mult aceste capcane frecvente in relatia cu cuplu, cu atat aceasta va deveni mai puternica.

Abordati problemele din cuplu de la convingerea ca le puteti rezolva impreuna. Iata doua exemple care arata diferenta dintre critica si reprosuri pe de o parte si exprimarea nevoilor si propunerea de solutii, pe de alta parte:

Nu ma ajuti deloc cu copilul. Numai eu ma trezesc noaptea cand plange. Am impresia ca sunt singurul parinte.

Versus:

M-ai ajuta enorm daca atunci cand vii de la munca, ai sta o ora cu copilul si daca am putea face cu schimbul in privinta trezitului in noapte la cel mic.


Ma ignori deja de o groaza de zile. Ai putea sa fii mai atent. Parca nu mai esti la fel.

Versus:

Ma simt singura. Am putea sa petrecem mai mult timp impreuna, doar noi doi?


Inainte si dupa nasterea copilului, comunicati despre cum vedeti rolul vostru de parinte si viitorul familiei.
Iata cateva intrebari care va pot ajuta:

  • Ce fel de mama/tata iti doresti sa fii pentru copilul nostru?
  • Unde ne vezi familia, peste 5 ani?
  • Care sunt obiectivele tale personale pe termen scurt? Dar pe urmatoarele 3 luni? 6 luni? 1 an?
  • Care este cel mai mare regret pe care il ai din anul trecut?
  • Care e cea mai importanta valoare pe care iti doresti sa o oferi copilului?
  • Cum am putea sa ne impartim responsabilitatile si ingrijirea copilului, in fiecare zi?
  • Cum arata iesirea ideala cu mine?
  • Care e cel mai mare succes pe care consideri ca l-ai avut anul trecut?
  • Cum crezi ca te vei schimba, dupa ce va aparea copilul in viata noastra?
  • Ce ai vrea sa il inveti pe copil despre relatii?

Dedicati timp relatiei de cuplu. Chiar daca este o recomandare atat de frecventa incat aproape ca si-a pierdut semnificatia, este una dintre cele mai eficiente. Fara timp petrecut impreuna, fara afectiune si apropiere emotionala si fizica, relatia de cuplu va avea de suferit, chiar daca partenerii reusesc sa colaboreze extrem de bine cand vine vorba de cresterea copilului si responsabilitatile casnice. 


Nasterea unui copil poate redefini intreaga notiune de fericire in cuplu, aducandu-i noi dimensiuni si semnificatii, aprofundand legatura dintre parteneri sau o poate redefini deteriorandu-i calitatea si importanta.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe