characters characters

Trauma indirecta

Cum ne efecteaza emotional suferinta altor persoane

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 martie 2022    |   750 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

trauma indirecta
Razboiul din Ucraina ne afecteaza emotional pentru ca suntem expusi la suferinta altor persoane, iar empatia ne ajuta sa simtim, la un nivel mai scazut, dar semnnificativ, durerea acestora. Conceptul de trauma indirecta sau trauma secundara explica acest fenomen, intalnit mai ales in randul persoanelor care interactioneaza direct cu victime sau persoane aflate in suferinta.

Citeste si:


Cum ne afecteaza emotional razboiul din Ucraina


Grija de sine in perioade dificile


Trauma indirecta – cum apare si cum se manifesta


Trauma indirecta apare mai ales in randul persoanelor care interactioneaza direct cu oameni in situatii de criza (accidente, victime ale dezastrelor naturale sau ale razboiului, bolnavi, victime ale violentei etc.), in scopul salvarii sau ajutarii lor, dar si in randul persoanelor apropiate de acestea (de exemplu, rude sau prieteni foarte apropiati ale victimelor). Personalul medical, terapeutii si consilierii, politistii, asistentii sociali si orice profesionisti care ofera sprijin sau ajutor persoanelor care au supravietuit unor traume sunt printre persoanele cu cel mai ridicat risc de trauma indirecta.

Semne ale traumei indirecte

  • simptome emotionale precum tristetea profunda, anxietate, sentimentul de amenintare, iritabilitate sau furie. Uneori, sentimente de rusine sau vinovatie pot sa apara ca urmare a incapacitatii de a oferi ajutor suficient persoanelor in suferinta. Alteori, detasarea emotionala si lipsa oricarei emotii pot sa apara ca mecanism de aparare.
  • simptomele comportamentale pot include: schimbari in programul de somn (dificultati de a dormi sau somn excesiv), izolare sociala si refuzul activitatilor care aduceau bucurie in trecut, strategii ineficiente de coping precum consumul de alcool sau droguri sau munca excesiva.
  • simptome fiziologice: dureri de stomac, durere de cap, hipertensiune arteriala etc.
  • simptome cognitive: dificultati de concentrare a atentiei, dificultati de planificare si organizare, tendinte obsesive in gandire (reamintirea traumei la care a asistat).

Trauma indirecta sau secundara duce, in general, la o schimbare in perspectiva asupra lumii sau vietii – oamenii afectati tind sa devina mai cinici sau mai tematori fata de cei din jur.


Grija de sine, apelul la ajutor de specialitate (terapie sau consiliere) si timpul suficient pentru refacerea fizica si emotionala sunt esentiale in depasirea traumei indirecte.


Intelegerea notiunii de trauma secundara sau indirecta ne ajuta sa avem o perspectiva mai completa asupra felului in care reactionam emotional in fata razboiului din Ucraina, dar si asupra efectului pe care il poate avea implicarea in actiunile de ajutor si sprijin. Voluntarii, jurnalistii si fotografii aflati in zonele de conflict si orice martor al violentelor pot fi afectati emotional.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe