characters characters

Timpul petrecut in fata ecranelor in vacanta

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 iulie 2023    |   618 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

timpul in fata ecranelor
Cat de mult inseamna ”mult” cand vorbim de timpul petrecut de copii, in fata ecranelor? Statisticile arata ca intre 2 si 5 ani, copiii petrec in jur de 3 ore pe zi in fata ecranelor, iar timpul creste, pe masura ce copiii inainteaza in varsta. Aceste date sunt ingrijoratoare mai ales daca ne gandim la copiii al caror organism se afla in dezvoltare.

Citeste si:


Activitati in natura pentru vacanta de vara


15 activitati de vacanta pentru un an scolar mai bun


Ochi rosii, dureri de cap, oboseala, deformari la nivel de coloana si gat, o slaba dezvoltare si coordonare a musculaturii, toate acestea sunt probleme cu care ajung sa se confrunte copiii care de la varste mici petrec prea mult timp in fata telefonului sau a televizorului. De asemenea, aceasta modaliatate de petrecere a timpului liber este asociata si cu un risc de dezvoltare a simptomelor depresive si de anxietate.

Exista cateva semne pe care le poti urmari pentru a verifica daca cel mic sta prea mult in fata ecranelor. Pierderea autocontrolului, refuzul de a mai accepta regulile pe care le au cu privire la cat de mult timp sa foloseasca telefonul, tableta sau calculatorul sunt principalele semne. Mai apoi se vor retrage in camera sau coltisorul lor din casa, vor refuza sa mai ia masa cu ceilalti membri ai familiei sau sa se implice in activitati sociale cu acestia. Copiii pot exprima o dorinta acuta de a folosi tehnologia, vor sustine ca oricum nu o folosesc prea mult si vor incerca sa utilizeze timpul in fata ecranului ca moneda de schimb pentru orice ii vei cere sa faca.

In general, telefonul si calculatorul sunt surse importante de conflict si satisfactie scazuta in relatia parinte-copil. Vestea buna este ca poti redobandi controlul asupra mirajului ecranelor pentru copii daca aplici cateva sfaturi la nivel de familie ce vor imbunatati cu mult comunicarea si conexiunea dintre voi.

1. Stabileste o discutie cu intreaga familie pentru a face impreuna un plan. Discutati cu calm despre consecintele negative pe care le are timpul petrecut in fata ecranelor asupra tuturor, fie copii, fie adulti. 

2. Creati o lista cu lucruri distractive pe care le puteti face. Fiind vacanta puteti alege o multime de activitati in aer liber. Incercati sa creionati un program saptamanal in care sa includeti practicarea unui sport (inot, fotbal, tenis de camp, volei etc.), activitati creative, iesiri in natura, plimbari cu rolele, trotineta, bicicletele etc.

3. Alegeti o zona sau un loc specific din casa in care sa asezati telefoanele si tabletele atunci cand nu le folositi. De exemplu puteti alege o cutie de carton in care toata lumea sa isi puna telefoanele sau tabletele atunci cand vreti sa luati o pauza de la tehnologie. Aceasta tactica functioneaza pe principiul ”daca nu se afla la vedere, se uita”.

4. Incurajeaza timpul petrecut pe telefon, calculator sau tableta in mod productiv. Ajuta-ti copilul sa aleaga un continut educational si productiv care sa il ajute in invatare si sa se dezvolte personal.

5. Fii un model pentru copilul tau prin exemplul pe care il dai. Limiteaza-ti propriul timp petrecut in fata ecranelor si prioritizeaza interactiunile fata in fata cu intreaga familie. Nu folosi telefonul sau tableta in timpul mesei sau inainte de culcare.

6. Discutati la finalul fiecarei saptamani despre emotiile si gandurile pe care le-au avut stiind ca e important sa respecte regulile despre folosirea device-urilor. Incurajeaza discutiile libere, evita sa emiti judecati si creeaza o atmosfera de incredere si intelegere fiindca numai asa vei obtine cooperarea din partea copiilor.

A reduce timpul petrecut de copii in fata ecranelor poate fi dificil, insa cu efort consecvent, este posibil. Aminteste-ti intotdeauna ca de fapt cheia este de a-ti invata copilul sa foloseasca tehnologia in mod sanatos, nu sa o elimini de tot din viata lui. Cauta sa gasesti un echilibru care sa promoveze starea de bine a copilului si implicit a intregii familii.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe