characters characters

Teama de incertitudine, sursa de stres in perioada pandemiei

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 noiembrie 2020    |   1000 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

teama de incertitudine
„Daca incertitudinea este inacceptabila, se transforma in frica. Daca incertitudinea este perfect acceptabila, se transforma in vitalitate, creativitate si vioiciune crescute.”
Eckhart Tolle


Iata o perspectiva constructiva asupra unei surse de stres care ne afecteaza pe fiecare dintre noi: incertitudinea legata de criza Covid-19. Nu stim cand se va incheia, nu stim daca ne putem proteja cu adevarat in mod eficient, nu stim cand se vor deschide scolile etc. Cand reusim insa sa acceptam incertitudinea ca parte naturala a vietii, reusim sa nu ne lasam coplesiti de ea.

Citeste si:

Toleranta la incertitudine – ce inseamna si de ce este importanta


Cum evitam conflictele in familie in perioada pandemiei


Incertitudinea – o sursa de stres

Mintea umana are nevoie de certitudine pentru a ne tine in siguranta. Atunci cand nu stim la ce sa ne asteptam, nu stim nici cum ne putem mentine in siguranta. De aceea, incertitudinile tind sa fie mai stresante pentru noi decat situatiile clare si negative. De exemplu, este mai stresant sa astepti rezultatul unui interviu decat sa afli ca nu ai fost angajat sau, pentru copii, este mai stresant sa astepte nota la un test decat sa afle ca au luat o nota mai mica decat voiau. Aceste reactii sunt normale – stresul are rolul de a ne mentine vigilenti fata de posibile amenintari si gata de actiune impotriva lor. Dar cand incertitudinile sunt de lunga durata, stresul poate deveni cronic si ne poate afecta calitatea vietii. Iata ce putem face pentru a evita acest lucru.

Cum incurajam toleranta la incertitudine


Exersati impreuna confruntarea cu situatii incerte sau necunoscute

Capacitatea de a tolera incertitudinea poate fi exersata, la fel ca orice alta abilitate, atat de copii, cat si de adulti. Puteti toleranta la incertitudine pornind de la activitati simple – incercati activitati noi, jocuri care implica sansa si hazard,


Incurajeaza initiativa si controlul asupra lucrurilor care pot fi controlate

Toleranta la incertitudine nu presupune sa renuntam la orice fel de control sau informatie asupra prezentului. Dimpotriva, cu cat ne concentram atentia si energia asupra lucrurilor pe care le putem controla cu adevarat, cu atat ne vom teme mai putin de necunoscut. De aceea, incurajeaza-l pe copilul tau sa aiba initiative noi in aceasta perioada (poate invata lucruri noi, inventa noi activitati sau jocuri in casa, poate initia comunicarea online cu prieteni sau membri ai familiei etc).

Identifica oportunitatile din cadrul momentelor dificile.

Izolarea din timpul pandemiei este neplacuta, insa daca este privita ca o oportunitate de a face mai multe lucruri impreuna ca si familie, de a petrece mai mult timp, de a te ocupa mai mult de copil sau a avea timp acum sa citesti cartile pe care ti-ai dorit sa le citesti de ani de zile, lucrurile se vor schimba, iar incertitudinea va fi mai usor de acceptat.

Adopta principiul „pas cu pas”

In situatiile necunoscute, cel mai simplu este sa le abordam pas cu pas. Care este urmatorul lucru pe care il poti face sau pe care trebuie sa il faci? Concentreaza-t atentia doar asupra acestuia. Invata-l pe copilul tau sa facaa celasi lucru - este o strategie care il poate ajuta si la scoala, cand vine vorba de proiecte sau teme dificile si in viata de zi cu.

Invata-l pe copilul tau despre probabilitate

Il vei ajuta nu doar sa isi exerseze abilitatile matematice, dar si sa analizeze in mod realist situatiile cu care se confrunta.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Etapele schimbarii
  Etapele schimbarii. Cum ii ajutam pe copii sa isi formeze obiceiuri benefice
  18 ianuarie 2021   

  Fiecare dintre noi stie care sunt lucrurile pe care ar dori sa le schimbe in propria viata sau personalitate. Poate ai vrea sa petreci mai mult timp in familie, sa faci mai multa miscare sau sa adoptati o alimentatie sanatoasa in familie. De ce este atat de greu sa realizam aceste schimbari?

 • Siguranta emotionala in familie
  Siguranta emotionala in familie
  15 ianuarie 2021   

  Cand siguranta emotionala este prezenta in familie, ideile si emotiile pot fi exprimate cu usurinta si incredere si fiecare membru al familiei se simte liber si inspirat sa isi implineasca potentialul.

 • Cum ii invatam pe copii despre granitele interpersonale
  Cum ii invatam pe copii despre granitele interpersonale
  12 ianuarie 2021   

  Atunci cand vorbim despre limite in familie, ne putem referi atat la limitele fizice, cat si la limite emotionale – care ne ajuta sa facem diferenta dintre starile emotionale proprii si starile emotionale ale celorlalti, sa nu ne lasam coplesiti de emotiile altor persoane si nici sa nu incercam sa le influentam excesiv. 

Mai multe