characters characters

Conflictele in familie in perioada Covid-19

Stresul si oboseala pot creste numarul de conflicte in cuplu si in familie

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 noiembrie 2020    |   803 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

conflictele in familie in perioada Covid-19
Multi parinti lucreaza in prezent de acasa, fiind nevoiti sa mentina un echilibru dificil intre responsabilitatile profesionale, cele legate de cresterea copiilor si cele casnice. In plus, stresul asociat cu incertitudinea legata de evolutia pandemiei, problemele financiare si accesul limitat la activitatile de petrecere a timpului liber creeaza toate conditiile necesare unei stari de tensiune, frustrare si agresivitate in familie. Daca te iriti mai usor, iti pierzi rabdarea sau simti ca nu te mai bucuri la fel de mult ca inainte de viata in familie, nu inseamna ca esti un parinte rau, inseamna doar ca esti afectat de stres. Ce putem face pentru ca stresul din aceasta perioada sa nu duca la conflicte frecvente in familie?

Citeste si:

Cum gestionezi stresul in perioada pandemiei

Cum pastram armonia in familie in perioade de criza


Accepta mai intai ca un numar mai crescut de conflicte in aceasta perioada este un lucru normal, care afecteaza multe familii, din intreaga lume
. Astfel, vei evita sentimentul de vinovatie sau ingrijorarea in legatura cu eventualele probleme sau conflicte din familie.

Invata sa recunosti semnele furiei si sa iei pauza de la discutie inainte ca aceasta sa creasca in intensitate.

Pe cat posibil, incercati sa oferiti tuturor membrilor familiei spatiu personal si timp petrecut pe cont propriu. Chiar si impartirea sarcinilor casnice sau sarcinilor legate de copii poate fi o modalitate ca fiecare partener de cuplu sa petreaca timp separat. Nevoia de liniste si de solitudine nu este un semnal de alarma legat de relatia voastra, ci o nevoie normala, mai ales in perioade in care mobilitatea noastra este limitata. Aceeasi nevoie o au si copiii, asa ca nu ezita sa le dai ocazia sa se relaxeze singuri.

Petreceti timp impreuna in mod placut. Ajutorul oferit la teme copiilor, sarcinile casnice realizate impreuna sau discutiile despre probleme de familie sunt ocazii de a petrece timpul impreuna, dar nu neaparat simtindu-va bine. Temele copiilor pot deveni foarte repede frustrante, cooperarea in sarcinile casnice vine cu tot felul de provocari, iar deciziile luate impreuna presupun de multe ori negocieri care pot creste stresul. De aceea, este important sa pui accentul si pe timpul petrecut impreuna doar cu scopul de a va relaxa. Un film vazut impreuna, un joc de societate, o cina relaxata, fara discutii serioase sau o plimbare impreuna sunt idei care va pot fi de ajutor cand vine vorba de mai multa bucurie in familie.

Incearca sa renunti la nevoia de a avea dreptate - chiar si atunci cand ideile altui membru al familiei par lipsite de logica. Incearca mai degraba sa intelegi ce se ascunde in spatele replicilor mai putin prietenoase pe care le primesti de la cei din jur. Tine minte ca multe frustrari, dorinte sau reprosuri au la baza nevoi emotionale. Un copil iritat de fratele sau mai mic poate are nevoie de mai mult spatiu sau liniste, un partener de cuplu exasperat de o sugestie venita din partea sotiei sau sotului poate avea nevoie de mai mult ajutor si mai putine recomandari etc..

Faceti o prioritate din a gasi o solutie. Daca observati ca incepe sa apara un conflict, incercati sa formulati problema in termeni cat mai clari, dincolo de furie, reprosuri sau nemultumiri („Inteleg ca esti obosit/frustrat etc. De ce ai avea nevoie de la noi ca sa iti fie mai bine?”). Concentrandu-va atentia intotdeauna pe solutii, evitati sa deveniti defensivi sau ofensivi si, astfel, sa prelungiti conflictul in mod inutil. Desigur, de multe ori, aceasta abordare este dificila, pentru ca tiparele de comunicare din familie sunt formate deja, in urma interactiunilor dintre voi. De aceea, este nevoie de un efort constient si consecvent in aceasta directie. Partea buna este ca de multe ori copiii invata prin imitare noi modalitati de comunicare si ati putea fi surprinsi placut de cat de repede vor incerca sa puna in aplicare aceasta abordare.


Ajusteaza-ti asteptarile. Uneori, o zi nereusita ramane nereusita indiferent de eforturile pe care le depui. Uneori, suntem pur si simplu obositi, neinspirati sau mai tristi decat de obicei. Daca aceste stari dificile nu se prelungesc pe perioade indelungate, uneori, cea mai simpla solutie este doar sa le lasi sa treaca. Acest lucru inseamna ca poate fi nevoie sa amani unele responsabilitati, sa le delegi sau sa te multumesti cu un nivel de calitate mai scazut decat de obicei. 


Desigur, un stil de viata sanatos (alimentatie echilibrata, miscare fizica si somn suficient), un pic de umor si relaxare si mai multa empatie sunt de asemenea esentiale cand vine vorba de reducerea conflictelor in familie in aceasta perioada.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe