characters characters

Relatia tata-fiica

Cum pot tatii sa creasca fiice puternice

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 martie 2017    |   6849 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

tata fiica
Chiar si la maturitate, femeile au un nivel de incredere in sine mai scazut decat al barbatilor. Iar aceasta diferenta apare din copilarie, studiile aratand ca incepand cu varsta de 6 ani, fetele incep sa creada ca baietii sunt mai inteligenti decat ele. Daca vrei sa cresti o fata curajoasa, este important sa ai in vedere aceste lucruri.

Rolul tatalui in cresterea unei fiice puternice este esential. O relatie apropiata dintre tata si fiica ii ofera acesteia un model de comportament masculin, pe care sa il caute si in relatiile sale de la maturitate. Studiile arata ca fetele care nu au o relatie apropiata cu tatal lor sunt supuse unui risc mai mare de a avea relatii romantice nefericite sau abuzive, sarcini neplanificate si pot lua decizii care sa le puna sanatatea si integritatea in pericol.

Cum pot tatii sa creasca fiice puternice

Daca esti tata de fata, este bine sa constientizezi rolul tau in cresterea ei.

Trateaza-ti fata ca pe un egal.

Cere-i sa te ajute la activitati casnice indiferent daca acestea nu sunt cele  „specifice” fetelor. In plus, implicarea tatilor in treburile casnice influenteaza imaginea pe care fetele o au despre ele insele. „Parintii care impart sarcinile casnice intre eidemonstreaza copiilor ca rolurile intr-o familie nu sunt impartite in functie de sex. O diviziune egala a sarcinilor poate avea un impact pozitiv asupra ambitiilor fetelor”, sustin cercetatorii. Un studiu din Canada a aratat ca acele fete care au crescut in familii in care mamele si tatii isi imparteau in mod egal sarcinile, aveau ambitii mai mari de cariera, decat fetele crescute in familii in care exlusiv mama se ocupa de treburile gospodaresti, iar tatal, de altele.

Ai incredere in fiica ta.

Daca iti doresti sa iti ajuti fiica sa treaca prin viata cu incredere in propriile forte, trebuie sa ii demonstrezi increderea pe care ea trebuie sa o aiba in ea. Asta inseamna a-i permite fetei tale sa se loveasca de greutati si sa incerce sa se descurce singura, de cateva ori. ”Tatii isi pot exprima increderea in fiicele lor in nenumarate moduri: a le invata sa calatoreasca, sa isi calculeze singure riscurile, sa le incurajeze in activitati de a merge cu cortul, de a practica sporturi mai baietesti etc. ”, spun specialistii.

Fa-i cunostinta cu domeniile profesionale sunt dominate de barbati.

A face o cariera in inginerie, finante sau constructii, poate fi un lucru obisnuit pentru baieti, insa pentru fete, poate fi o provocare  insotita deo teama enorma. Fetele au nevoie sa inteleaga ca nu exista domenii de activitate doar pentru baieti sau doar pentru fete. „E crucial sa ii vorbesti fiicei tale despre munca pe care o faci si sa o ajuti sa se implice si ea in astfel de domenii. Poate candva ar putea deveni un inginer mai bun decat orice alt baiat.”, spun cercetatorii.

Invat-o sa fie independenta.

Acest lucru presupune ca tatii sa renunte la o protectie excesiva si sa isi incurajeze fetele sa se descurce singure, de la cele mai mici varste, in situatiile adecvate desigur abilitatilor acestora. Pe masura ce creste, invat-o pe fiica ta sa se tinda catre independenta financiara si catre dezvoltare profesionala.

Fii mereu deschis la dialog.

Fetele au nevoie sa invete ca au dreptul de a-si exprima liber opiniile care pot fi la fel de valoroase ca cele ale baietilor. E important ca fiica ta sa aiba incredere in ceea ce spune si in modul in care isi expune lucrurile in care crede. Invat-o sa reactioneze in situatiile in care nu este luata in serios, cand nu este ascultata sau cand nu ii sunt respectate drepturile.

Ajuta-ti fiica sa faca fata emotiilor negative.

Rezultatele scolare ale fetelor sunt in mod constant mai ridicate decat ale baietilor, dar acelasi lucru se poate spune si despre rata de stres, anxietate si depresie din randul fetelor. Fetele au un numar mai mare de probleme emotionale decat baietii, iar varsta de la care aceste probleme apar scade din ce in ce mai mult.

Invat-o sa fie perseverenta.

Din cauza predispozitiei mai puternice catre probleme emotionale, fetele pot avea dificultati in a da dovada de perseverenta. Incurajeaz-o pe fiica ta, inclusiv prin modelul tau personal, sa fie perseverenta, sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a reusi ce isi propune si sa invete din greseli.

Vorbeste-i despre toate tipurile de frumusete.

Atat mamele, cat si tatii au un rol important in formarea imaginii de sine a fiicelor. Preocuparea pentru infatisarea fizica poate deveni o sursa importanta de probleme in adolescenta. Invat-o pe fiica ta ca frumusetea are mai multe forme, nu doar cele promovate in publicitate si ca uneori gesturile, atitudinea si un zambet pot aduce mai mult farmec decat orice nivel de atractivitate fizica. Exprima-ti admiratia fata de fiica ta ori de cate ori ai ocazia :).

Tatii ofera fiicelor primul (si deseori, cel mai important) model de comportament masculin.

Politetea, gesturile de atentie, bunele maniere,felul in care te comporti cu sotia si fiica ta vor creiona asteptarile pe care fiica ta le va avea de la barbatii din viata ei, la maturitate.

Citeste si:

Baietii in albastru, fetele in roz. Stereotipurile de gen in cresterea copiilor

Activitati pentru tati si fiice


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/113174166@N07/32854830122

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    24 noiembrie 2023   

    Copiii nu au nevoie de multe pentru a se descuraja: o simpla privire dezaprobatoare din partea parintilor, un deget ridicat sau un cuvant ironic sunt suficiente pentru a-i face pe cei mici sa isi piarda speranta in propriile puteri.

Mai multe