characters characters

Taierea motului la baieti

Propus de: Anda Leu   |   17 iulie 2013    |   10237 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

*Foto credit: Billy Metcalf Photography


Ce atitudine ai fata de traditiile, obiceiurile si superstitiile legate de perioada copilariei? Chiar daca multi dintre noi nu credem in ele, ajungem sa le punem in practica, pentru ca “asa se face” si pentru ca uneori pot fi distractive. Aflam mai jos parerea unei mamici despre taierea motului la baieti.

Din inventivitatea oamenilor si nevoia de a cauta prilej de sarbatoare se nasc traditiile. Una dintre ele este taierea motului copilului. Obiceiul taierii motului nu are  nicio legatura cu practica crestina, fiind un obicei pagan care in timp si-a pierdut mult din semnificatie. Amuzamentul este atunci cand copilul este pus sa aleaga obiecte de pe o tava si de acolo apar alte povesti cu privire la ce viitor il asteapta. A ales de  exemplu foarfeca,  va deveni designer sau medic chirurg! A ales  parfumul, va fi cochet! A ales o moneda,  i se prevede o viata imbelsugata! Si tot felul de alte supozitii care agita si instiga imaginatia.

Pentru unii aceste practici au ajuns sa aiba valoare egala cu cea a slujbelor bisericesti adresate copilului mic, nenumarati parinti neconcepand sa nu le respecte. De multe ori nici nu indraznesc sa ma gandesc ca as putea tunde baiatul care déjà are codite pentru ca gura lumii va condamna:”Cum sa-l tunzi daca nu a facut anul?”.Si totusi, desi  imi par absurde aceste practici, ma supun doar din respect pentru cei dragi care cred in ele. Daca as putea sa procedez cum vreau eu, fara sa supar pe ceilalti, as sarbatori doar implinirea anilor fara aceste ritualuri lipsite de noima.

Pentru fetita mea,ziua fratelui ei inseamna un exercitiu de imaginatie. Si-a asumat singura sarcina de a alege obiecte pentru tava. A pregatit cam asa: un avion  -  semn ca se poate  face pilot, un  facalet – semn ca se face bucatar, un stilou – semn ca va fi scriitor, un cutit de jucarie – semn ca se va face macelar, foarfeca – semn ca va fi stilist. I-am zis sa nu aduca tot sacul cu jucarii pentru ca daca as lasa-o, cred ca ar strange  o multime de obiecte carora le poate asocia orice meserie ii  vine in minte.

Asadar, taiatul motului are pentru ea un aspect preponderent ludic. Pentru cei din jur este motiv de comentarii, iar pentru copil, este ceva impus. Caci un copilas nu se poate opune.. Copilul, imbracat in haine primite cadou de la nas, este pus pe o perna care se daruieste mai apoi de mama nasei, ori pe o galeata cu apa pe care se pun trei colaci mari. Se obisnuieste ca cel mic sa fie legat la ochi, pentru a nu vedea cand i se taie motul. De funda cu care este legat la ochi se prinde la capat un banut pentru noroc. Cu o foarfeca sau un briceag nasul taie motul si intreaba: "De ce ti-e motul, finule?" lar care cei de fata raspund: "De noroc si sanatate si de o oaie cu lapte". Dupa ce a fost taiat motul, cu tehnica la alegere, urmeaza alt hop.  

Ce faci cu suvita? Unii sunt de parere ca lumanarea de la botez impreuna cu motul taiat se pastreaza si se arata copilului cand acesta va implini varsta de sapte ani, apoi se ingroapa la radacina unui copacel, de preferat pom fructifer. Altii mai grabiti spun ca motul trebuie sa fie ingropat, in ziua taierii, intr-un lan de grau, ca parul celui mic sa fie bogat. Unii pastreaza motul pur si simplu in casa, pana in vremuri imemoriale. Multi parinti se emotioneaza dupa zeci de ani cand scot de la naftalina cutia cu suvita. Mie sincer imi par niste amintiri frumoase si consider ca le pastram in suflet, nu in cutiute. Eventual in fotografii si cam atat. Dar se exagereaza cu aceste vechi obiceiuri si zilele de nastere ale copiilor  devin evenimente  stresante pentru cei mici, cand ar trebui sa fie doar ocazie de joaca.

Unii parinti urmeaza obiceiul aducerii ursitoarelor, care sunt chemate fie la botez, fie acum, la taierea motului. Cateva fete imbracate in zane vin si aduc daruri copilului, apoi ii fac urari cat mai frumoase pentru un viitor plin de noroc si bucurii.Sunt de parere ca ziua micutului trebuie sa fie una plina de jucarii si copii! Multa libertate de miscare si o locatie cu spatiu de joaca! Cadrul de poveste trebuie creat  prin joaca lor si nu prin spectacole cu zane deghizate. Iar petrecerea nu este recomandat sa tina pana in zori, ci doar cat rezista sarbatoritul, adica doar cateva ore.  Este bine sa ne intrebam atunci cand organizam ziua de nastere a copilului, daca o organizam in primul rand pentru ca el sa se bucure de ea sau pentru noi, adultii?


Anda Leu

Mamica de 7 ani si proaspata mamica de doar 10 luni. Meseria de  parinte ma pasioneaza atat de mult incat pot spune ca am parte prin prisma copiilor mei de o a doua copilarie; momentan traiesc o perioada de 2 ani intr-un univers fabulos cu povesti si zane, cu primele litere si cuvinte, cu primele gangureli si primii pasi. Descopar insa cu parere de rau ca vremurile, desi mult  evoluate fata de anii ‘ 80, nu sunt tocmai “ pe roze” si sper ca alaturi de alti parinti interesati sa reusim sa schimbam mentalitati astfel incat sistemul educational sa fie unul mai bun pentru copiii nostri. 


Citeste si Stereotipurile de gen in cresterea copiilor.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Andreea    07.02.2016 - 13:46
    Mai pot rupe turta feti daca are 2 anisori si 3 luni
  • Utilizator Anonim
    cristiam    29.11.2013 - 08:41
    Doamna/domnisoara Anda Leu,taierea motului nu este un obicei f noima!este un obicei venit din negura timpurilor luminoase :)..d la stramosii geto-daci!are o semnificatie profunda,dar dk n o stiti pt k nu aveti legatura cu spriritualul ci doar cu logica mintii,va neteleg :)..iar gresiti cand spuneti k e obicei pagan ..geto dacii nu erau pagani,credeau in Sfantu,Tatal ceresc '/,Maica Precesta, si azi romanii il numesc asa p Dumnezeu..crestinismul nu e altceva decat religia stramosilor nostri ,modificata..sper k v am luminat

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe