characters characters

Ziua Nationala a Lecturii 2022

Motto-ul acestui an este Citim impreuna!

10 februarie 2022    |   1384 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Ziua Nationala a Lecturii 2022
Incepand din acest an, Romania are o Zi nationala a lecturii, pe 15 februarie. Ministerul Educatiei a decis ca pe 15 februarie 2022, in toate scolile, programul sa se modifice astfel incat, indiferent de disciplina prevazuta in orar, la ora 11:00 si la ora 14:00, invatatorul sau profesorul sa organizeze, la clasa unde este prezent, activitati de lectura la care sa participe toti prescolarii si elevii. In prealabil, personalul didactic va recomanda tuturor sa aduca o carte preferata sau sa imprumute de la biblioteca scolara o carte si, timp de 15 minute, sa citeasca fie individual, fie in grupuri mici de lucru. Obiectivul activitatii este de a promova lectura ca obicei cotidian, fara a presupune discutarea fragmentelor citite sau realizarea unei analize pe text.

Unitatile de invatamant pot organiza activitati de incurajare a lecturii pentru comunitatea sociala din care fac parte, cu respectarea normelor sanitare anti-COVID-19.

Asadar:

a) invitam bibliotecile locale, judetene si/sau metropolitane sa deruleze activitati de prezentare a propriilor servicii, de obtinere a unui permis de biblioteca, de colectare si donatie de carte, inclusiv prin amenajarea de standuri in incinta unitatilor de invatamant;

b) recomandam asociatiilor, fundatiilor nonprofit, societatilor de gestiune a drepturilor de autor, cu experienta in derularea de activitati educationale, sa sustina cluburi de lectura, ateliere de scriere creativa si/sau ilustrare de carte, discutii si dezbateri pe teme literare sau alte programe similare;

c) incurajam scolile sa ofere editurilor si librariilor, la cerere si in masura disponibilitatii, spatii cu titlu gratuit pentru a prezenta, eventual a vinde, carte cu teme educative si/sau recreative, adecvate varstei elevilor.


Totodata, unitatile de invatamant sunt invitate sa popularizeze evenimentele asociate Zilei lecturii in presa locala si nationala, dar si in mediul online.


Seria manifestarilor dedicate Zilei Nationale a Lecturii se va deschide oficial in Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, marti, 15 februarie, ora 10:00, cu mesajele reprezentantilor Administratiei Prezidentiale, ale ministrilor Educatiei si Culturii, ale Academiei Romane, ale Primariei Municipiului Bucuresti, precum si ale altor institutii preocupate de promovarea lecturii.


In intreaga tara se vor organiza manifestari nu doar in scoli, ci si la bibliotecile locale.

Motto-ul acestui an este Citim impreuna!


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu