characters characters

Temele pentru acasa ale copilului: de ce este bine sa nu te implici prea mult

10 decembrie 2018    |   2061 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

temele pentru acasa si implicarea parintilor
Implicarea parintilor in educatia copiilor are un efect benefic asupra rezultatelor scolare ale acestora, insa, ca intotdeauna, echilibrul este cheia. Cand parintii se implica prea mult in temele pentru acasa ale copilului, mai ales cand este vorba de adolescenti, efectele sunt negative: capacitatea copilului de a se descurca singur si motivatia pentru invatare scad.

Citeste si:

Temele pentru acasa in alte tari: cat timp dedica temelor elevii din alte tari

 
Ghidul temelor pentru acasa: cat si cum este bine sa il ajuti pe copil la teme


Un studiu realizat in Australia arata ca atunci cand parintii sunt prea implicati in temele de casa ale elevilor, cei mici isi pierd abilitatea de a-si asuma responsabilitatea pentru ceea ce au de facut si de a intelege consecintele propriilor actiuni. Astfel, in mod paradoxal, parintii prea implicati in viata copiilor (numiti si parinti elicopter) isi impiedica propriii copii sa isi dezvolte in limite normale independenta si rezilienta.

Studiul a implicat peste 860 de parinti carora li s-au aplicat chestionare pentru a identifica anumite caracteristici ale stilului de parenting, convingerile si intentiile paritnilor, precum si atitudinile acestora cu privire la temele pentru acasa ale copiilor.

“Parintii de tip elicopter sunt cei care isi asuma responsabilitatea pentru o temele copilului. In plus, acestia nu doar ca isi ajuta mai mult copiii, dar se asteapta si ca profesorii sa se implice mai mult, mai ale in gimnaziu si liceu.” arata autorii. Acestia adauga ca ajutorul pe care parintii il acorda copiilor privind temele pentru acasa trebuie sa scada treptat, pe masura ce copilul creste.

Daca parintii se implica prea mult in educatia copiilor, adesea acestia nu isi vor mai asuma responsabilitatea pentru ceea ce inseamna educatia de care au parte la scoala,nivelul lor de  satisfactie fata de viata are de suferit, iar riscul de a dezvolta simptome depresive incepe sa creasca.

Sursa: ScienceAlert.com

 
*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu