characters characters

Somnul insuficient la adolescenti, asociat cu comportamente riscante

03 octombrie 2018    |   761 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

somnul insuficient si comportamentele de risc
Adolescentii au nevoie de 8-10 ore de somn pe noapte pentru a avea o stare de sanatate optima, insa mai mult de 70% dintre liceeni dorm mai putin de atat. Studii anterioare au aratat ca somnul insuficient in adolescenta este asociat cu dificultati de invatare, probleme de rationament si cu un risc ridicat de comportamente nesanatoase.

Citeste mai multe despre acest subiect:

De cate ore de somn are nevoie copilul, in functie de varsta

De ce nu este bine sa il lasi pe copil sa adoarma tarziu


Intr-un nou studiu, cercetatorii au analizat relatia dintre comportamentele de risc ale adolescentilor si durata somnului de-a lungul a 8 ani, iar rezultatele au aratat ca exista o corelatie intre orele de somn si actiunile care pun in pericol siguranta adolescentilor.

„Am descoperit ca riscul unui comportament riscant in randul adolescentilor creste semnificativ pe masura ce orele de somn scad”, arata autorul principal al studiului. Comportamentele care pun in pericol siguranta personala sunt factori precursori ai accidentelor si sinuciderilor, care sunt cauzele de deces predominante in randul adolescentilor, avand implicatii puternice pentru sanatatea si siguranta liceenilor.

In comparatie cu adolescentii care dorm 8 ore pe noapte, liceenii care dorm mai putin de 6 ore pe noapte au un risc de doua ori mai mare de a consuma alcool, de a fuma, de a consuma droguri sau de a conduce dupa ce au consumat alcool. Cele mai puternice asocieri au fost gasite intre somnul insuficient si problemele emotionale si de autovatamare. Adolescentii care au declarat ca dorm mai putin de 6 ore pe noapte au prezentat un risc de trei ori mai mare de a se gandi la suicid sau de a avea o tentativa de suicid.Doar 30% dintre adolescentii participanti la studiu au declarat ca dorm in medie mai mult de 8 ore pe noapte.

Cum poti folosi aceste informatii:

  • Ajuta-l pe copilul tau, oricare ar fi varsta acestuia, sa doarma suficient de multe ore in fiecare noapte, indepartand factorii care intarzie ora de culcare a copilului (televizorul sau alte dispozitive electronice).
  • Daca observi probleme emotionale la adolescentul tau, verifica obiceiurile sale de somn si vorbeste-i despre importanta acestuia pentru sanatatea sa mintala.

Sursa: ScienceDaily.com 


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu