characters characters

Saracia influenteaza activitatea cerebrala a copiilor inca din primele luni de viata

13 august 2019    |   480 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 0 - 3 ani.

saracia si activitatea cerebrala in copilarie
Copiii care se nasc in conditii de saracie au o activitate cerebrala diferita fata de copiii nascuti in conditii economice ridicate, arata o cercetare recenta.

Citeste si:

De ce conteaza un an de educatie timpurie pentru copiii din familiile sarace

Dezvoltarea limbajului copiilor din mediile defavorizate 


La studiu au participat copii cu varsta intre 4 luni si 4 ani din zone rurale ale Indiei. Rezultatele au aratat ca activitatea cerebrala a copiilor din familii sarace este mai redusa, iar atentia lor tinde sa fie mai usor distrasa. Autorul studiului, John Spencer, arata ca: „In fiecare an, 250 milioane de copii din tari sarace si in curs de dezvoltare nu isi ating potentialul de dezvoltare. Asadar, este nevoie sa intelegem impactul global al saraciei asupra dezvoltarii timpurii a creierului si asupra comportamentului.”

Activitatea cerebrala a copiilor a fost masurata in timp ce realizau activitati care implica memoria vizuala de lucru – capacitatea de a retine informatii vizuale si de a detecta schimbari in mediul vizual.

Studii anterioare au aratat ca saracia si experientele adverse timpurii afecteaza negativ dezvoltarea creierului copiilor, contribuind la mentinerea unui cerc vicios al saraciei.

„Folosim memoria vizuala de lucru de aproximativ 10 000 ori pe zi. Copiii incep sa isi dezvolte aceasta abilitate din primele luni de viata, urmand sa si-o imbunatateasca de-a lungul copilariei si adolescentei. Este un criteriu excelent de masurare a dezvoltarii cognitive timpurii”, declara autorul studiului.

Copiii din familiile sarace din India au avut o activitate cerebrala mai scazuta si o capacitate mai scazuta de a rezista la factorii de distragere a atentiei fata de copiii din familiile americane.

Autorii studiului arata ca desi impactul experientelor adverse in copilarie pot sa ii mentina pe copii intr-un ciclu intergenerational de saracie, creierul uman are un potential imens de plasticitate, fiind posibil pentru acestia sa recupereze intarzierile in invatare.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu