characters characters

Copilul tau refuza sa citeasca? Ce e de facut?

Propus de: Asociatia Curtea Veche   |   03 octombrie 2017    |   3611 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Narativ 2017
Daca vrei sa ii arati copilului tau cat de minunata este lumea povestilor, dar el refuza sa isi dedice o parte din timp lecturii si alege mereu alte activitati de recreere, nu este totul pierdut. Cititul de placere poate deveni unul dintre obiceiurile celui mic daca descoperi metode de a-l atrage spre povesti.

1. Indeamna-l sa creeze propriile povesti cu personaje si intamplari dupa pofta imaginatiei lui. Nu exista limita sau reguli pe acest taram. Iar apoi faceti impreuna un pas mai departe si incepeti sa ilustrati povestile gandite. Astfel va vizualiza din ce in ce mai bine detaliile legate de locuri si eroi si se va lansa mai usor in aventura cititului de placere.

2. Unii copii sunt mai inclinati spre latura muzicala, asa ca daca ai un copil care fredoneaza prin casa cat e ziua de lunga, provoaca-l la o sesiune de cantat! Distrati-va punand pe muzica actiunea unei povesti, intregul parcurs al eroului si nu uitati de punctul culminant al intamplarilor pe care trebuie sa-l simtim si in versurile melodiei. Iar pentru a avea mereu material nou de cantat, dati fuga la biblioteca de unde alegeti alte carti.

3. In anii copilariei, adesea vrem sa imitam comportamentul adultilor din jurul nostru, asa ca cel mai puternic mod de a influenta comportamentul copilului tau este puterea exemplului. Rezerva 30 de minute pe seara in care toata familia citeste; televizorul este inchis, smartphone-ul este pus deoparte si toata atentia este concentrata asupra lecturii unei carti, a unei reviste sau chiar a unei benzi desenate. Important este sa creati acest obicei impreuna.

4. Discutati, discutati, discutati! Odata ce copilul a terminat de citit o poveste, ea nu trebuie pusa pur si simplu pe raftul bibliotecii, ea trebuie impartasita si dezbatuta. Incurajeaza-l sa vorbeasca despre ce a citit, intreba-l ce i-a placut si ce nu i-a placut din cartea aleasa si chiar creeaza impreuna cu el un tribunal ad-hoc pentru personaje.

Afis NARATIV 20175. Nu toate cartile sunt la fel. Asa ca daca cel mic a dat peste o carte pe care nu o parcurge cu placere, cel mai eficient lucru ar fi sa cautati impreuna ceva pe gustul lui. Nu il lasa sa se descurajeze si sa abandoneze lectura, exista cu siguranta o carte pentru fiecare.

Pentru mai multe astfel de idei, dar si pentru a descoperi ce-i place copilului tau, vino la atelierele distractive din cadrul Festivalului de lectura pentru copii NARATIV, editia a III-a, organizat de Asociatia Curtea Veche, Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National si realizat cu sprijinul Kaufland Romania. Aici vei putea gasi peste 100 de activitati gratuiteprin care poti descoperi noi moduri de a citi o carte. In weekend-urile 7-8 si 14-15 octombrie 2017 la Colegiul National „Cantemir Voda” din Bucuresti.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu