characters characters

Care sunt copiii care risca sa petreaca un timp excesiv in fata ecranului

25 ianuarie 2021    |   634 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

copiii care risca sa petreaca timp excesiv in mediul online
Timpul petrecut in mediul online a devenit o parte normala a programului zilnic pentru majoritatea copiilor, indiferent de varsta lor. Parintii, cadrele didactice, dar si specialistii din sanatate atrag atentia asupra consecintelor pe care prea mult timp petrecut in online le poate avea asupra celor mici.

Citeste si:

Sanatatea emotionala a copiilor in timpul scolii online

Adolescentii care petrec mai putin timp in fata ecranelor sunt mai fericiti


Timpul petrecut online poate fi benefic pentru copii atunci cand este limitat si nu inlocuieste activitati necesare pentru dezvoltarea copiilor, precum lectura individuala, timpul petrecut alaturi de parinti si miscarea fizica. Pe langa sedentarism, deprivarea de somn, obezitatea si problemele comportamentale si sociale ce pot aparea, copiii care stau prea mult in online au o calitate a vietii mai scazuta si sunt mai predispusi la a dezvolta tulburari de natura psihica.

Uneori, anumite circumstante speciale (precum pandemia de COVID) sunt responsabile de timpul excesiv petrecut de copii pe calculator. In afara acestor circumstante insa, putem observa ca unii copii tind sa petreaca mai mult timp in fata ecranului decat altii. Care sunt trasaturile si caracteristicile copiilor care risca sa petreaca timp excesiv in mediul online?

Un studiu realizat in SUA, cu 10 460 de copii a incercat sa raspunda la aceasta intrebare. Rezultatele au confirmat ca unele grupe de copii au un risc mai mare, spre deosebire de altele.

Prescolarii care provin din familii cu un statut socio-economic scazut si copiii cu trasaturi agresive si comportamente dificile sunt la un risc mai mare ca in timp, sa petreaca mai mult in online, decat restul copiilor. De asemenea, baietii devin mai frecvent utilizatori ai jocurilor online, iar fetele, a platformelor de socializare. Baietii folosesc online-ul pentru a se conecta cu prietenii si pentru a se implica in activitati competitive, in timp ce fetele folosesc retelele de socializare pentru a solicita feedback asupra imaginii lor corporale si pentru a face comparatii intre ele si alte fete. De asemenea, studiul arata ca pana la finalul claselor primare, fetele au deja un risc crescut de a deveni utilizatoare constante ale retelelor de socializare si de mesagerie instanta.

Copiii ai caror parinti au pus de la varste mici limite privind timpul petrecut in fata televisorului si au incurajat lectura, au un risc mai scazut de a petrece foarte mult timp in mediul online.

Studiul de fata are insa si limitari, iar riscurile estimate nu sunt neaparat cauzale. In plus, rezultatele au fost preluate inainte de pandemie. Totusi, rezultatele sunt utile pentru parintii ingrijorati in legatura cu timpul petrecut de copii in fata ecranelor si arata ca limitele si regulile stabilite la varste mici ii pot proteja pe copii pana la varsta adolescentei. Autorii arata ca parintii care vor sa previna folosirea excesiva a tehnologiei in randul copiilor trebuie sa limiteze timpul petrecut de copii in fata ecranului si sa incurajeze timpul dedicat miscarii fizice, lecturii individuale si activitatilor in familie. De asemenea, interzicerea telefoanelor in timpul mesei, in timpul temelor si cu o ora inainte de culcare sunt reguli extrem de benefice pentru dezvoltarea copiilor.

Sursa: PsychologyToday.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu