characters characters

Sanatatea emotionala a copiilor in invatarea online

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 noiembrie 2020    |   5516 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

sanatatea emotionala a copiilor in invatarea online
Timpul petrecut la scoala nu este benefic doar pentru dezvoltarea intelectuala a copiilor, ci si pentru cea emotionala si sociala. Pentru copii, scoala este principala sursa de socializare si de interactiune cu alti copii si locul in care se obisnuiesc cu reguli si rutine.

Citeste si:

Cum incurajam relatiile sociale ale copiilor in invatarea online

Cum ii pot ajuta parintii pe copii sa invete online


Invatarea online poate afecta sanatatea emotionala a copiilor din mai multe motive:

  • Cand invata online, capacitatea copiilor de autocontrol este mai solicitata decat in invatarea traditionala. De aceea, este foarte probabil ca elevii sa se simta mai obositi decat la scoala, sa simta ca depun mai mult efort intelectual si obtin rezultate mai slabe. In timp, copiii se simt singuri si descurajati cand vine vorba de invatare.
  • In invatarea online, copiii nu se mai bucura de interactiunile pozitive cu colegii si profesorii, acele interactiuni care pot sa creasca motivatia copiilor pentru invatare.
  • Stresul general legat de pandemie ii poate afecta pe copii in mod direct, facand invatarea si mai dificila.
  • Plictiseala asociata timpului petrecut in casa poate scadea entuziasmul copiilor pentru invatare si pentru alte activitati, ducand la stari de apatie sau chiar tristete.
  • Copiii pot avea mai multa nevoie de sprijin pentru invatare din partea parintilor, iar cand acestia din urma nu sunt disponibili (din motive usor de inteles), frustrarea copiilor va creste.

Cum pot parintii si cadrele didactice sa protejeze sanatatea emotionala a copiilor in perioada in care scoala se desfasoara online?

Activitati distractive sau relaxante in pauzele dintre ore si dupa ore.

Cu cat copiii petrec mai mult timp in fata ecranului, cu atat echilibrul lor emotional risca sa aiba de suferit. Copiii au nevoie ca, pe cat posibil, in pauzele dintre ore si dupa orele online sa fie implicati in activitati fizice, concrete, in lumea „offline”. De aceea, este bine sa ii incurajam pe copii sa nu isi petreaca pauzele dintre ore navigand pe internet, ci sa se ridice de la birou si sa faca putina miscare, sa se relaxeze sau sa aiba o conversatie scurta cu o persoana apropiata.

Comunicarea dintre parinti si copii

Atentia si interactiunea cu parintii sunt factorii principali care ajuta mentinerea sanatatii emotionale a copiilor. Cu cat situatiile prin care trec sunt mai stresante, cu atat copiii au mai multa nevoie de conexiune emotionala cu parintii. Aceasta nevoie se poate manifesta prin cereri de ajutor la teme, prin intreruperi frecvente cand parintele lucreaza de acasa sau prin izbucniri de furie sau frustrare. Este cu atat mai important ca in acest context parintii sa incerce sa isi pastreze rabdarea si calmul, sa nu ia comportamentul copilului personal si sa isi aminteasca faptul ca in spatele comportamentelor dificile se afla nevoi emotionale ale copiilor.

Stil de viata sanatos: alimentatie echilibrata, somn suficient, miscare fizica zilnica

Fara aceste trei componente esentiale, echilibrul emotional al copiilor si adultilor va avea de suferit.

Comunicarea dintre cadrele didactice si elevi.

Cadrele didactice pot dedica 10-15 minute in fiecare zi comunicarii cu elevii despre subiecte legate de starea lor emotionala. De asemenea, cadrele didactice ii pot incuraja pe copii sa faca miscare dupa ore sau sa incheie orele cu un minut sau doua de relaxare (exercitii de respiratie sau mindulfulness).

Implicarea cat mai activa a copiilor in lectii.

Pe cat posibil, este bine ca profesorii sa incerce sa ii implice cat mai mult pe copii in lectii si sa evite prezentarile lungi, in care copiii trebuie doar sa asculte. Intrebarile si exercitiile scurte in timpul predarii sunt modalitati prin care copiii pot ramane implicati in lectii si prin care poate fi evitata monotonia, care afecteaza negativ echilibrul emotional al copiilor.

Cluburi scolare online.

Cadrele didactice care au timpul si resursele necesare pot organiza pentru copii cluburi scolare online, bazate pe interesele extrascolare ale copiilor. Poate fi vorba de scriere creativa, activitati artistice, abilitati de comunicare sau leadership. Asemenea cluburi le pot oferi copiilor ocazia de a interactiona in afara lectiilor online, de a invata lucruri care ii intereseaza si de a-i mentine implicati in proiecte interesante.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe