characters characters

Bullying-ul in copilarie creste riscul de suicid la maturitate

23 octombrie 2019    |   1327 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

bullying-ul in copilarie si riscul de suicid la maturitate
Depresia, autovatamarea si ideatia suicidara (gandurile despre suicid) sunt mai frecvente in randul adultilor tineri daca au fost victimele bullying-ului sau hartuirii la scoala sau acasa, arata un studiu realizat de Universitatea Warwick.

Citeste si:

Bullying-ul incepe acasa, cu parintii care ridiculizeaza copiii

Bullying-ul sau hartuirea la scoala creste riscul de probleme de sanatate mintala


Studii anterioare au aratat ca hartuirea intre frati are efecte negative asupra sanatatii mintale la adolescenta, insa studiul actual arata ca bullying-ul creste si riscul de autovatamare.

Cercetarea a analizat relatia dintre bullying-ul dintre frati si dintre colegi si riscul de autovatamare, ideatie suicidara, depresie si anxietate la maturitate, la varsta de 24 ani.

Printre altele, studiul a aratat ca acei copii care au fost hartuiti de frati au mai multe probleme de sanatate mintala la maturitate, iar daca hartuirea a avut loc si la scoala, riscurile cresc semnificativ.

Studiul s-a realizat de lungul a 12 ani: cei peste 3500 de participanti au completat chestionare despre hartuire la varsta de 12 ani si despre starea de sanatate mintala la varsta de 24 ani. 31,2% dintre participanti au declarat ca sunt hartuiti de un frate. Dintre acestia, 15,1% au fost diagnosticati cu depresie, 35,7% au declarat ca se gandesc la sinucidere, iar 16,1% ca au comportamente de autovatamare. Cei care in copilarie au fost hartuiti atat la scoala, cat si acasa au avut un risc dublu de a suferi de depresie si ideatie suicidara la varsta de 24 ani.

Autoarea studiului arata ca „Acesta este primul studiu care arata ca hartuirea intre frati are efecte adverse asupra sanatatii mintale si la maturitate, cand fratii nu mai locuiesc impreuna. De asemenea, copiii hartuiti acasa sunt mai predispusi la a fi hartuiti si la scoala, neavand astfel niciun loc in care sa se simta in siguranta. Acest lucru creste dificultatea in care se afla si le afecteaza sanatatea mintala.”.

Deoarece bullying-ul intre frati tinde sa apara de la varste mici, specialistii le recomanda parintilor sa acorde atentie acestui fenomen si sa ia masuri pentru a-l reduce inca din primii ani de viata ai copiilor.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu