characters characters

Bullying sau rivalitate intre frati?

De ce este important ca parintii sa faca diferenta dintre violenta si simpla rivalitate

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 iunie 2019    |   2422 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

bullying sau rivalitate intre frati
Cel mai des, cand spunem bullying sau hartuire intre copii, ne imaginam curtea scolii sau sala de clasa in timpul pauzei, nu spatiul casei noastre. Este bine sa stii insa ca bullying-ul sau hartuirea intre copii nu se limiteaza la un anumit spatiu (exista de exemplu si cyberbullying sau bullying-ul online) si poate sa apara chiar si in familie, intre frati sau intre copilul tau si copiii din familia extinsa (verisori, de exemplu).

De cele mai multe ori, parintii nu identifica in mod corect aceste situatii, deoarece pun hartuirea in categoria „rivalitatii” sau „geloziei” dintre frati sau considera ca este doar o joaca inocenta (poate putin rautacioasa) intre copii.

Citeste si:

Ce inseamna bullying-ul sau hartuirea 

Bullying-ul la fete: cand fetele sunt agresoare


Cum faci diferenta dintre bullying si rivalitatea dintre frati

Bullyingul este definit ca un tipar de comportamente in care unul dintre copii este abuziv din punct de vedere fizic sau/si psihic si apare sub forma denigrarii, amenintarii, distrugerii proprietatii celuilalt etc.

Cu alte cuvinte, bullying-ul intre frati apare atunci cand unul dintre frati isi insulta sau il ridiculizeaza frecvent pe fratele sau, il loveste (impinge, ciupeste, imbranceste etc.), il ameninta, ii ia sau ii distruge jucariile sau alte obiecte.

Daca unul dintre frati se simte in mod constant amenintat si umilit de fratii sai, este vorba de bullying, nu de simpla gelozie sau rivalitate intre frati.

Efectele bullying-ului intre frati

Bullying-ul sau hartuirea intre copii are efecte negative pe termen lung (pana la maturitate inclusiv) asupra sanatatii mintale si fizice a victimei.

Cand bullying-ul apare intre frati, iar parintii nu identifica aceasta problema si nu iau masuri pentru a o elimina, efectele negative apar si in ceea ce priveste relatia dintre copilul victima si restul familiei.

Iata cateva efecte ale bullying-ului dintre frati asupra copilului victima:

  • Copilul invata ca merita violenta fizica sau emotionala la care este supus, interiorizand etichetele pe care fratii agresori le-au folosit in interactiunea cu ei. Pe termen lung, acest lucru inseamna ca fratele-victima va avea un risc mai crescut de depresie si anxietate, dificultati in relatiile sociale si incapacitatea de a respinge sau de a se apara de posibile viitoare abuzuri fizice sau emotionale din partea altor persoane.
  • Copilul ajunge sa se simta izolat si neajutorat in propria familie. Familia este mediul in care copilul ar trebui sa se simta in siguranta din toate punctele de vedere: emotional si fizic. Acest lucru inseamna nu doar ca parintii ar trebui sa opreasca violenta dintre frati, dar si ca ar trebui sa ia in serios plangerile copiilor cu privire la comportamentele fratilor.  (Chiar si atunci cand copiii exagereaza gravitatea problemei, este important ca parintii sa fie dispusi sa inteleaga situatia cat mai corect posibil). Frustrarea si confuzia sunt alte emotii care apar in urma violentei dintre frati, facand mai grea viata copilului victima.
  • Copilul victima poate avea dificultati in a-si controla sau exprima propria furie. Apare riscul de a avea la randul lui un comportament violent fata de alte persoane sau riscul de a nu gestiona eficient furia (fie izbucniri de furie de necontrolat, fie lipsa unor reactii de aparare atunci cand acestea sunt justificate).

Studiile spun ca bullying-ul intre frati apare mai frecvent in familiile in care exista mai multi copii, iar primul nascut pare a fi agresorul in cele mai multe cazuri. Bullying-ul apare mai mult in familiile in care afectiunea parentala sau atentia parintilor este mai limitata, fara a conta nivelul financiar al familiei. Efectele negative ale bullying-ului intre frati sunt la fel de puternice in randul fetelor ca in randul baietilor.

Ce poti sa faci pentru a reduce bullying-ul intre frati?

  • Invata sa acorzi atentie modului in care copiii interactioneaza intre ei.
  • Descrie interactiunile dintre copiii tai asa cum sunt ele in realitate, invatandu-i pe copii ca violenta (verbala sau fizica) nu este acceptabila in familia voastra.
  • Discuta in privat cu fiecare copil pentru a descoperi care ii sunt preocuparile, fricile si anxietatile.
  • Recompenseaza interactiunile pozitive dintre frati, interesele comune pe care le au si momentele in care colaboreaza si se ajuta reciproc.
  • Ofera copiilor moduri specifice de a rezolva conflictele. Ajuta-i sa isi dezvolte abilitati de rezolvare de probleme prin dezvoltarea asertivitatii, a abilitatilor de comunicare si negociere si capacitatea de a face compromisuri.
  • Fii atent la fiecare copil al tau si la ceea ce iti povesteste despre cum interactioneaza cu ceilalti din casa.
  • Incurajeaza-i pe copii sa dea dovada de empatie.
  • Evita comparatiile intre frati.
  • Gaseste-ti timp pentru a petrece cu fiecare copil in parte pentru a-l cunoaste mai bine si a-i da afectiunea si atentia de care are nevoie.

Bullyingul intre frati reflecta probleme si rezolvari neadecvate ale unor situatii care au avut loc si care necesitau atentia unui adult. Invata sa nu ignori neintelegerile dintre copiii tai si cauta sa ii ajuti sa isi rezolve din timp problemele pentru a nu suferi mai tarziu.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe