characters characters

Atentia parintilor: secretul unui copil cooperant

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 iunie 2019    |   1639 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

atentia parintilor
Interactiunile dintre parinte-copil nu sunt de fiecare data pozitive si este natural ca lucrurile sa fie astfel. Copiii vor tinde sa depaseasca limite si sa incalce reguli pe masura ce cresc si sa puna parintii in situatii dificile. De ce insa unele situatii devin coplesitoare pentru parinti, trezindu-le furia sau frustrarea la nivel maxim?

Citeste si:

Atentia pozitiva in relatia parinte-copil

Distragerea atentiei in randul parintilor


Printre multe posibile motive (oboseala sau epuizarea emotionala, un nivel de anxietate ridicat al parintelui sau abilitati ineficiente de gestionare a emotiilor), se numara si unul mai putin evident: faptul ca nu esti in totalitate prezent alaturi de copilul tau. Ce inseamna mai exact acest lucru? Cand interactionezi cu copilul tau si gandul iti zboara la:

  • cate lucruri mai ai de facut dupa ce adoarme
  • teama ca nu esti un parinte suficient de bun
  • vinovatia trezita de faptul ca te-ai plictisit de acelasi joc pe care il jucati impreuna
  • ingrijorarea ca nu o sa obtina rezultate bune la scoala etc.

Niciun parinte nu acorda copilului intreaga sa atentie tot timpul, dar cei care reusesc sa faca acest lucru mai des, vor avea un copil mai cooperant. De ce? Pentru ca atentia totala acordata copilului te ajuta sa:

  • observi si sa analizezi nevoia din spatele comportamentului copilului, nu doar comportamentul in sine. Vezi diferenta dintre: “De ce refuza in fiecare seara sa mearga la culcare, desi e clar ca e obosit?” versus “Niciodata nu vrea sa doarma si m-am saturat!”.
  • Validezi emotiile copilului, ajutandu-l sa se simta inteles. Uneori, acest simplu fapt este suficient pentru ca cel mic sa se calmeze.
  • Oferi un raspuns copilului si nu o reactie. Reactiile involuntare la comportamentele copilului sunt deseori violente si ineficiente, tocmai pentru ca nu am avut timp sa intelegem cu adevarat ce ne spune copilul si cum putem sa il ajutam, nu doar sa il corectam.

In timp, atentia totala pe care o dai copilului se va traduce in: mai multa incredere a copilului in tine si, indirect, in el insusi (cand parerile, problemele sau nevoile sale sunt considerate importante de catre parinti, copilul invata ca el insusi este o persoana valoroasa) si in mai multa cooperare din partea copilului.

Cand un copil simte ca parintele nu este prezent in relatia cu el, va cere de fiecare data mai mult (insistand sa iti atraga atentia sau avand comportamente dezorganizate si dificile), ceea ce duce inevitabil la afectarea calitatii relatiei parinte-copil.

Cum poti sa fii total prezent si atent in relatia cu copilul tau?


Ofera-ti pauze de liniste de-a lungul zilei.

Si cateva minute in care stai in liniste, doar tu cu gandurile tale, fara telefon, calculator sau intreruperi de tot felul pot face minuni pentru starea ta emotionala. Doar cand iti refaci rezervele de calm si energie poti oferi copilului tau si celor din jur atentia ta.

Observa-ti cu atentie propriul copil.

Cum vorbeste, ce gesturi are, cum se misca, cum isi exprima emotiile prin expresii faciale si cuvinte, cum s-a schimbat si cum creste de pe o zi pe alta. Cand acordam atentia totala unei persoane, observam detalii pe care de obicei le trecem cu vederea si construim o relatie mai profunda.

Implica-te cu adevarat in ceea ce faceti impreuna.

Indiferent daca e vorba de o baie, de povestea de seara sau curatarea jucariilor. Bucurati-va impreuna de prezent si de interactiunea voastra, fara sa te gandesti la faptul ca dureaza prea mult sa faceti ordine sau ca ai si alte treburi pe lista.

Acorda-ti aceeasi atentie si tie insati/insuti.

In momentele de liniste si solitudine, indreapta-ti atentia spre interior: fa ordine in ganduri si emotii, incearca sa intelegi de unde vin fiecare, care sunt nevoile personale pe care le neglijezi si cum ai putea sa le implinesti.

Acordand mai multa atentie autentica in relatia cu copilult tau, vei putea observa ca solicitarile sale de atentie si afectiune vor deveni mai rare, pe masura ce timpul trece, deoarece nevoile sale emotionale sunt implinite mai usor.

A invata sa iti controlezi mintea si temperamentul, emotiile si comportamentele inseamna a raspunde cu calm si rational in majoritatea situatiilor dificile in care este implicat copilul tau. Desigur ca un comportament adecvat din partea parintelui nu garanteaza ca si copilul va avea unul similar, insa o stare de calm ne ofera posibilitatea de a alege cum sa reactionam. Iar personalitatea copilului tau se formeaza in relatie cu tine si cu reactiile tale.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe