characters characters

Bullying-ul incepe de acasa, cu parintii care ridiculizeaza copiii

26 august 2019    |   1390 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

stilul parental si bullying-ul
Bullyingul isi are originile in casa in care traiesc copiii, iar multi adolescenti agresori au parinti ostili, ce folosesc pedepsele in mod frecvent si isi resping copiii. Aceasta este concluzia unui studiu publicat recent, care a identificat stilul de parenting ce contribuie la aparitia bullyingului la copii.

Citeste si:

Bullying-ul sau hartuirea la scoala creste riscul problemelor de sanatate mintala

Romania, pe locul 3 in Europa in privinta bullying-ului sau hartuirii la scoala


Parintii cu acest stil parental folosesc expresii care il umilesc sau il frustreaza pe copil, fara a fi provocati de acesta in mod direct. Critica, sarcasmul, ostilitatea si folosirea violentei emotionale sau fizice sunt de asemenea caracteristice acestui stil de parenting.

Concluzia apartine unui studiu realizat pe 1400 de copii urmariti 3 ani consecutiv, in intervalul de varsta 13-15 ani.

Rezultatele studiului arata ca acest stil de parenting este asociat cu dificultati de gestionare a furiei in randul copiilor, care au ca urmare emotii negative frecvente, violenta verbala si fizica si ostilitate. Aceste dificultati emotionale cresc riscul ca adolescentii sa fie la randul lor victime ale bullying-ului sau hartuirii, sa devina agresori ai altor copii sau sa fie victime-agresori (sa fie victime si agresori in acelasi timp).

Copiii care au ambele roluri, de victime si de agresori au cel mai ridicat risc de probleme de sanatate mintala si de suicid, in comparatie cu acei copii care sunt doar victime sau doar agresori sau nu sunt deloc victime ale hartuirii.

Relatia dintre sarcasmul si ridiculizarea din partea parintilor si problemele de comportament ale copiilor a ramas constanta indiferent de cata afectiune au aratat parintii copiilor.

„Reactiile nepotrivite se transmit de la parinti la copii, dand nastere la dificultati ale copiilor in relatiile cu colegii lor. Mai exact, ridiculizarea copiilor duce la un ciclu de emotii negatie si furie intre parinti si adolescenti, care in cele din urma duc la victimizare sau bullying.”, arata autorii studiului.

Studiul este important deoarece ofera o perspectiva completa asupra felului in care interactiunile dintre parinte si adolescent pot sa afecteze capacitatea adolescentilor de a avea relatii sociale pozitive cu alti copii de varsta lor.

Cum te ajuta acest studiu?

  • Aminteste-ti ca ai o influenta majora asupra starii emotionale a copilului tau, chiar si la varsta adolescentei
  • Comportamente aparent inofensive precum sarcasmul sau glumele ironice fata de copil pot avea efecte negative pe termen lung.
  • Ia masuri astfel incat copilul tau sa nu se simta ridiculizat in familie.


Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu