characters characters

Popularitatea adolescentilor: rezultat al echilibrului intre agresivitate si amabilitate

Popularitatea adolescentilor: rezultat al echilibrului intre agresivitate si amabilitate

05 noiembrie 2019    |   821 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

adolescentii populari
Pentru multi adolescenti, a fi popular este un semn al succesului personal si un factor important pentru dezvoltarea lor. Insa cum ajung unii adolescenti sa fie populari?

Citeste si:

Secretul copiilor populari

Respingerea sociala in randul copiilor


Cercetarile anterioare au identificat doua tipuri de adolescenti populari: cei agresivi si cei prosociali. Adolescentii populari agresivi sunt mult mai ostili si folosesc constrangerea cand cauta popularitatea, in timp ce adolescentii populari prosociali sunt cooperanti si in general „draguti” sau amabili.

Studii recente sustin ca exista si o a treia categorie, asa numitii adolescenti populari bistrategici. Acestia nu sunt doar agreabili, dar nici doar agresivi, ci cauta sa pastreze un echilibru intre agresivitate si agreabilitate, in functie de situatie. Acesti adolescenti par sa fie cei mai populari.

Studiul a fost facut pe 568 de elevi, la varsta de 12 si 13 ani. Copiii au completat chestionare despre colegii lor si despre cat de populari, agresivi sau amabili sunt. Studiul a aratat ca 20% dintre copiii participanti la studiu au fost identificati ca populari prosociali, 5% dintre ei - populari agresivi, iar 12% dintre ei - bistrategici. Desi nu au fost cei mai numerosi, adolescentii bistrategici au avut cel mai ridicat nivel de popularitate.

Modul in care un elev devine popular sau nu pare sa fie influentat si de modelele pe care le primeste in familie, dar si de adultii cu care interactioneaza zi de zi.

Autorii studiului atrag atentia asupra faptului ca agresivitatea poate fi adesea recompensata social. De aceea, cadrele didactice si parintii trebuie sa evite sa recompenseze popularitatea castigata prin agresivitate.

Ceea ce nu au putut sa faca studiile pana in prezent este sa raspunda la intrebarea „Popularitatea este buna sau rea?”, insa raspunsul dat arata ca popularitatea este dependenta de context. „Pentru adolescentii prosociali poate fi buna, pentru cei bistrategici sau agresivi, poate fi cu doua taisuri, mai ales atunci cand e insotita de comportamente precum bullyingul, agresivitatea fizica sau intimidarea.”, mai spun cercetatorii.

Studiile viitoare se vor orienta catre adolescentii care nu sunt populari. Majoritatea copiilor se incadreaza intr-o categorie generala, nici populari, nici nepopulari, deoarece nu depun eforturi speciale pentru a castiga un statut social important.

Sursa: Digest.BPS.org.uk


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu