characters characters

Speranta - emotia esentiala pentru echilibrul emotional

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 august 2021    |   383 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

speranta
Speranta este strans legata de perseverenta si rezilienta emotionala. Cum putem incuraja speranta in familie.

Citeste si:

Optimismul si speranta, esentiale pentru succesul scolar

Secretul rezilientei sau fortei interioare


Speranta este definita drept o stare cognitiva si emotionala pozitiva bazata pe convingerea ca scopurile propuse pot fi implinite si asociata cu motivatia de a pune in aplicare planurile necesare pentru atingerea scopurilor. Importanta sperantei devine evidenta cand ne gandim la problemele emotionale care apar in lipsa ei: depresia si tulburarile de anxietate pot fi definite in mare parte ca absenta a sperantei.


Pentru copii, optimismul si speranta sunt stari naturale in primii ani de viata, cand dificultatile intalnite in viata de zi cu zi sunt depasite cu usurinta. Pe masura ce cresc, copiii intampina situatii care le pot eroda sentimentul sperantei in general, mai ales daca au probleme legate de invatare sau de relatiile sociale cu alti copii.

In esenta, a avea speranta inseamna:

 • a stabili in mod clar scopuri care sunt importante
 • a gandi strategii prin care aceste scopuri pot fi atinse
 • a pune in aplicare in mod concret aceste strategii si a le mentine in timp

Beneficiile sperantei sunt confirmate de studii care arata ca:

 • persoanele cu un nivel ridicat de speranta au performante academice si atletice mai bune, o stima de sine sanatoasa, o stare de bine mai ridicata si relatii interpersonale armonioase.
 • speranta ne ajuta sa vedem situatiile dificile ca pe niste provocari, astfel incat anxietatea este inlocuita de entuziasm.
 • speranta protejeaza impotriva anxietatii, deoarece reduce sentimentul de vulnerabilitate, lipsa de control si lipsa de predictibilitate.
 • speranta este strans legata de motivatie, deoarece sustine energia de care avem nevoie pentru a incepe si a mentine actiuni care ne ajuta sa ne atingem scopurile pe termen lung, in special cand vine vorba de depasirea obstacolelor.


Scala de Masurare a Sperantei in randul Copiilor este un chestionar care cuprinde sase intrebari cu raspunsuri de la „niciodata” la „tot timpul”. Copiii sunt rugati sa aleaga varianta de raspuns care li se potriveste cel mai bine pentru urmatoarele afirmatii:

 • „Cred ca ma descurc bine.”
 • „Pot sa ma gandesc la multe feluri in care sa obtin lucrurile care conteaza pentru mine in viata.”
 • „Ma descurc la fel de bine ca alti copii de varsta mea.”
 • „Cand am o problema, pot sa gasesc mai multe solutii.”
 • „Cred ca lucrurile pe care le-am facut in trecut ma vor ajuta in viitor.”
 • „Chiar si atunci cand alti oameni vor sa renunt, pot gasi solutii pentru problema cu care ma confrunt.”

Cum putem incuraja speranta in familie?


Vorbeste copilului tau despre motivele pe care le ai pentru a spera la rezultate pozitive intr-o anumita situatie. Ii vei oferi astfel un model de gandire care cauta motivele pentru speranta, nu pentru descurajare.

Invata-l pe copil diferenta dintre lucrurile pe care le putem controla si lucrurile pe care nu le putem controla. Doar pentru ca nu avem control asupra tuturor lucrurilor care influenteaza un rezultat pe care dorim sa il obtinem nu inseamna ca trebuie sa renuntam la speranta. Cand incearca sa obtina un rezultat, ajuta-l sa se concentreze mai mult asupra lucrurilor care stau in puterea lui.

Exercitiul Trei lucruri bune este util pentru metinerea sperantei in general, pentru ca ne aminteste ca exista lucruri pozitive care se intampla in fiecare zi si ca unele se intampla in afara controlului nostru.

Invata-l pe copil ca fara efort si flexibilitate mintala, speranta nu este de ajuns pentru a avea succes.

Aminteste-i copilului de situatiile dificile pe care le-a depasit pana acum si arata-i ca acest lucru inseamna ca poate depasi si altele.

Nu in ultimul rand, ia in considerare faptul ca uneori speranta poate avea efectul nedorit de a ramane intr-o situatie negativa pentru prea mult timp. Pe masura ce copiii cresc, au nevoie sa invete sa faca diferenta dintre situatiile dificile care pot fi imbunatatite in timp si situatiile dificile care nu se vor schimba. De exemplu, relatiile de prietenie toxice care il afecteaza emotional pe copil pot fi mentinute un timp indelungat de acesta, in speranta ca se vor imbunatati.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Social media
  Trei feluri in care putem incuraja o relatie sanatoasa a copiilor cu social media
  22 octombrie 2021   

  Retelele de socializare online sau social media fac parte din viata de zi cu zi a adultilor, dar si a copiilor si adolescentilor. Cum le pot influenta acestea dezvoltarea emotionala si cum ii putem ajuta sa nu fie afectati de timpul petrecut online?

 • Legatura dintre traumele din copilarie si codependenta la maturitate
  Legatura dintre traumele din copilarie si codependenta la maturitate
  18 octombrie 2021   

  Traumele din copilarie pot afecta in mod semnificativ capacitatea copiilor de a-si forma o imagine de sine stabila, iar acest lucru poate duce la maturitate la probleme precum codependenta.

 • Echilibrul psihologic
  Ce inseamna echilibrul emotional
  15 octombrie 2021   

  A fi echilibrati din punct de vedere psihologic inseamna a avea o perspectva consecventa, dar flexibila asupra vietii si a reusi sa dedicam timp atat propriilor nevoi, cat si nevoilor celorlalti. O cercetare recenta subliniaza 10 aspecte ale echilibrului psihologic.

Mai multe