characters characters

Semne ca esti un parinte anxios

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 octombrie 2023    |   545 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

anxietatea la parinti
Fricile fac parte din viata noastra si sunt absolut normale, atata timp cat nu interfereaza cu functionarea noastra zilnica. Acelasi lucru il putem spune si cand ne referim la cei care sunt parinti. Viata de parinte vine la pachet cu o multime de frici inca din momentul in care copilul inca se afla in pantecul mamei. Apoi fricile, ingrijorarile, par ca nu se mai termina.

Citeste si:


Parintii care se ingrijoreaza prea mult


Trei tipuri de gandire care cresc anxietatea parintilor


Cum recunosti anxietatea parentala


Dupa fiecare etapa de dezvoltare, apar noi frici despre cum se dezvolta copilul, daca e la fel ca  ceilalti, ce nu faci bine ca parinte, daca ai uitat ceva sa faci sau sa-ti inveti copilul de-a lungul vietii etc. Toate aceste frici sunt similare in cazul tuturor parintilor, doar ca pentru unii ele raman doar frici care trec usor, in timp ce pentru altii, sunt frici care duc la aparitia unor emotii precum panica, spaima accentuata sau preocuparea excesiva, afectand bunul mers al lucrurilor de zi cu zi.

Din pacate, anxietatea se invata, iar un copil care traieste intr-un mediu in care parintele este extrem de anxios, va deveni si el anxios.

Anxietatile cele mai frecvent intalnite in randul parintilor au legatura cu:

  • Starea de sanatate a copilului
  • Nivelul de dezvoltare al copilului
  • Modul de socializare si de integrare in grupuri/comunitate
  • Performantele scolare ale copilului
  • Starea emotionala si starea de bine a copilului

Cum poti sa iti dai seama daca esti un parinte anxios?


Esti intr-o stare continua de ingrijorare si neliniste. Pui mereu la indoiala deciziile pe care le iei, folosesti un dialog interior constant in care te intrebi daca e bine sau nu ce faci, te gandesti la scenarii negative pentru viitor.

Iti este aproape imposibil sa te relaxezi. Cand a fost ultima data cand te-ai simtit linistit, cand ti-a fost usor sa te concentrezi asupra activitatilor pe care le ai de facut sau cand te-ai putut odihni fizic, emotional si cognitiv? Anxietatea face dificila relaxarea si odihna, deoarece gandurile despre potentiale pericole sau dificultati duc la tensiune emotionala si fizica.

Esti extrem de protectiv cu copilul tau, uneori fara a-i permite sa ia singur decizii sau sa devina independent. Desigur ca tot ce faci este pentru a preveni ca fricile si ingrijorarile pe care le ai in minte permanent, sa nu se adevereasca.

Simti ca trebuie sa ai control asupra lucrurilor pentru a evita ca cel mic sa faca greseli.

Anxietatea se simte si la nivel corporal printr-o stare de agitatie, neliniste interioara, uneori prin tremur al mainilor sau slabiciune la nivelul genunchilor, prin transpiratie, dificultati de respiratie, tensiune musculara, dureri de cap, ameteli sau chiar senzatie de voma.

Somnul este afectat pentru ca mintea continua sa genereze ingrijorari si anxietati nepermitandu-i creierului o pauza de reincarcare a bateriilor. Calitatea somnului scade ceea ce contribuie la o oboseala frecventa a corpului si implicit la acutizarea simptomelor de anxietate.

Esti iritabil in cea mai mare parte a timpului. Anxietatea se poate manifesta ca reactivitate emotionala intensa, mai ales in momentele de frustrare sau de confruntare cu obstacole. 


Cum poti sa controlezi anxietatea?


Cea mai buna metoda este de a cauta un specialist cu care sa incepi o serie de sedinte de consiliere si psihoterapie. Acesta va face in primul rand psihoeducatie cu tine, explicandu-ti ce inseamna anxietatea, cum se exprima, pentru a o putea recunoaste si in cazul tau. Mai apoi vei porni intr-o calatorie de explorare a ingrijorarilor pentru a identifica paternurile de gandire pe care le folosesti in interpretarea realitatii si astfel, treptat, in timp, cu rabdare si exercitiu, vei reusi sa reduci anxietatea din viata ta si sa te bucuri din nou de rolul de parinte fiind un adult echilibrat din toate punctele de vedere.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Bucuria, antidotul pentru epuizare
    Bucuria, antidotul pentru epuizare
    06 aprilie 2025   

    Burnout-ul este o stare pe care tot mai multi o traim in aceste timpuri si presupune o epuizare intensa fie de natura fizica, emotionala sau mentala care in general este cauzata de un context in care resimtim un stres puternic.

  • Intrebari de autoreflectie pentru parinti
    Intrebari de autoreflectie pentru parinti
    13 martie 2025   

    Introspectia sau autoreflectia se refera la procesul de analiza a propriilor ganduri, emotii si comportamente si ne ajuta in a ne cunoaste mai bine, a ne dezvolta din toate punctele de vedere. Acest proces presupune a ne opri din tot ceea ce facem si a ne da un ragaz de gandire, o pauza de la agitatia de zi cu zi pentru a analiza si a intelege ce se intampla in interiorul nostru, ce gandim si ce simtitm raportat la anumite teme.

  • Anxietatea proaspetilor tati
    Anxietatea proaspetilor tati
    10 martie 2025   

    Venirea pe lume a unui bebelus aduce schimbari importante nu doar in ceea ce o priveste pe mamica, ci si pe proaspatul tata.

Mai multe