characters characters

4/17 - Expresivitatea in comunicare
Grupa mijlocie    Limba si comunicare

25 noiembrie 2013   
Cand recita o poezie si doreste sa demonstreze ca o stie foarte bine, spune versurile foarte repede, fara a tine cont de intonatie, pauze, ritm. Grabeste ritmul, mai ales la finalul poeziei.

Copilul are impresia ca daca spune poezia, vorbind foarte repede, iti arata ce sigur e pe el si ce bine a invatat-o. El considera ca este mai important ca o memoreaza , decat cum o rosteste. Va intelege, cu timpul, ca poeziile sunt mesaje artistice ce transmit idei, emotii, sentimente si, de aceea, are nevoie de ajutorul tau.

Ce poti face ca parinte

  • Daca iti propui sa-l inveti o poezie, este important modul in care o interpretezi. Recita cu multa expresivitate, acordand atentie anumitor pasaje prin intonatie, tonul vocii, mimica fetei.
  • Cand ii citesti poezii sau povesti, fii un mic actor pentru copilul tau. Poti exagera putin folosirea expresivitatii. Daca adultilor li se poate parea comic, copiilor le place modul „colorat” de interpretare a unei poezii sau al unui rol. Le capteaza atentia si devin mai receptivi.
  • Pune accentul pe intepretarea expresiva si mai putin pe memorarea in intregime a textului. In loc sa-i ceri sa „turuie” intreaga poezie, e de preferat sa interpreteze un fragment sau o replica, folosind       intonatia, tonalitatea, ritmul, mimica si gestica adecvata.
  • Citeste-i poezii lungi ce transmit mesaje adecvate varstei lui. Nu e nevoie sa le invete, ci doar sa le asculte pentru a se familiariza cu modalitatea de a exprima idei sau emotii. Audierea textelor literare (poezii si povesti) cat mai variate ii vor dezvolta vocabularul si capacitatea de a-l folosi in mod expresiv.
  • Marionetele si mastile sunt materiale utile pentru desfasurarea unor jocuri prin care copilul tau exerseaza expresivitatea si isi dezvolta, in acelasi timp, creativitatea. „In spatele” unei masti/marionete, sentimentele, gandurile, ideile sunt mai usor exprimate.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu