characters characters

Sase surse de fericire pentru copilul tau

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 octombrie 2018    |   2318 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

sase surse de fericire
Psihologia pozitiva sustine ca pentru a fi fericiti, oamenii au nevoie de echilibru interior, dar si de anumite trasaturi de caracter care pot fi dezvoltate in timp si prin practica. Fericirea in viata unui om poate veni din mai multe surse, atat interne, cat si externe. Iata, potrivit psihologului Ryan Niemiec, sase surse de fericire pe care le poti explora in viata de familie.

Citeste si alte materiale pe aceasta tema:

Trasaturile pozitive de caracter

Patru lectii despre fericire 


Competente si adaptarea la mediu

Aceasta sursa a fericirii este folosita cand copiii sunt pusi in situatii carora le pot face fata si care le fac placere, in care se implica in totalitate si cu entuziasm.

Invata-l sa planifice activitati simple impreuna cu familia sau cu prietenii, incurajeaza-l sa incerce lucruri noi si ajuta-l sa isi descopere noi pasiuni. Avand control asupra mediului, copilul va invata ca oricand poate schimba lucrurile in directia dorita. Copiii care simt ca sunt adaptati mediului au un nivel mai ridicat de speranta si de entuziasm fata de viata.

Scopul in viata

A avea un scop in viata contribuie semnificativ la starea noastra de bine. Desigur, copiii si adolescentii sunt in procesul de cautare a unui scop in viata. Il poti sprijini pe copilul tau sa isi gaseasca un scop in viata ajutandu-l sa isi descopere talentele si aptitudinile, interesele si pasiunile si sa le cultive. Deseori, este nevoie de perseverenta si autocontrol pentru a nu renunta la visele si planurile de viitor, asa ca incurajeaza aceste calitati la copilul tau. Ofera-i tu insuti un model de adult care are un scop in viata, alegand sa sprijini o cauza, sa te perfectionezi in domeniul profesional etc.

Cresterea personala

Procesul de crestere personala are loc atunci cand o persoana continua sa invete lucruri noi si sa isi dezvolte abilitati noi. Poate fi vorba de abilitati emotionale si sociale sau de aprofundarea unor domenii de interes.

Cand parintii pun accentul pe dezvoltarea continua, copiii isi formeaza o mentalitate flexibila, care ii ajuta sa nu renunte in fata dificultatilor si le creste nivelul de optimism fata de sansele de reusita.

Cresterea personala depinde de curiozitatea si motivatia pentru invatare, care pot fi incurajate la copii daca li se pun la indemana carti, jocuri educative sau experiente de invatare diverse.

Relatiile sociale pozitive

Empatia si compasiunea permit construirea unor relatii pozitive cu cei din jur si a unor conexiuni bazate pe caldura sufleteasca si pe incredere. Relatiile pozitive se formeaza intre copii atunci cand exista incredere si intelegere, precum si autenticitate in emotii si trairi. Invata-ti copilul sa asculte sa fie atent la nevoile apropiatilor si sa invete sa isi ofere ajutorul neconditionat.

Autonomia

A avea autonomie inseamna a face alegeri cu o mai mare incredere in propria persoana. Copiii autonomi sunt cei care au un nivel ridicat de independenta si care sunt capabili sa reziste presiunilor sociale. Invata-ti copilul sa aiba curaj sa isi impartaseasca opiniile si emotiile fara teama de a fi judecat de cei din jur. Copiii au nevoie sa stie ca sunt responsabili pentru alegerile pe care le fac si sa isi asume deciziile pe care le iau.

Autoacceptarea

O persoana care se accepta asa cum este inseamna ca isi accepta atat partile bune, cat si partile rele. Ajuta-ti copilul sa aiba o atitudine pozitiva fata de sine, sa isi descopere propriile nesigurante, sa isi accepte slabiciunile si sa inteleaga ca orice persoana are de-a lungul vietii urcusuri si coborasuri. Fii entuziasmat atunci cand observi imbunatatiri la copilul tau si pune accentul nu pe nivelul de perfectiune, ci pe modul in care isi accepta partile bune si cele rele si pe efortul depus pentru a se autodepasi.

Fericirea este o stare de spirit care vine din interior si nu din lucrurile exterioare. Cu toate ca situatiile prin care trecem ne pot influenta starea de fericire in bine sau in rau, conteaza foarte mult echilibrul interior. Acest echilibru este dat de existenta unui scop personal, de autonomia personala, relatiile pozitive cu cei din jur, precum si de gradul de autoacceptare pe care copilul il are.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Experientele pozitive din copilarie
    Experientele pozitive din copilarie. De ce sunt importante
    26 iulie 2024   

    Experientele pe care o persoana le are in copilarie pot fi pozitive sau negative, iar nivelul de stress pe care il traim in aceste momente, difera de la persoana la persoana. Desi pana in prezent specialistii s-au concentrat mai mult asupra experientelor negative, cele pozitive pot avea un impact la fel de puternic.

  • Lipsa granitelor interpersonale in familie
    Lipsa granitelor interpersonale in familie
    17 iulie 2024   

    In familiile in care regulile nu sunt clare, iar parintii nu au stabilite limite, apare inevitabil un dezechilibru care va afecta individualitatea fiecarei persoane din interiorul familiei, cat si relatiile dintre membrii acesteia. Lipsa granitelor interpersonale se refera la inexistenta granitelor sau limite si reguli foarte slabe.

  • Cum sa fii un parinte care judeca mai putin
    Cum sa fii un parinte care ii judeca mai putin pe cei din jur
    08 iulie 2024   

    Deseori, parintii care tind sa judece sau sa critice frecvent propriii copii sunt extrem de aspri si critici fata de ei insisi. Schimbarea in atitudine poate incepe astfel de la propria persoana.

Mai multe