characters characters

Sapte tipuri de parinti eficienti

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 octombrie 2013    |   2566 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

Despre stilurile de parenting si tipologiile de mame si de tati s-au scris carti intregi si probabil se vor mai scrie.  Se dezbate in continuare despre cele mai eficiente tipuri de parinti, despre cele mai potrivite atitudini pentru a fi un bun parinte. Iti prezentam in continuare seria de sapte tipuri de parinti eficienti descrise de Karen Doherty si Georgia Coleridge in cartea „Sapte secrete ale parentingului de succes” („Seven Secrets Of Successful Parenting”).

Citeste caracteristicile fiecaruia si descopera in ce categorii te regasesti:

1. Parintele calm: deseori reactioneaza cu calm chiar daca situatia este destul de grava. Vei vedea acesti parinti de exemplu, in magazine, cand copiii lor se arunca pe jos fiindca isi doresc cu ardoare ceva, iar ei isi continua linistiti cumparaturile, ca si cum nimic nu s-ar intampla in jurul lor. Parintele linistit isi ia o pauza de gandire atunci cand nu stie cum sa reactioneze si stie ca pastrandu-si calmul, va reusi sa castige controlul asupra situatiei.

2. Parintele “suporter”: acest tip de parinte e cel care se concentreaza pe punctele forte ale copilului, stiind ca il poate motiva mai mult pe copil prin incurajari decat prin critica. Parintele “suporter” alege sa vada comportamentele potrivite ale copilului, sa le aprecieze si sa ignore comportamentele nepotrivite. Pentru ca in general copiii au nevoie de atentia parintilor, copilul parintelui suporter va alege sa se comporte mai des asa cum trebuie.

3. Parintele care vede dincolo de aparente: Parintele din aceasta categorie stie ca emotiile puternice pot duce la comportamente inadecvate si decide sa afle care sunt sentimentele din spatele comportamentului copilului. El nu reactioneaza la actiunile copilului, ci la emotiile acestuia si reuseste sa accepte sentimentele copilului, chiar daca este vorba de cele negative.

4. Parintele fizic: e cel care se concentreaza pe satisfacerea nevoilor fizice ale copilului. El stie ca un copil se va comporta asa cum trebuie daca este hranit sanatos, odihnit, daca a facut suficienta miscare si daca in general se simte confortabil din punct de vedere fizic. Asadar, daca observa ca cel mic este neastamparat, iese cu el in parc pentru a consuma energia in plus sau, daca este trist, il imbratiseaza.

5. Parintele organizat: actioneaza numai dupa ce gandeste si gandeste mereu cu un pas inaintea copilului. Este vorba de parintele care il pregateste pe copil in avans pentru anumite situatii, care face o lista cu lucrurile de care vor avea nevoie in vacanta sau care prevede conflictele dintre frati si procedeaza astfel incat acestea sa nu aiba loc. Parintele organizat isi ajuta copilul sa fie la fel de ordonat si de pregatit pentru situatiile viitoare.

6. Parintele lider. Nu trebuie sa faca apel la autoritate, sa intimideze sau sa pedepseasca pentru a se face ascultat. Pur si simplu, stie ce trebuie facut, delega sarcinile celor din jur, iar acestia coopereaza:). Nu trebuie confundat cu parintele autoritar, care spune tot timpul copilului ce si cand sa faca.

7. Parintele relaxat: isi incurajeaza copilul sa faca diverse lucruri pe cont propriu, dandu-i ocazia sa devina independent. Acest parinte nu va insista sa ii faca pe plac copilului referitor la ce anume vrea sa manance, de exemplu. Ii va spune simplu si clar ca poate sa-si gateasca singur ceea ce vrea si ii va oferi sprijin si ajutor daca are nevoie. Parintele relaxat stie ca nu trebuie sa controleze toate aspectele vietii copilului si ca nu trebuie sa demonstreze nimanui ca este un parinte perfect. In plus, nu se teme ca incurajand independenta, va pierde controlul asupra copilului. Dimpotriva, stie ca astfel, il ajuta sa devina mai responsabil si mai competent.

Te poti regasi in mai multe dintre cele sapte tipuri de parinti, in functie de propriul temperament si de temperamentul si nevoile copilului. Spune-ne care categorii te descriu cel mai bine si ce alte tipuri de parinti eficienti ai adauga pe lista.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe