characters characters

Rutinele in educatia copilului

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 iunie 2013    |   2902 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Copiii se simt in siguranta si sunt mai dispusi sa coopereze atunci cand stiu la ce anume sa se astepte intr-o anumita situatie. Iar parintii se simt si ei mai bine cand copiii lor sunt linistiti si cooperanti. Rutinele aduc stabilitate in viata copilului si a parintilor, ajutandu-i sa faca fata mai usor provocarilor din fiecare zi.



De ce au nevoie copiii de rutine?

1. Ca sa inteleaga timpul. Cei mici nu au notiunea timpului, dar activitati de rutina precum mesele principale ale zilei, spalatul pe dinti dupa fiecare masa, somnul de dupa-amiaza, reprezinta indicii temporali dupa care se pot ghida..

2. Pentru a intelege notiunile de “inainte” si “dupa”.  Prin rutina, copiii invata de exemplu ordinea meselor, felul unu, doi si abia apoi vine si desertul.  Igiena poate fi usor invatata prin conceptele oferite de rutine: inainte de a ne aseza  la masa trebuie sa ne spalam pe maini, iar dupa ce am luat masa e nevoie sa ne spalam pe dinti.

3. Autocontrolul poate fi invatat prin rutina: cei mici invata sa astepte pana sa faca o activitate datorita unei reguli impusa la nivel de familie. Spre exemplu, stiu ca pot merge la joaca numai dupa ce termina de mancat .

4. Rutinele permit cresterea nivelului de responsabilitate si al independentei. Cu cat se obisnuieste mai repede sa respecte o rutina atunci cand are de indeplinit o sarcina, cu atat ii va fi mai usor sa faca fata diverselor responsabilitati cand va fi mai mare.

5.  Invatarea comportamentelor mai dificile se realizeaza tot cu ajutorul rutinelor. Astfel, de exemplu, cum se face curatenia in camera lui si ordinea activitatilor pe care le are de realizat se invata folosind rutina.

Cum il obisnuiesti pe copil cu rutinele?
Pentru a-ti ajuta copilul sa respecte o rutina, poti folosi si cateva trucuri din borseta de parinte:
-    Asigura-te ca luati macar o masa impreuna in fiecare zi;
-    Coloreaza cartonase cu diverse activitati si asaza-le la vedere, in ordinea logica in care se intampla, pentru a-l ajuta pe cel mic sa stie ce urmeaza;
-    Foloseste cuvinte care sa-l pregateasca pe copil pentru ceea ce urmeaza: “dupa ce terminam de mancat, vom strange si vom spala farfuriile”, “pana termin de aspirat in camera, ai timp sa te imbraci pentru ca apoi sa plecam pana la magazin”, “dupa ce termina de mancat catelul, il scoatem la plimbare”, “ascultam cantecul asta si pana se termina ajungem si noi la gradinita” etc.

Cu toate ca rutinele sunt importante, ai grija sa nu cazi in cealalta extrema, a rigiditatii. Copiii trebuie sa invete sa fie si flexibili, astfel ca uneori ii poti spune “Chiar daca de obicei, la ora asta facem asta, azi e o exceptie si putem sa mergem in alta parte pentru ca…”. Important este sa ai un motiv pentru care sa incalci "regula". Tie ti se pare importanta rutina in viata familiei si a copilului tau?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe