characters characters

Rusinea la parinti – cum o pot depasi mai usor

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 octombrie 2020    |   1813 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

rusinea la parinti
Rusinea este emotia pe care o simtim cu totii, indiferent de statutul economic, de varsta pe care o avem sau de cat de impliniti suntem. Rusinea apare intotdeauna dupa ce am avut un comportament sau o emotie pe care o consideram inadecvata, dupa ce am dezamagit o persoana sau am avut un esec. Exista o intreaga paleta de nuante cand vine vorba de rusine: de la jena care urmeaza o gafa sociala pana la sentimentul de inadecvare generalizat („Ceva este in neregula cu mine.”). Rolul de parinte aduce cu sine o multime de situatii in care trecem prin toate aceste nuante, in functie de provocarile intalnite si vulnerabilitatile noastre.

Citeste si:

Rusinea toxica la copii: cand copiii ajung sa se simta singuri si lipsiti de valoare

Cum afecteaza rusinea parintii sau sindromul „Ce va spune lumea?”


Cand simtim rusine ca parinti?

In relatia cu copilul, rusinea poate sa apara in situatii precum: cand spunem copilului o minciuna nevinovata pentru a evita explicatii complicate, cand nu putem oferi copilului tot ce isi doreste, cand ridicam tonul sau devenim violenti verbal fata de copil, cand alegem sa il pedepsim fara a intelege de fapt daca este vinovat sau cand nu stim sa oferim un raspuns la o intrebare. Rusinea in rolul de parinte apare si fata de actiunile copilului: cand acesta foloseste cuvinte inadecvate de fata cu alte persoane, cand pare sa aiba probleme legate de invatare sau cand interactioneaza dificil cu alti copii.

Cum te poate ajuta rusinea sa devii un parinte mai bun?

Rusinea nu ar trebui sa fie evitata cu orice pret. Deseori, rusinea are rolul de a ne atrage atentia asupra faptului ca propriul comportament nu se conformeaza cu asteptarile si standardele pe care le avem fata de noi insine. De aceea, momentele de jena sau rusine pot fi momente in care invatam lucruri importante despre cum putem sa ne imbunatatim propriul comportament.

De ce este important sa gestionezi rusinea ca parinte?

In incercarea de a evita sau de a nega rusinea, riscam sa luam in continuare decizii nepotrivite ca parinti. De exemplu, daca am tipat la copil si am simtit rusine fata de comportamentul nostru, dar incercam sa evitam aceasta emotie, vom spune ca „E vina copilului ca m-am enervat.”.  Evitand mesajele pe care ni le transmite rusinea, vom continua aceleasi comportamente, care in timp vor eroda relatia cu copilul. De exemplu, vom continua sa tipam la el in loc sa ii oferim un model de comunicare calma si eficienta.

Cum poti gestiona rusinea ca parinte?

Primul pas este acceptarea rusinii. Acest pas este si cel mai dificil, pentru ca strans asociata cu rusinea este reactia de evitare sau ascundere. Cand simtim rusine, am vrea sa ne ascundem sau sa fugim. Exersand insa identificarea propriilor emotii ne va fi mai usor sa nu le evitam.

Al doilea pas este identificarea motivelor si a momentelor in care apare rusinea. Adesea aceasta emotie apare cand deja exista o lupta interioara si de cele mai multe ori are legatura cu subiecte care sunt sensibile pentru noi. Deseori, simtim rusine pentru obiceiuri sau alegeri despre care stim deja ca nu sunt benefice. Acceptand rusinea si intelegand de ce apare, putem lua masuri pentru a schimba situatia. De exemplu, daca simti rusine pentru ca ai devenit violent verbal fata de copil, poti incerca sa afli mai multe despre comunicarea nonviolenta si despre gestionarea furiei.

Al treilea pas este exersarea compasiunii fata de sine. Cand ne privim propriile greseli cu mai multa compasiune decat critica, reusim sa ne orientam energia catre rezolvarea lor. Aminteste-ti ca greselile sau dificultatile sunt aspecte universale ale experientei umane.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe