Retelele de socializare online si sanatatea emotionala a adolescentilor
Daca esti parinte de adolescent sau preadolescent, stii deja o multime de lucruri despre retelele de socializare online, dar si despre nevoia copiilor care petrec timp pe acestea de a primi apreciere si admiratie din partea celorlalti utilizatori. Cum poate afecta aceasta nevoie echilibrul emotional al adolescentilor?
Citeste si:
Managementul furiei pentru adolescenti
Cum ii sprijinim pe adolescenti sa descopere o viata cu sens
Ce efecte pot avea retelele de socializare online asupra echilibrului emotional al adolescentilor
Presiunea de a primi aprecieri din partea celor din jur
Like-urile si complimentele primite pentru fotografiile postate pot ajuta la cresterea increderii in sine a adolescentilor, pentru ca raspund nevoii de apartenenta sociala si de apreciere. Pe de alta parte insa, aprecierea primita online poate actiona asupra creierului uman la fel ca substantele sau activitatile care dau nastere la dependente. Adolescentii (si adultii) pot deveni extrem de preocupati de numarul de like-uri primite de postarile lor, de felul in care pot creste numarul acestora si, in timp, pot deveni nemultumiti de rezultatele obtinute.
Comparatiile sociale
Strans legata de nevoia de apartenenta este comparatia sociala. Adolescentii sunt in mod special vulnerabili cand vine vorba de acest fenomen, deoarece nevoia de a fi acceptati de un grup de prieteni si de a-si defini identitatea in interiorul acesteia sunt nevoi intense la aceasta varsta. In retelele sociale, comparatiile sociale pot avea efecte negative atunci cand adolescentul isi compara numarul de like-uri cu alti adolescenti sau cand isi compara infatisarea fizica, timpul liber sau performantele cu cele afisate pe retelele de socializare de catre alti adolescenti. Desi suntem constienti ca postarile online sunt editate si prezinta doar un fragment din viata oamenilor, nici adultii si nici adolescentii nu sunt protejati de senzatia ca propria lor viata este mai putin spectaculoasa decat a prietenilor din mediul online.
Transformarea propriei imagini in continut online
Retelele de socializare online functioneaza pentru ca utilizatorii lor produc continut – postarile, comentariile si imaginile sunt create de fiecare dintre noi. Adolescentii isi folosesc deseori propria imagine fizica drept continut. Acest lucru poate avea efecte negative asupra imaginii corporale, asupra increderii in infatisarea lor fizica si asupra felului in care interactioneaza cu alti adolescenti.
Iluzia conectarii emotionale
Comunicarea online poate fi utila in perioade in care suntem nevoiti sa pastram distanta sociala, dar poate substitui comunicarea din viata reala doar pana la un punct. Adolescentii au nevoie de interactiuni fizice, de situatii diverse in care sa isi exerseze comunicarea nonverbala si paraverbala si in care sa simta conexiune emotionala adevarata cu persoanele de langa ei. Cand adolescentii petrec excesiv timpul in mediul online, timpul dedicat comunicarii din viata reala este limitat, iar beneficiile aduse de aceasta sunt reduse. Studiile confirma acest lucru, indicand o corelatie dintre singuratate si timpul petrecut in mediul online, dar si efecte benefice asupra echilibrului emotional ale limitarii timpului petrecut pe retelele sociale.
Incurajarea sedentarismului
Pentru ca retelele online ofera noutate nelimitata, este foarte usor pentru mintea noastra sa ramana captivata pentru lungi perioade de timp de acestea. Ne propunem sa ne uitam 5 minute pe Facebook si ajungem sa petrecem o jumatate de ora fara sa ne dam seama cum a trecut timpul. Mai ales in vacanta, acest fenomen poate afecta echilibrul emotional, dar si fizic, al copiilor. Pentru ca este o activitate pasiva, care rareori ii energizeaza pe copii, timpul petrecut navigand pe retelele online duce la incurajarea unui stil de viata sedentar.
Retelele de socializare pot avea efecte pozitive asupra echilibrului emotional al copiilor si adolescentilor atunci cand faciliteaza interactiuni si relatii de prietenie in lumea reala, cand timpul dedicat lor este limitat si cand programul zilnic al copiilor include activitati interesante, care ii ajuta sa se dezvolte armonios.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
De ce neglijarea emotionala in copilarie poate duce la depresie la maturitate
Neglijarea emotionala in copilarie poate avea consecinte puternice asupra dezvoltarii emotionale a unei persoane si poate duce chiar la depresie in perioada de adult.
-
Activitati de vara pentru sanatatea emotionala
Vara este anotimpul ideal pentru a te conecta cu natura si pentru a-ti reincarca bateriile de energie si bunastare emotionala.
-
Trei aspecte ale rezilientei
Rezilienta este un proces dinamic ce se dezvolta si se consolideaza de-a lungul intregii vieti.
Adauga tu primul comentariu: