characters characters

Respectul de sine la parinti

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 mai 2023    |   361 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

respectul de sine la parinti
Respectul de sine se refera la aprecierea pe care o avem fata de propria persoana, la capacitatea de a lua in considerare propriile nevoi si dorinte, de a intelege valoarea personala si de a face alegerile care ne permit sa ne pastram si sa ne aparam demnitatea. Respectul de sine este strans legat de stima de sine si de acceptarea de sine.

Citeste si:


Respectul de sine la copii


Cum incurajezi fara sa vrei lipsa de respect a copilului tau


De ce este important respectul de sine?


Respectul de sine este esential cand vine vorba de momentele dificile pe care le traversam sau de sanatatea emotionala. Un nivel sanatos de respect de sine este asociat cu:

  • o buna capacitate de a stabili si de a mentine granite interpersonale – cand acordam importanta propriilor nevoi si dorinte, este mai usor sa stabilim limite in relatiile cu cei din jur. In rolul de parinte, acest lucru inseamna ca nu esti condus de presiunea de a te sacrifica tot timpul pentru copilul tau si ca ii oferi acestuia un model de a interactiona in mod echilibrat cu cei din jur.
  • echilibru emotional si stare de bine interioara – respectul de sine sanatos inseamna ca nu avem nevoie sa ne comparam cu alte persoane sau sa asteptam aprecierea acestora pentru a fi multumiti cu propria persoana. Respectul de sine inseamna ca, in ciuda obstacolelor si provocarilor, avem un nivel ridicat de calm interior. Cand parintii ofera acest exemplu propriilor copii, acestia invata sa dezvolte aceeasi atitudine fata de ei insisi.
  • protejarea valorilor personale. Cu cat ne conducem viata in functie de valorile care conteaza cel mai mult pentru noi, cu atat mai sanatos este nivelul respectului de sine si, cu cat avem un nivel al respectului de sine mai ridicat, cu atat mai usor este sa ne aparam valorile morale. In rolul de parinte, a ne orienta comportamentul in functie de valorile personale inseamna a-i oferi copilului un model de comportament moral si autentic.
  • rezilienta in situatiile dificile. Persoanele cu un nivel sanatos al respectului de sine sunt mai constiente de resursele personale de energie, sunt mai dispuse sa depuna efort in mod consecvent pentru a depasi obstacolele si, in general, pot cere ajutorul de care au nevoie de la cei din jur. Respectul de sine inseamna si relatii mai echilibrate si mai autentice cu cei din jur, iar relatiile sociale sunt esentiale cand vine vorba de rezilienta.

Cum iti dezvolti respectul de sine ca parinte

Relatia cu propriii copii poate fi o sursa de respect fata de sine pentru parinti sau, cand problemele devin coplesitoare, o sursa de indoiala de sine si vinovatie. Cum iti poti mentine respectul de sine la un nivel sanatos in rolul de parinte?

Ramai corect in interactiunile cu copilul tau. Acest lucru inseamna, de exemplu, sa nu creezi reguli in mod spontan, bazate doar pe propriile tale nevoi sau preferinte, sa iti oferi spatiu pentur propriile tale nevoi si dorinte, nu doar pentru cele ale copilului si sa nu folosesti in mod excesiv autoritatea in fata copilului.

Evita justificarile si scuzele excesive. Atunci cand ai incredere in deciziile luate sau cand intelegi ca nu este datoria ta sa gestionezi emotiile copilului tau, vei fi mai putin tentat sa cauti aprobarea copilului tau in situatiile in care aceasta nu este necesara sau benefica. De exemplu, cand copilul nu este de acord cu limita timpului petrecut in fata ecranelor sau cand isi exprima nemultumirea fata de mancarea pregatita de parinte, nu este indicat ca parintele sa explice sau sa justifice in mod excesiv aceste alegeri.

Fii consecvent cand vine vorba de reguli si valori morale. Copiii testeaza limitele si regulile stabilite in familie, iar rolul parintilor este sa ii ajute pe copii sa le respecte. Cu cat vei adopta in familie reguli care corespund valorilor tale morale, cu atat vei avea un nivel de respect de sine mai ridicat.

Fii sincer in relatia cu copilul tau. Lipsa sinceritatii sau incercarea de a ascunde adevarul pornesc, in mod fundamental, de la o lipsa de respect fata de sine, dar si fata de cealalta persoana. Luand in considerare nivelul de dezvoltare al copilului tau si informatiile care sunt adecvate acestuia, alege sa fii sincer fata de el cat mai mult posibil. In situatiile in care copilul incearca sa afle informatii care nu sunt adecvate, ii poti explica – sincer – ca acestea nu sunt potrivite varstei lui.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe