characters characters

Respectul si lipsa de respect

Cum incurajezi fara sa vrei lipsa de respect la copilul tau

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 octombrie 2018    |   9230 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

respectul si lipsa de respect
Ii explici copilului tau de ce anumite comportamente denota lipsa de respect si de ce ar trebui sa le evite, insa este posibil sa observi ca nu este suficient. Mai ales cand cresc, copiii pot avea comportamente lipsite de respect fata de parinti: ii intrerup frecvent, nu ii asculta, isi dau ochii peste cap sau raspund agresiv.

Cum incurajeaza parintii in mod involuntar lipsa de respect a copiilor si cum pot proceda pentru a corecta aceasta problema?

Te-ar putea interesa si:

De ce devin copiii agresivi fata de parinti 

Respectul fata de parinti 


Lipsa de respect a copiilor poate deveni un obicei, daca parintii:

  • nu acorda atentie copilului si nu observa ca se comporta lipsit de respect
  • se obisnuiesc cu raspunsurile lipsite de respect ale copilului
  • nu stiu cum sa il faca pe copil sa isi schimbe comportamentul
  • se asteapta la lipsa de respect din partea copilului

Cu alte cuvinte, cand parintii nu mai incearca, din diverse motive, sa schimbe comportamentul lipsit de respect al copilului, acesta poate deveni un obicei, atat fata de parinti, cat si fata de alti oameni.

Nu este nevoie de pedepse violente pentru a corecta lipsa de respect a copilului. Dimpotriva, cand parintii apeleaza la violenta verbala sau fizica pentru a corecta lipsa de respect, nu vor face decat sa manifeste chiar ei insisi un comportament lipsit de respect.

Asadar, mai ales la varste mici, poti contracara lipsa de respect a copilului astfel:

  • Eticheteaza comportamentul ca fiind lipsit de respect si explica de ce. De exemplu, „Nu este acceptabil sa tipi la mine, nu folosim violenta verbala in familie.”
  • Explica-i care este alternativa acceptabila: „Asteapta sa te linistesti si apoi putem vorbi pe un ton normal.”
  • Refuza sa raspunzi cererilor copilului daca a dat dovada de lipsa de respect. „Vino sa vorbim cand te-ai linistit.”
  • Da-i ocazia copilului sa mai incerce o data. „Hai sa vedem de ce erai atat de suparat mai devreme.”

Punand in aplicare acesti pasi, nu este recomandabil sa fii la randul tau violent verbal, sa fii rece sau furios. Desi este dificil, este bine sa iti pastrezi calmul atunci cand copilul tau si l-a pierdut si sa ii explici cu blandete si fermitate de ce nu este acceptabil un anumit comportament.

Respectul si lipsa de respect a copiilor – comportamente problematice ale parintilor


Pe de alta parte, exista anumite comportamente pe care copiii le observa la parintii lor si care ii fac sa nu mai acorde suficient respect. Respectul nu se pierde peste noapte si un copil nu devine rebel sau neascultator in cateva zile. De multe ori, copiii invata lipsa de respect urmarindu-i pe parinti in diverse situatii de viata.

Lipsa de respect a parintelui fata de alte persoane

Cand parintele insulta, intimideaza sau nu ia in considerare nevoile altor persoane, copilul invata sa faca acelasi lucru. Acorda atentie felului in care interactionezi cu ceilalti atunci cand iti pierzi rabdarea sau devii furios. Copiii invata prin imitatie :).

Lipsa de respect fata de propria persoana

Cand copilul observa ca parintele ii lasa pe cei din jur sa ii incalce drepturile sau demnitatea, isi poate pierde increderea in parinte si il poate percepe ca fiind slab. Analizeaza-ti propriul nivel de respect de sine si ia masuri daca simti ca cei din jur profita de tine sau iti incalca limitele, de exemplu.

Modul in care parintele priveste prietenii copilului

Cand parintele nu da dovada de respect fata de prietenii copilului, exprima in mod indirect, o lipsa de respect fata de copil. Chiar si atunci cand prietenii copilului tau fac alegeri gresite, este bine sa vorbesti despre acest lucru cu intelegere si atentie. Lipsa de respect dintre parinti Conflictele violente dintre parinti, certurile frecvente si subminarea autoritatii unuia dintre parinti fata de copil va duce inevitabil la pierderea respectului fata de parinti. Oricare ar fi motivele de conflict dintre tine si partenerul de viata, incearca sa nu il implici pe copil si nici sa nu il faci martor la momentele extrem de tensionate dintre voi.

Comportamentele de risc ale parintilor

Consumul excesiv de alcool sau fumatul, jocurile de noroc si alte comportamente adictive sau de risc il fac pe copil sa il vada pe parinte ca fiind iresponsabil sau incapabil sa isi controleze comportamentul.

Pentru a intelege mecanismul in care apare lipsa de respect la copii, este bine sa tii minte ca cei mici isi idealizeaza parintii, care sunt principala si cea mai sigura sursa de informatii privind lumea din jur. De aceea, daca te observa comportandu-te agresiv, se vor comporta la fel. Respectul se poate recastiga, daca aplici consecvent aceleasi reguli privind comportamentul copilului si propriul tau comportament.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe