Povestile ajuta copiii sa isi dezvolte inteligenta emotionala
Stim din proprie experienta, dar si observand experientele copiilor nostri, ca inteligenta emotionala este la fel de importanta (sau poate chiar mai importanta) ca inteligenta logica si talentul innascut. Performantele scolare si profesionale, relatiile cu cei din jur si pacea noastra interioara depind de cat de usor ne intelegem propriile emotii, cat de flexibili suntem in fata lor si cum le lasam sa ne influenteze deciziile si actiunile.
Ce este inteligenta emotionala
Inteligenta emotionala se dezvolta din copilarie si continua sa evolueze in adolescenta si la maturitate. Bazele ei sunt puse inca din primii ani de viata, in relatia dintre parinti si copii. Putem defini inteligenta emotionala ca abilitatea de a ne cunoaste, intelege si exprima propriile emotii si de a folosi aceasta cunoastere pentru a lua decizii benefice. Inteligenta emotionala cuprinde si capacitatea de a intelege trairile emotionale ale altor persoane si de a reactiona adecvat in fata acestora. Din motive evidente, inteligenta emotionala este esentiala pentru mentinerea sperantei si optimismului in fata dezamagirilor si dificultatilor.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Povestile inventate de copii: 4 modalitati prin care le incurajam
La un moment dat, intr-o masura mai mica sau mai mare, fiecare copil se transforma din „consumator” de povesti in creator de povesti, chiar daca pentru o foarte scurta perioada de timp.
-
Conversatii despre povesti. Cum le incurajezi si de ce sunt importante
Atunci cand descoperi o carte care te-a surprins placut, ai vrea sa o recomanzi tuturor, astfel incat si cei din jur sa se bucure de aceeasi experienta frumoasa. Acelasi lucru se intampla si copiilor, mai ales daca au langa ei parinti dispusi sa puna intrebari si sa asculte impresii, comentarii si observatii despre povesti.
-
Igiena mintala sau activitatile care previn problemele emotionale
Ce fel de activitati pot preveni din copilarie aparitia problemelor emotionale? Iata cateva exemple.
Adauga tu primul comentariu: