Povestile ajuta copiii sa isi dezvolte inteligenta emotionala
Stim din proprie experienta, dar si observand experientele copiilor nostri, ca inteligenta emotionala este la fel de importanta (sau poate chiar mai importanta) ca inteligenta logica si talentul innascut. Performantele scolare si profesionale, relatiile cu cei din jur si pacea noastra interioara depind de cat de usor ne intelegem propriile emotii, cat de flexibili suntem in fata lor si cum le lasam sa ne influenteze deciziile si actiunile.
Ce este inteligenta emotionala
Inteligenta emotionala se dezvolta din copilarie si continua sa evolueze in adolescenta si la maturitate. Bazele ei sunt puse inca din primii ani de viata, in relatia dintre parinti si copii. Putem defini inteligenta emotionala ca abilitatea de a ne cunoaste, intelege si exprima propriile emotii si de a folosi aceasta cunoastere pentru a lua decizii benefice. Inteligenta emotionala cuprinde si capacitatea de a intelege trairile emotionale ale altor persoane si de a reactiona adecvat in fata acestora. Din motive evidente, inteligenta emotionala este esentiala pentru mentinerea sperantei si optimismului in fata dezamagirilor si dificultatilor.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum se manifesta la maturitate consecintele traumelor din copilarie
Care sunt urmarile la maturitate ale evenimentelor traumatizante din copilarie?
-
Trei tipuri de autocontrol. Cum se manifesta la copii
Autocontrolul este capacitatea de a ne controla actiunile, emotiile si gandurile, astfel incat sa ne putem atinge obiectivele de lunga durata.
-
Cinci cauze frecvente ale comportamentelor dificile ale copiilor
Cand copiii reactioneaza agresiv, au crize de furie sau plans ori refuza sa coopereze, este foarte usor sa ii etichetam drept obraznici si sa apelam la pedepse. Cum putem intelege mai bine aceste comportamente?
Adauga tu primul comentariu: