characters characters

Poveste terapeutica despre prietenie

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 iunie 2017    |   13210 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

poveste terapeutica prietenie
Copiii observa repede diferentele dintre oameni, iar cand se integreaza intr-un grup, pot ajunge sa ii judece aspru si sa ii respinga pe cei care cu care nu par sa aiba multe lucruri in comun. Adultii stiu insa ca diferentele dintre oameni sunt la fel de importante ca asemanarile atunci cand vine vorba de relatii sociale si de evolutia fiecaruia dintre noi.

Cum ii putem invata pe copii sa aprecieze si sa respecte oamenii din jur, in ciuda aparentelor sau stereotipurilor? Le putem arata la randul nostru respect copiilor si celor din jur, oferindu-le copiilor un model de comportament si le putem spune o poveste. Pentru ca povestile sunt usor de tinut minte si usor de inteles de catre cei mici.

Iata mai jos o poveste despre acceptarea diferentelor, toleranta si modalitatile surprinzatoare in care se pot naste prieteniile.

„Leul, regele padurii se odihnea dupa o zi plina si o masa copioasa. Cautand mancare, un soricel foarte infometat si cu mustatile printre iarba si flori, dadu brusc cu nasul in laba leului. Acesta avand simturile foarte ascutite, tresari pe loc si cu o voce groasa si plina de manie, il intreba pe soricel cum de indraznise sa il deranjeze. Soricelul incepu sa isi ceara scuze pentru greseala facuta, implorand sa nu ii fie curmata viata.

-Daca nu ai sa te razbuni pe mine, poate candva, am sa iti fiu de folos!, ii spuse soricelul cu ochii in lacrimi.”

Leul incepu sa rada din toate puterile la gandul ca un soricel ar putea sa ii fie de folos vreodata, dar decise sa il lase pe soricel in pace fiindca oricum nu ii era prea foame si soricelul parea simpatic, desi il trezise din somn. Urmara cateva zile de liniste in padure cand, la un moment dat, leul cu pricina cazu prada capcanei unui vanator. Desi a incercat din rasputeri sa isi elibereze labele prinse in plasa, nu a reusit. A stat captiv cateva ore bune, in durere si in frica. Un lucru nemaipomenit se intampla insa, la caderea soarelui. Soricelul care scapase cu viata ca prin minune, cu cateva zile in urma, se afla in apropiere si l-a auzit pe leu cum ragea cu furie. Cu dintii sai ascutiti a inceput sa roada plasa in care era captiv leul si astfel, regele padurii a fost eliberat. Se spune ca de atunci, soricelul a devenit cel mai bun prieten al leului.”

Dupa ce ati citit povestea, puteti vorbi despre:

  • Situatii in care copilul tau a interactionat cu alti copii in mod vizibil diferiti fata de el (din medii diferite, cu infatisare diferita)
  • Cum diferentele dintre oameni pot aduce beneficii si pot sta la baza relatiilor de prietenie: fiecare persoana are anumite trasaturi si abilitati, care pot fi avantaje in diferite situatii
  • Cum este bine sa reactionam in fata greselilor celor din jur
  • Ce inseamna compasiunea si toleranta

Este bine sa mentionezi si ca prieteniile nu inseamna intotdeauna a tine scorul ajutorului oferit, ci de a oferi si primi ajutorul celuilalt, in functie de nevoie si de posibilitatile fiecaruia.

Sursa foto: Gutenberg.org

Sursa: 101 Healing Stories for Children and Teens


Citeste si:


Poveste terapeutica: Imaginea de sine pozitiva


Poveste terapeutica: Ajuta-l pe copil sa depaseasca frica

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe