characters characters

Piramida lui Maslow

Cum intelegem mai bine nevoile noastre si ale copiilor nostri

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 februarie 2021    |   1875 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

Piramida lui Maslow
Ii putem intelege mai bine pe copii cand le intelegem nevoile si invatam sa le interpretam comportamentele ca feluri de a-si exprima si implini aceste nevoi. Piramida nevoilor lui Maslow este o teorie motivationala in psihologie ce cuprinde un model al nevoilor umane, impartite pe diferite niveluri.

Citeste si:

Motivatia intrinseca versus motivatia extrinseca

Motivatia intrinseca pentru invatare


Piramida lui Maslow - nevoile umane

De la baza piramidei spre varf, vorbim de urmatoarele niveluri de nevoi:

 • Nevoi fiziologice, esentiale pentru supravietuire. De exemplu, nevoia de mancare, apa, somn, caldura, oxigen.
 • Nevoia de siguranta si securitate. Aceasta se refera la nevoia de siguranta fizica (protectia impotriva pericolelor sau amenintarilor), siguranta financiara, sanatate. 
 • Nevoia de iubire si apartenenta. Ne implinim aceasta nevoie cand construim relatii de prietenie si relatii romantice, cand ne integram intr-o comunitate, cand mentinem relatii de familie apropiate si armonioase.
 • Nevoia de stima de sine.  Aceasta nevoie se implineste prin activitatile care ne aduc prestigiu, respect, succes si apreciere. 
 • Nevoia de autoactualizare. Aceste nevoi ne conduc catre implinirea intregului potential personal. Oamenii care isi implinesc aceste nevoi isi exploreaza si isi imbunatatesc abilitatile, talentele si aptitudinile si incearca sa obtina cele mai bune rezultate de care sunt capabili.


Aranjarea acestor nevoi sub forma de piramida sugereaza ca nevoile noastre functioneaza potrivit unei ierarhii destul de stabile. Desi cercetarile privitoare la existenta unei ierarhii a nevoilor au dat rezultate contradictorii, aceasta modalitate de vizualizare a nevoilor poate fi utila pentru ca ne sugereaza ideea de evolutie si crestere. Pe de o parte, nu putem functiona pe termen lung in mod eficient daca nu avem hrana si adapost corespunzator, pe de alta parte, nu vom fi fericiti daca ne dedicam toate eforturile doar implinirii nevoilor fiziologice.

Nevoi de deficit si nevoi de crestere

Primele patru niveluri ale piramidei sunt considerate nevoi de deficit, care se activeaza atunci cand ne lipseste ceva si au rolul de a motiva oamenii atunci cand ele nu sunt satisfacute. Ele tind sa scada pe masura ce sunt satisfacute - de exemplu, dupa ce am mancat, nu ne mai este foame.

Nevoia de autoactualizare este o nevoie de crestere – nu se activeaza neaparat pentru ca ne lipseste un element esential pentru supravietuire, ci ca urmare a dorintei de a ne extinde competentele si abilitatile. Spre deosebire de nevoile de deficit, nevoia de autoactualizare creste pe masura ce incepem sa o satisfacem: deseori, cand incepem sa ne formam abilitati noi intr-un domeniu, ne dorim sa le perfectionam si suntem mai motivati sa descoperim si alte domenii de cunoastere.

 

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Scuze care ii impiedica pe copii sa invete
  Scuze care ii impiedica pe copii sa invete
  18 august 2021   

  Vacanta de vara se apropie de final incet, iar preocuparile legate de scoala incep sa isi faca aparitia treptat. Cum ii putem ajuta pe copii sa fie motivati sa invete? Incepand cu scuzele sau convingerile irationale care ii impiedica sa depuna efort cand vine vorba de invatare.

 • Patru emotii asociate cu invatarea
  Patru emotii normale traite de copil cand invata lucruri noi
  15 iulie 2021   

  Multi copii intampina probleme in invatare nu pentru ca nu au abilitatile cognitive necesare pentru a intelege, ci pentru ca nu isi pot gestiona eficient emotiile care apar in timpul invatarii.

 • Recomandari pentru lipsa de motivatie a copiilor
  Recomandari pentru lipsa de motivatie a copiilor
  19 mai 2021   

  Fie ca este vorba de scoala sau invatare, fie ca este vorba de pasiuni sau preocupari extrascolare, motivatia este esentiala pentru copii, adolescenti si adulti deopotriva.

Mai multe