Piramida lui Maslow
Cum intelegem mai bine nevoile noastre si ale copiilor nostri
Ii putem integele mai bine pe copii cand le intelegem nevoile si invatam sa le interpretam comportamentele ca feluri de a-si exprima si implini aceste nevoi. Piramida nevoilor lui Maslow este o teorie motivationala in psihologie ce cuprinde un model al nevoilor umane, impartite pe diferite niveluri.
Citeste si:
Motivatia intrinseca versus motivatia extrinseca
Motivatia intrinseca pentru invatare
Piramida lui Maslow - nevoile umane
De la baza piramidei spre varf, vorbim de urmatoarele niveluri de nevoi:
- Nevoi fiziologice, esentiale pentru supravietuire. De exemplu, nevoia de mancare, apa, somn, caldura, oxigen.
- Nevoia de siguranta si securitate. Aceasta se refera la nevoia de siguranta fizica (protectia impotriva pericolelor sau amenintarilor), siguranta financiara, sanatate.
- Nevoia de iubire si apartenenta. Ne implinim aceasta nevoie cand construim relatii de prietenie si relatii romantice, cand ne integram intr-o comunitate, cand mentinem relatii de familie apropiate si armonioase.
- Nevoia de stima de sine. Aceasta nevoie se implineste prin activitatile care ne aduc prestigiu, respect, succes si apreciere.
- Nevoia de autoactualizare. Aceste nevoi ne conduc catre implinirea intregului potential personal. Oamenii care isi implinesc aceste nevoi isi exploreaza si isi imbunatatesc abilitatile, talentele si aptitudinile si incearca sa obtina cele mai bune rezultate de care sunt capabili.
Aranjarea acestor nevoi sub forma de piramida sugereaza ca nevoile noastre functioneaza potrivit unei ierarhii destul de stabile. Desi cercetarile privitoare la existenta unei ierarhii a nevoilor au dat rezultate contradictorii, aceasta modalitate de vizualizare a nevoilor poate fi utila pentru ca ne sugereaza ideea de evolutie si crestere. Pe de o parte, nu putem functiona pe termen lung in mod eficient daca nu avem hrana si adapost corespunzator, pe de alta parte, nu vom fi fericiti daca ne dedicam toate eforturile doar implinirii nevoilor fiziologice.
Nevoi de deficit si nevoi de crestere
Primele patru niveluri ale piramidei sunt considerate nevoi de deficit, care se activeaza atunci cand ne lipseste ceva si au rolul de a motiva oamenii atunci cand ele nu sunt satisfacute. Ele tind sa scada pe masura ce sunt satisfacute - de exemplu, dupa ce am mancat, nu ne mai este foame.
Nevoia de autoactualizare este o nevoie de crestere – nu se activeaza neaparat pentru ca ne lipseste un element esential pentru supravietuire, ci ca urmare a dorintei de a ne extinde competentele si abilitatile. Spre deosebire de nevoile de deficit, nevoia de autoactualizare creste pe masura ce incepem sa o satisfacem: deseori, cand incepem sa ne formam abilitati noi intr-un domeniu, ne dorim sa le perfectionam si suntem mai motivati sa descoperim si alte domenii de cunoastere.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Relatiile sociale in invatarea online
Cum putem compensa lipsa interactiunii reale dintre copii si profesori in perioada invatarii online si de ce este important sa nu neglijam relatiile sociale ale copiilor.
-
Cum il ajuti pe copil sa treaca peste ideea „E prea greu, renunt!”
Copiii invata sa aleaga mereu activitatile care le ofera o recompensa imediata, usor de obtinut si de repetat. De aceea, activitatile simple, precum timpul petrecut pe retelele de socializare ajung sa fie din ce in ce mai frecvente in programul lor.
-
Lipsa de motivatie la copii si adolescenti - cauze posibile si solutii
Lipsa de motivatie sau de interes a copiilor pentru invatare sau pentru alte activitati nu este cauzata de un defect al caracterului acestora (ceea ce numim lene), ci poate avea mai multe explicatii.
Adauga tu primul comentariu: