characters characters

Perfectiunea in rolul de mama - de ce nu este bine sa o cauti

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 decembrie 2023    |   419 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

perfectiunea in rolul de mama
Standardele nerealist de inalte si responsabilitatea excesiva asumata de catre mame pot duce la epuizare, depresie, anxietate si probleme in relatiile de familie. Iata cateva tipuri de "perfectiune" sau standarde nerealiste pe care mamele sunt tentate sa le adopte.

Citeste si:


Diferenta dintre perfectionism si ambitie sanatoasa


De ce este asociat perfectionismul cu anxietatea si depresia


Implicarea si prezenta constanta in viata copilului


Mama mereu prezenta este cea care e foarte atenta la nevoile si dorintele copilului, adesea uitand de ea. Mama mereu prezenta face sacrificii, lasa cariera deoparte cativa ani pentru a fi alaturi de copii, isi dedica tot timpul si intreaga existenta copilului, chiar daca are parte de suferinte personale, probleme de sanatate sau limitari financiare. Pe de o parte, mama ideala construieste un mediu sigur pentru copil, in care orice intrebare a acestuia are raspuns, orice frica va fi inlaturata de mama. Din pacate, o prezenta atat de accentuata in viata copilului nu va face decat ca mama sa se indeparteze de ceilalti adulti, de familie si o va predispune la izolare, frustrari, frici nenumarate, epuizare fizica si psihica. In ceea ce il priveste pe copil, acesta are nevoie sa fie lasat si pe cont propriu, pentru a-si dezvolta independenta si a se descoperi pe sine.

Orientarea excesiva asupra viitorului copilului

Mama orientata pe viitor pune un accent foarte mare pe viitorul copilului atat din punct de vedere al dezvoltarii fizice a acestuia, cat si al celei cognitive. De asemenea, mama orientata pe viitor cauta sa creeze un mediu de invatare ideal si incepe de foarte timpuriu promovand fara sa vrea o cultura a perfectionismului in relatia cu copilul ei. Pe termen lung, copilul va avea de suferit din cauza asteptarilor prea ridicate ale mamei, iar aceasta la randul ei poate ajunge sa traiasca un sentiment acut de neimplinire personala, de insatisfactie si de neajuns.


Echilibrul perfect intre cariera si cresterea copilului

Mama muncitoare este vazuta adesea in mod gresit ca neglijandu-si datoria de mama, in favoarea carierei. In realitate, exista mame care reusesc sa combine cele doua foarte bine si sa fie prezente din toate punctele de vedere in viata copilului. Din pacate, deseori, aceste mame intampina dificultati la locul de munca, angajatorii fiind adesea neintelegatori cu ele sau considerandu-le mai putin competente sau implicate in munca. Multe din mamele care lucreaza se simt la capatul puterii, cu doze tot mai mici de energie si neputincioase sa schimbe ceva fiindca au nevoie de stabilitate financiara.

Prezenta constanta pe retelele sociale

Mama vizibila pe retelele de socializare, in grupurile de parinti, oriunde inseamna ochiul publicului. Aceste mame anticipeaza ca vor fi vazute, evaluate, judecate si sanctionate de cei din jur, astfel ca vor face tot posibilul sa se comporte asa cum „ceilalti” se asteapta de la ele. Aceste mame se vor lupta cu acceptarea propriei persoane, se vor critica pentru modul in care isi cresc copiii, se vor compara la tot pasul si vor cauta sa fie la fel ca cei din jur. Din pacate acest mod de a fi este contraproductiv, punand la indoiala capacitatea personala de a fi mama.

Fericirea in rolul de mama

Mama fericita predica despre asteptarile nerealiste cu privire la cat de fericita ar trebui sa fie o mama si cat de multumita de rolul ei in familie. Oamenii se asteapta in general de la femei sa isi doreasca copii si sa fie mame dedicate si devotate, care sa isi iubeasca inca din prima zi copilul si care sa se sacrifice pana la ultima suflare pentru copil. Aceste judecati si preconceptii nu fac decat sa creasca nivelul de frustrare al mamelor si sentimentele negative pe care le au fata de propria viata.


Alternativa realista si sanatoasa la incercarea de a fi o mama perfecta este incercarea de a fi o mama suficient de buna. Implicarea excesiva in viata copiilor poate avea pe termen lung efecte nedorite, atat pentru copii, cat si pentru mame. In plus, in relatia cu parintii, copiii au nevoie sa experimenteze fenomenul de ruptura si reparare


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe