characters characters

Increderea in sine scazuta a parintilor

Cum afecteaza relatia parinte-copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 martie 2022    |   742 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

increderea in sine scazuta a parintilor
Ne dorim sa crestem copii increzatori in ei insisi, curajosi si liberi sa incerce lucruri noi si interesante. Cum ramane insa cu nivelul de incredere in sine al parintilor? Acesta poate fi un factor esential cand vine vorba de siguranta de sine a copiilor.

Citeste si:


10 lucruri pe care le poti face pentru a fi un parinte increzator in propriile forte


Stima de sine a copiilor incepe cu stima de sine a parintilor


Cum iti poti consolida increderea in sine in rolul de parinte


Aminteste-ti ca ai voie sa inveti permanent cum sa fii un parinte mai bun

Asa cum ii invatam pe copii sa aiba o mentalitate flexibila pentru a avea succes la scoala – sa aiba incredere ca isi pot imbunatati inteligenta prin efort – putem sa ne amintim ca in rolul de parinti, crestem la randul nostru.

Cat timp ramai deschis si curios fata de copilul tau si flexibil din punct de vedere psihologic, vei deveni un parinte mai bun. Cu cat esti mai dispus sa iti constientizezi mai bine propriile emotii si ganduri, cu atat vei putea renunta mai usor la strategiile care nu functioneaza si vei construi o relatie mai apropiata cu copilul tau.

Pe de alta parte, cu cat ai un nivel mai ridicat de inflexibilitate psihologica si cu cat esti mai convins ca stii intotdeauna ce este mai bine pentru copilul tau, in ciuda a cee ace incearca sa iti exprime, cu atat eficienta ta ca parinte risca sa ramana stagnanta.

Pe cat de important este sa iti cunosti copilul tau unic, pe atat de important este sa intelegi dezvoltarea copiilor in general.

In lipsa cunostintelor fundamentale despre dezvoltarea copiilor, rolul de parinte devine mult mai dificil decat ar trebui sa fie. Asteptarile fata de copil pot fi disproportionate fata de abilitatile lui, iar strategiile alese pentru a stimula dezvoltarea acestuia pot fi nepotrivite.

Nu te astepta sa stii tot timpul care este cea mai buna alegere

Greselile in relatia parinte-copil, de cele mai multe ori, pot fi reparate si, la fel cum ii invatam pe copii, sunt ocazii de invatare. 

Acorda atentie propriilor tale nevoi emotionale.

Cu cat avem mai putina grija de noi, cu atat avem mai putina energie pentru a oferi copiilor ce au nevoie sa primeasca de la noi. Din dorinta de a fi parinti buni insa, riscam sa nu prioritizam propriile dorinte si nevoi, iar acest lucru poate duce la epuizare fizica si emotionala.


Dedica timp introspectiei si reflectiei

Cu cat esti mai dispus sa evaluezi si sa intelegi alegerile facute in calitate de parinte, cu atat vei putea sa le imbunatatesti in timp si astfel, sa iti consolidezi increderea in propriile forte.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe