characters characters

Patru feluri de „egoism” benefic pentru parinti si copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 august 2018    |   2412 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

egoismul benefic
Relatia parinte-copil ar trebui vazut prin prisma metaforei „mastii de oxigen”. Atunci cand intr-un avion trebuie folosita masca de oxigen, se recomanda parintilor sa isi puna intai propriile lor masti si apoi sa puna masca de oxigen copiilor. Acelasi principiu se aplica si cand e vorba de viata de zi cu zi si de nevoile parintilor si ale copiilor. Explicatia este simpla: atunci cand parintele are grija de el, va avea suficienta energie si resurse pentru a se ingriji de copil. Din pacate neincrederea in propria persoana, in rol de parinte si vinovatia de a nu reusi sa oferim copilului tot ce acesta cere, ii determina pe multi parinti sa isi puna copilul intotdeauna pe primul loc, iar pe ei insisi, pe ultimul.

Te-ar putea interesa si:

Cum sa fii un parinte fericit

De ce adultii fericiti sunt parinti mai buni 


Marea problema a parintilor o reprezinta asteptarile pe care le au despre propria persoana, in rolul de parinte. Astfel, multi ajung sa faca sacrificii personale pentru asa zisul ”bine al copilului”. Totusi, a avea grija de propria persoana nu inseamna a fi egoist in detrimentul copiilor. Un adult fericit si echilibrat este un parinte bun. De aceea, asa numitul egoism este uneori recomandabil pentru parinti, deoarece astfel si nevoile lor sunt implinite.

Patru feluri de „egoism” benefic pentru parinti si copii

Iata ce recomandari are pentru parinti autoarea cartii despre parintii francezi, „Bringing up Bebe”, Pamela Druckerman:

Timpul personal.

Cea mai simpla modalitate de a-ti rezerva timp pentru tine este sa te trezesti inaintea tuturor din casa. In functie de cat de matinal sau matinala esti, aceasta solutie s-ar putea sa ti se potriveasca. Daca nu te tenteaza ideea de a bea cafeaua in liniste, de a face cateva exercitii fizice dimineata sau de a citi stirile dimineata, poti sa iti rezervi timp pentru tine seara, daca cei mici merg la culcare devreme (lucru care este recomandabil, desigur). Timpul personal al mamelor este probabil ultima prioritate pe lista lor, iar unul dintre motivele principale pentru aceasta situatie este presiunea sociala asupra mamelor. Un studiu recent arata ca timpul liber al mamelor in fiecare zi este in medie de 17 minute. Daca te simti vinovata sa iti iei timp liber de la responsabilitati, aminteste-ti ca ai acest drept si ca relaxarea te ajuta sa fii de fapt o mama si o sotie mai buna.

Hobby-uri si preocupari personale.

Dupa primii ani de viata ai copilului tau, cand incepe sa devina din ce in ce mai autonom si sa mearga la gradinita, iti va fi mai usor sa iti reintorci atentia catre lucrurile care te pasioneaza si te intereseaza in afara familiei si carierei. Invata lucruri noi, implica-te in activitati de voluntariat pentru cauze in care crezi sau incearca sa faci mai multa miscare fizica. Cu cat parintii renunta la activitatile si lucrurile care le fac placere si care ii implinesc, cu atat mai dificil le va fi sa aiba o relatie armonioasa cu copilul, mai ales pe termen lung.

Spatiul personal

Gaseste un spatiu in casa in care sa poti petrece cateva momente linistite, fie ca e vorba de o camera intreaga sau doar de un colt cu un fotoliu comod si cateva carti interesante.

A cere ajutor atunci cand te simti coplesit.

Nu este nicio rusine sa recunosti ca te simti depasit de situatie sau ai epuizat toate solutiile la care te gandeai. Partenerul de viata poate fi omul care sa iti ofere ajutorul de care ai nevoie, iar in caz contrar, nu ezita ajutorul celorlalti membri de familie. Daca situatia este mai dificila, apeleaza cu incredere si la un specialist in problemele pe care le intampini. Un bun parinte recunoaste cand nu mai poate sau nu mai stie si cere ajutor.

Toate aceste sfaturi inseamna modalitati pe care sa le iei in calcul de a te ajuta, de a te relaxa si a te bucura mai mult de propria familie. Daca iti faci timp pentru tine, iar asta devine un obicei iti vei da seama ca acest egoism te va ajuta sa fii mai relaxat si mai echilibrat, iar in final, un parinte mai bun.


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe