characters characters

Opt recomandari pentru mai multa bucurie in familie in vacanta de vara

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 iunie 2020    |   1602 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

8 recomandari pentru vacanta de vara
Dincolo de liste de activitati si jocuri pentru vacanta de vara, este important sa ai o perspectiva generala asupra felului in care vreti sa arate aceasta vara. Iata opt recomandari care ajuta intreaga familie sa se bucure mai mult de vara.

Citeste si:

Ce fel de parinte esti in vacanta de vara?

Jocuri si activitati de vacanta pentru o vara de neuitat


Da-ti voie sa fii si tu copil – adica liber, bucuros si relaxat. V
acanta de vara ne aminteste de propria copilarie, cand timpul si imaginatia nu pareau sa aiba limite si cand ne puteam bucura mai usor de tot ce faceam. Incearca sa iti amintesti acea stare si sa te bucuri cu adevarat alaturi de copilul tau de natura, de joaca si de soare, trecand peste grijile cotidiene, stres si nevoia de a-l corecta sau orienta tot timpul pe copil.

Creeaza o lista de „to be”, nu de „to do”. Multi dintre noi ne organizam timpul in termeni de lucruri si activitati pe care le avem de facut. Schimba aceasta perspectiva si gandeste-te la cine vrei sa fii in aceasta vara. Adreseaza aceeasi intrebare si copilului tau. Cand incercam sa adoptam obiceiuri noi pornind de la identitatea noastra, avem mai multe sanse de reusita. De exemplu, este mai usor sa continuam sa facem sport daca integram aceasta activitate in imaginea de sine („Sunt un alergator/un biciclist/un jucator de fotbal.”). Puteti scrie pe o foaie cine vreti sa fiti in aceasta vara si sa incepeti sa puneti in aplicare actiunile si obiceiurile care sprijina aceasta identitate. De exemplu, „Vreau sa fiu un cititor/un vorbitor de limba franceza/ o persoana sociabila si relaxata etc.”.

Incurajeaza proiectele pe termen lung pentru aceasta vara. Vacantele de vara sunt perioade unice din viata copilului tau si sunt perfecte pentru proiecte si idei pe termen lung. Poate fi vorba de proiecte artistice (de exemplu, o serie de fotografii sau picturi, o creatie literara etc.), stiintifice (o serie de experimente stiintifice, un curs online de fizica sau chimie etc.) sau culturale (invatarea unei limbi straine sau descoperirea unui nou domeniu de cunoastere, de exemplu). Caietele de vacanta pot fi de asemenea o idee potrivita daca vrei sa incurajezi invatarea pe durata intregii vacante.


Permite-i copilului sa se plictiseasca.
Lasand loc in programul zilnic de timp pe care copill sa decida cum anume sa il foloseasca, inseamna a-i da liber la curiozitate, inovatie si independenta. Desi este greu la inceput, in timp iti vei da seama ca atunci cand rezolvi mereu lucrurile in locul copilului tau, in final nu ii vei face decat rau. Toti copiii au nevoie de spatiu pentru a-si dezvolta autonomia si independenta, iar acest spatiu inseamna uneori si momente de plictiseala, lipsa de inspiratie sau confuzie.

Incurajeaza spiritul de echipa in familie. Responsabilitatile casnice nu intra in vacanta, iar copiii au doar de castigat daca sunt implicati in realizarea lor.

Vorbiti despre obiectivele tuturor. Scrieti impreuna o lista de obiective pentru vacanta de vara. Apoi vorbiti despre cum le puteti atinge si cum va puteti ajuta reciproc pentru a reusi.

Respectati limitele fiecaruia. Limitele interpersonale salveaza echilibrul emotional. Ca parinte, esti primul model al copilului cand vine vorba de limite sau granite interpersonale. Vorbeste calm si cu incredere despre nevoile tale de spatiu si timp, despre comportamentele pe care le poti tolera sau nu si despre cum puteti sa comunicati sau sa va organizati mai bine astfel incat aceste nevoi sa fie respectate. Acorda aceeasi atentie si acelasi respect si nevoilor copilului tau.

Creeaza ritualuri de familie de vara. Profita de vremea frumoasa pentru a crea ritualuri de familie noi. Poate fi vorba de o plimbare de seara in familie, de cina in aer liber, de drumetii saptamanale sau pur si simplu de o ora de lectura sau sport in natura.

Vara, chiar si in conditii de restrictie asociate cu pandemia Covid-19, poate fi o perioada de refacere, relaxare si reconstructie interioara pentru copii, dar si pentru parinti.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe