characters characters

Stilul de parenting in vacanta

Patru atitudini ale parintilor care influenteaza vacanta copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 august 2019    |   1412 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

stil de parenting in vacanta
In vacanta de vara, parintii trebuie sa faca o multime de alegeri privind felul in care copiii isi vor petrece timpul. Unii dintre noi vom decide condusi de teama ca in vacanta copilul va uita tot ce a invatat la scoala sau din teama ca in timpul scolii, copilul este solicitat extrem de mult si are nevoie de recuperare fizica si mentala. Altii ne vom aminti nostalgici de vacantele in care ne-am bucurat de libertate nelimitata si vom dori sa oferim acelasi lucru copilului nostru.

Citeste si:

Stilurile parentale - ce fel de parinte esti?

Doua metafore pentru doua stiluri de parenting: tamplarul si gradinarul


In functie de atitudinea ta fata de disciplina si responsabilitate, dar si fata de nivelul de libertate pe care il oferi copilului in vacanta de vara, s-ar putea sa te regasesti intr-una dintre categoriile de mai jos:

„Copilul meu a muncit din greu tot anul scolar, acum se poate relaxa in sfarsit!”

Parintii cu aceasta convingere isi lasa copiii sa doarma pana cand vor, merg cu ei mai degraba la piscina sau la plimbare decat la biblioteca si pun accentul pe distractie si relaxare in fiecare zi. Sunt sanse mari ca si in restul timpului sa adopte un stil de parenting permisiv, in care copilul primeste multa libertate, iar dorintele sale sunt indeplinite de cele mai multe ori.

Parintii cu aceasta convingere nu simt nevoia sa controleze prea mult comportamentul copilului, empatizeaza cu el atunci cand acesta spune ca scoala este dificila si solicitanta si vor sa il protejeze de stresul excesiv. S-ar putea ca la baza acestei atitudini sa stea o subestimare a fortelor copilului si poate o lipsa de incredere in resursele sale. Parintii ultraprotectori pot avea aceasta atitudine fata de copii.

Ce ar trebui sa stii daca adopti acest stil de parenting?

  • in vacantele de vara, copiii tind sa fie mai sedentari, iar procentul de obezitate in randul copiilor creste in timpul verii
  • in plus, pierderile in invatare din timpul verii sunt un fenomen real, care intarzie adaptarea la scoala a copilului
  • stimularea intelectuala nu trebuie sa fie stresanta, ci este necesara pentru dezvoltarea armonioasa a copilului

Recomandare: Incearca sa imbini distractia si relaxarea cu lectura si invatarea prin joc. Cursurile extrascolare sau scolile de vara pot fi optiuni potrivite pentru copilul tau.


„Vacanta ar trebui sa fie in mare parte pentru relaxare.”

Parintii cu aceasta convingere nu isi vor stresa copiii cu teme suplimentare de vacanta sau cu un program strict de invatare, dar ii vor incuraja sa citeasca sau sa faca experimente stiintifice, de exemplu. Acesti parinti stiu ca uneori copiii au nevoie de un mic impuls pentru a face alegeri bune, asa ca merg cu ei la biblioteca, ii inscriu la o scoala de vara sau ii propun activitati de invatare prin joc prin care sa completeze programul de vacanta ales de copil.

Acestia sunt parintii care aleg sa aiba incredere in scoala (temele de vacanta sunt considerate suficiente cand vine vorba de invatarea academica), dar stiu si ca au responsabilitatea de a oferi copiilor surse variate de invatare si se bucura sa faca acest lucru.

Ce ar trebui sa stii daca adopti acest stil de parenting?

  • Copiii au nevoie de reguli si limite care sa ii ajute sa fie disciplinati, iar implicarea ta in programul de vacanta poate fi benefica.
  • Atat timp cat nu aglomerezi excesiv programul copilului si ii lasi libertatea de a-si alege activitatile pe care le face, esti pe drumul cel bun.

Recomandare: Da frau liber creativitatii cand vine vorba de activitatile de invatare informala in vacanta.


„In vacanta, muncim si ne relaxam in mod egal.”

Parintii cu acest stil de parenting pornesc de la ideea ca distractia si relaxarea in vacanta trebuie sa fie meritate de catre copil: efortul de a invata este compensat cu timp liber si joaca. Accentul este pus pe responsabilitate, disciplina si prevenirea uitarii in vacanta. De asemenea, parintii cu aceasta atitudine tind sa aiba o nevoie mai mare de control asupra comportamentului copilului, pentru a se asigura ca acesta face alegeri bune tot timpul. In plus, la baza acestei atitudini poate sa se afle teama parintelui ca in lipsa supravegherii sale continue, copilul va uita tot de a invatat si va deveni greu de disciplinat incepand cu noul an scolar.

Convingerea de baza a acestor parinti este ca invatarea si distractia sunt complet separate si trebuie delimitate si in programul zilnic de vacanta.

Ce trebuie sa stii daca adopti acest stil de parenting?

  • Copiii invata o multime de lucruri atunci cand se joaca liber, iar invatare nu trebuie sa fie intotdeauna academica.

Recomandare: Propune-i copilului activitati de invatare informala, care sa ii dea libertatea de a fi creativ si care sa nu il supuna stresului invatarii scolare.

„In vacanta, recuperam sau ne pregatim in avans pentru noul an scolar.”

Parintii cu aceasta convingere isi trimit copiii la meditatii, cumpara manualele pentru noul an scolar si ii familiarizeaza pe copil cu continutul lor sau impun chiar un program de scoala in fiecare zi. Accentul este pus pe performanta si, uneori, competitie: parintii considera ca e bine sa profeite de vacanta pentru a da copilului un avans fata de colegii lui sau pentru a recupera lacunele in invatare. Nevoia de control a parintelui asupra copilului este ridicata in acest caz. Parintele preia responsabilitatea performantei scolare a copilului si se asigura prin actiuni concrete ca aceasta merge in directia dorita.

Avantajul este ca astfel copiii recupereaza lacunele in invatare sau sunt foarte bine pregatiti pentru noul an scolar. Dezavantajul este ca acest stil de parenting risca sa fie asociat cu epuizare emotionala si fizica in randul copiilor.

Ce trebuie sa stii daca adopti acest stil de parenting:

  • Copiii au nevoie sa se odihneasca si sa faca miscare fizica in timpul verii.
  • Timpul liber, in care copiii nu au nimic planificat, ii ajuta pe cei mici sa fie creativi si sa se cunoasca mai bine.
  • Copiii au nevoie sa invete sa faca alegeri pe cont propriu, iar vacantele sunt perioade optime pentru a-si exersa aceasta abilitate.

Recomandare: Da copilului tau suficient timp pentru a se relaxa si a-si reface fortele pentru noul an scolar.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe