characters characters

O mama buna, o sotie nefericita?

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 iulie 2011    |   4628 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

mama buna sotie nefericitaDupa aparitia unui copil, viata de cuplu se schimba. Amandoi partenerii se concentreaza atat de mult asupra cresterii copilului si asupra nevoilor sale, dorind sa fie parinti cat mai buni, incat de multe ori uita de rolul de parteneri de viata. Mamele risca sa cada in aceasta capcana mai mult decat tatii, deoarece ele petrec in general mai mult timp cu copilul.

 

Iti propunem un exercitiu: deseneaza un cerc.
Gandeste-te apoi la cate ore pe zi acorzi in medie pentru:
-    Sot
-    Copil
-    Timp liber
-    Job
-    Pasiuni si hobby-uri
-    Prieteni

Transforma numarul de ore pentru fiecare persoana sau activitate in procente, in asa fel incat adunandu-le, sa obtii 100%. Imparte cercul in segmente care sa exprime procentul de timp alocat fiecarei categorii de activitati. Priveste apoi diagrama. Cauta raspunsuri: ti se pare ca exista un dezechilibru? Ca oferi prea mult timp copilului, iar la hobby-uri ai sub 10 procente? Ai trecut un procent maxim in petrecerea timpului cu copilul, iar segmentul ”prieteni” aproape ca nici nu exista?

De obicei, multe mame raspund cu „da” la cel putin una dintre aceste intrebari. De asemenea, este foarte probabil ca o mare parte din aceste mame sa raspunda cu „nu” la intrebarea „Esti o sotie fericita?”. Incercarea de a fi o mama buna se transforma de multe ori in cea mai sigura cale spre o viata de sotie nefericita.

Atunci cand o mama dedica prea putin timp relatiei cu sotul sau, pot aparea mai multe consecinte neplacute:
-    aparitia resentimentelor
-    probleme de comunicare
-    manifestarea unui sentiment de competitie accentuat intre cei doi soti cu privire la educatia copilului
-    sentimentul (paradoxal la prima vedere) ca partenerul de viata o neglijeaza. Aceasta se explica prin faptul ca, la un moment dat, acesta inceteaza sa mai incerce sa castige atentia si interesul unei mame prea ocupate cu educatia copilului.

Care sunt cauzele pentru care o mama se implica prea mult in educatia copilului si in viata acestuia ? Iata cateva dintre ele:

  • nevoia de a fi apreciata,
  • nevoia de a se simti valorizata
  • sentimentul de a fi bun la ceva (foarte accentuat in cazul mamicilor care nu au reusit sa-si construiasca o cariera de pe urma careia sa se simta implinite)
  • satisfactia de a face pe cineva sa fie multumit si implinit
  • nevoia de a se simti iubita si admirata

 

Ce solutii poti adopta?

Inlocuieste timpul petrecut doar cu copilul cu timp petrecut cu intreaga familie. Implica-l si pe sotul tau in activitatile pe care le realizezi cu copilul si da-i ocazia sa aiba initiative in ceea ce priveste timpul liber petrecut in familie. Puteti crea o regula care sa va ajute: intr-o saptamana propune el activitatile pentru sfarsitul de saptamana, in urmatoarea este randul tau, apoi randul copilului etc.

Aceeasi regula se poate aplica si in relatia cu scoala: la o sedinta cu parintii mergi tu, la urmatoarea sotul tau. Bineinteles, aceste decizii trebuie luate in functie de timpul liber disponibil al fiecaruia dintre voi.

Petrece timp liber alaturi de partenerul tau de viata. Chiar daca nu aveti la dispozitie foarte mult timp, este bine sa aveti macar cateva momente pe zi in care sa vorbiti in liniste, doar voi doi. Atunci cand copilul tau are planuri (iesiri in oras, cursuri extrascolare) si nu are nevoie de voi, puteti profita pentru a iesi in oras sau pentru a vedea un film.

Tu cat timp acorzi copilului tau? Dar sotului sau partenerului de viata? Reusesti sa fii in acelasi timp o mama si o sotie fericita si implinita?

 

Comentează:
4 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Carmen    26.06.2013 - 09:30
    Am rolul de mama in cea mai mare parte a timpului.......pentru sot am timp mai putin (si el la fel)...lucram,si programul abia ne permite sa ne vedem...trebuie sa am grija de copil....responsabilitatea e mai mult a mea, nu am un ajutor. Simt uneori ca oboseala fizica ma doboara, dar ce pot face????? copilul are nevoi mari, multe, care trebuie indeplinite.......
  • Zaharia Mihaela
    Zaharia Mihaela    15.05.2013 - 08:07
    Da, teoria e simpla si frumoasa si stim cu totii ce avem de facut. In practica insa e foarte usor sa aluneci doar in rolul de mama si pentru ca ... cel mic are mereu nevoi de satisfacut si tu esti mereu acolo, in priza sa i le satisfaci. Nu poti sa amani sa ii dai mancare, sa il speli, sa il schimbi, sa il duci la gradinita, sa il iei de la gradinita, sa ii cumperi haine, jucarii si papuci, sa ii scoti in parc, sa mergi cu el la petrecerile prietenilor, sa mergi la sedinte cu parintii, sa te joci cu el, sa ii citesti, sa il inveti lucruri noi, etc, etc. Pe cand nevoile partenerul ui nu sunt asa stringente si nu vin peste tine ca sa fie urgent sa ... il scoti la o masa in oras, la un film, la teatru sau concert, sa ii faci un masaj, sa faceti sport impreuna sau pur si simplu sa stati de vorba doar voi doi. Pentru ca atunci cand termini cu el mic esti prea obosita sa mai vrei sa faci si altceva. Iar daca initiativa nu vine de la partenerul tau intr-o forma care sa te faca sa uiti de oboseala e usor sa treaca niste ani de zile pana mai vedeti si voi impreuna o piesa de teatru :) Insa pe principiu ca ce se umple prea mult da pe dinafara, la un moment dat s-ar putea sa te trezesti sau sa fii trezita ca rolul de mama iti ocupa multe arii de cerc si sa iei masuri. E posibil si iti face bine. Ba chiar face bine si copilului care deja crescut incepe sa aiba un model al conceptului de "cuplu" ... sanatos :)
  • Utilizator Anonim
    Craciun Anca    12.10.2012 - 19:12
    Venirea unui copil nu ae trebui sa schimbe armonia intre soti. Copilul ar trebui crescut cat mai frumos ,cu multa caldura acordandu-i atentia cuvenita.
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    07.07.2011 - 06:24
    Pentru mama, copilul= muzica sufletului,lumina care o urmareste in tot ceea ce face, in tot ceea ce gandeste;mica faptura ii umple buzunarele sufletului ,facand-o mai bogata.De cele mai multe ori ai rabdarea, stilul pe care l-a avut mama ta cu tine; retraiesti dimensiunea timpului in care se afla copilul tau.Corect ar fi sa poti avea un echilibru intre rolul de mama si sotie : sarcinile rezolvate impreuna cu tatal copilului si o parte din timp acordata si vietii tale.Nu poti fi implinita daca te neglijezi, iti neglijezi partenerul in favoarea micutului. Dozare corecta in tot ce facem!Un spectacol, un film ,o plimbare in doi, o prajitura la o cofetarie...

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe