characters characters

Nevoile adolescentilor in relatia cu parintii lor

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 iunie 2018    |   6850 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

nevoile adolescentilor
Chiar si cel mai cuminte si cooperant copil va deveni dificil intr-o masura mai mica sau mai mare in adolescenta. Schimbari emotionale bruste si inexplicabile pentru parinti, tristete si iritabilitate, respingerea sfaturilor parintilor sau ascunderea lucrurilor fata de acestia sunt cateva din lucrurile care transforma adolescenta intr-o perioada dificila pentru parinti.

Afla mai multe despre adolescenti:


Adolescentii si problemele lor


Zece lucruri care ii indeparteaza pe adolescenti de parintii lor


Nevoile adolescentilor

Adolescentii insa au cateva nevoi care o data satisfacute ii vor ajuta sa treaca mai usor prin aceasta perioada de schimbari:

Adolescentii au nevoie de iubire in ciuda distantei pe care par sa o tina fata de parinti. Ei au nevoie de atentia, sprijinul si suportul parintilor. Intr-o perioada in care asteptarile din partea celor din jur sunt mari, cand presiunea sociala din partea prietenilor este ridicata, adolescentul tau are nevoie sa stie ca esti de partea lui si ca il vei iubi si aprecia mereu.

Adolescentii au nevoie de intimitate. Schimbarile corporale aduse de pubertate, dar si emotiile noi pe care le traiesc ii fac pe adolescenti sa isi apere dreptul la intimitate. Cu cat parintii il vor respecta, cu atat mai dispusi vor fi adolescentii sa comunice cu acestia despre ce li se intampla. A respecta dreptul copilului la intimitate nu inseamna a te arata nepasator fata de ce I se intampla copilului („E treaba ta ce faci, oricum nu imi spui niciodata nimic!”), ci a-i arata ca esti dispus sa il asculti daca doreste sa iti vorbeasca, fara a insista foarte mult asupra subiectului („Daca vrei sa imi povestesti, sunt aici. As vrea sa te ajut, daca pot.”).

Adolescentii au nevoie sa fie diferiti. Ei vor sa arate lumii ca nu sunt o extensie a parintilor, de aceea unii vor apela la masuri de genul tatuajelor sau pierce-urilor. Adolescenta este perioada in care copiii isi dau seama ca au idei, pareri si emotii diferite fata de ale parintilor sau adultilor importanti din viata lor. Este important sa il incurajezi pe copil sa descopere aceste diferente si sa si le asume.

Adolescentii au nevoie de limite fiindca inca nu sunt suficient de capabili sa aiba grija de ei si sa ia decizii foarte importante. In acelasi timp insa, este important ca independenta lor sa creasca, sa aiba ocazia sa ia decizii si sa analizeze deciziile importante impreuna cu parintii lor. Cand apar greseli, este esential ca parintii sa le transforme in ocazii de invatare.

Adolescentii au nevoie sa fie ascultati chiar daca nici ei nu stiu cum sa asculte prea bine. Ei au nevoie sa li se arate ca pentru parintii lor conteaza ideile si opiniile pe care le au.

Adolescentii au nevoie in continuare sa petreaca timp impreuna cu familia. Chiar daca vor fi nedespartiti de telefoanele lor, ei isi doresc in continuare sa fie toata familia asezata la masa. Adolescentii au nevoie in acelasi timp de stimulare si actiune, dar si de odihna si relaxare. E important pentru ei sa practice un sport pentru a se mentine sanatosi, dar si sa gaseasca activitati recreative benefice pentru ei.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe