characters characters

Lipsa motivatiei de a invata

Cauze frecvente care duc la lipsa interesului pentru cunoastere

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 ianuarie 2022    |   2461 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

lipsa motivatiei de a invata
Cum apare lipsa motivatiei de a invata, cand si cum isi pierd copiii interesul fata de invatare si cum putem preveni sau repara acest fenomen.

Citeste si:

Motivatia extrinseca – ce inseamna si cand este benefica


Tehnici de automotivare pentru copii


Lipsa motivatiei de a invata. Cauze frecvente


Lipsa motivatiei de a invata poate fi ingrijoratoare pentru parinti si cadre didactice. Copiii nemotivati sa invete nu depun destul efort in clasa sau acasa, nu sunt interesati sa isi dezvolte abilitati noi si nu au visuri sau aspiratii pentru viitor.


Invatarea este o obligatie impusa din exterior

Copilul nu si-a asumat inca invatarea ca un proces personal, in care sa isi exprime si sa isi dezvolte propriile calitati si abilitati mintale si care sa fie legat de viitorul lui. Motivatia pentru invatare apare atunci cand copiii au spatiul necesar sa exploreze invatarea pe cont propriu, sa isi formeze abilitati metacognitive si sa traiasca bucuria reusitei in urma unui efort intelectual sustinut. Cand parintii si cadrele didactice incearca sa ii convinga in mod explicit pe copii sa invete, folosind amenintari, recompense externe sau explicatii logice despre necesitatea invatarii, motivatia copiilor pentru scoala scade semnificativ.

Copilul nu are abilitatile necesare pentru a invata eficient

Mai ales cand rezultatele scolare ale copilului raman scazute pentru un interval lung de timp, apare descurajarea, lipsa increderii in sine si, implicit lipsa dorintei de a mai incerca sa invete. Deseori, copiii cu rezultate scolare scazute nu si-au format toate abilitatile logice si emotionale de care au nevoie pentru a avea succes la scoala sau sunt afectati de dizabilitati de invatare inca nediagnosticate. Discutiile cu cadrele didactice ii pot ajuta pe parinti sa inteleaga ce fel de sprijin specific trebuie sa ofere copilului pentru a recupera materia si a-si dezvolta abilitatile de care are nevoie. Dificultatile indelungate de citire si scriere sau de realizare a calculelor matematice simple sunt semne ale dizabilitatilor de invatare, care pot fi depasite cu ajutor de specialitate.

Motivatia fluctueaza in mod natural

Inceputul oricarui proiect poate fi insotit de un nivel ridicat de entuziasm (de exemplu, inceputul anului scolar sau primele zile din Anul Nou), pentru ca apoi, confruntati cu rutina, obstacolele neprevazute, oboseala si stresul, nivelul motivatiei sa scada considerabil. Spre finalul unui proiect, motivatia poate sa scada de asemenea daca exista un nivel ridicat de autocritica si perfectionism sau critica din exterior (de exemplu, copilul care incepe un desen, dar nu il termina pentru ca nu este multumit de rezultat). Este benefic pentru copii, dar si pentru parinti, sa stie ca asemenea fluctuatii ale motivatiei sunt naturale. Ele nu indica o slabiciune morala, lipsa vointei sau “lene”, ci sunt rezultatul normal al combinatiei dintre provocarile externe cu care ne confruntam si energia mintala de care dispunem. In momentele in care motivatia pentru invatare scade, il poti ajuta pe copil recomandandu-I sa ia o pauza in care sa se odihneasca, sa isi aminteasca scopul final pentru care depune efort si sa imparta sarcina pe care o are de realizat in pasi mici, usor de realizat.

Copilul nu si-a dezvoltat suficient autonomia

Functiile executive sunt acele abilitati mintale care ne ajuta sa ne organizam activitatea in mod eficient si sa ne controlam comportamentul si actiunile pentru a ne atinge obiectivele dorinte. Capacitatea de concentrare a atentiei, memoria de lucru si autocontrolul sunt abilitatile care stau la baza autonomiei copiilor. In plus, increderea in sine a copiilor este un element esential. Pentru a fi autonomi, copiii au nevoie sa creada ca se pot descurca singuri.


Probleme emotionale si sociale

Copiii care sunt respinsi de colegi sau victime ale hartuirii la scoala, copiii cu un nivel ridicat de anxietate, stres sau cu simptome de depresie (descurajare, lipsa sperantei, lipsa energiei, neajutorare) nu se vor putea concentra suficient de bine pentru a invata sau


*Sursa foto: Freepik.com

Comentează:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu
 • Fără foto
  valea    25.01.2022 - 14:35
  aaaaaaaaaaaaaaaaaa

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe